Αυξάνει το ενδιαφέρον για δορυφορικό Internet στην Ελλάδα: Τα σχέδια των Starlink και Amazon

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνει το ενδιαφέρον για δορυφορικό Internet στην Ελλάδα: Τα σχέδια των Starlink και Amazon
Προχωρά το Project Kuiper - Eπίγειο σταθμό στη χώρα ετοιμάζει και η Starlink

Νέος παίκτης στην αγορά του δορυφορικού internet αναμένεται να προστεθεί προσεχώς στην ελληνική αγορά. Ο λόγος για την Amazon, και το πρότζεκτ Κuiper, η οποία έχει εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον και πλέον βρίσκεται σε συζητήσεις με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για την σχετική αδειοδότηση.

Να θυμίσουμε ότι το Project Kuiper, το οποίο βρίσκεται ακόμα σε φάση σχεδιασμού με τους πρώτους δορυφόρους να αναμένεται να εκτοξευτούν στις ΗΠΑ το τρέχον έτος, φιλοδοξεί να γίνει το αντίπαλο δέος της Starlink του Έλον Μασκ.

Συγκεκριμένα η εταιρεία ετοιμάζεται να προσφέρει ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω 3.236 μικρών δορυφόρων χαμηλής τροχιάς (LEO), οι οποίοι θα συνδέονται με μικρά, προσιτά τερματικά πελατών και ένα ασφαλές, ανθεκτικό επίγειο δίκτυο επικοινωνιών.

Η ιδέα του Project Kuiper ανακοινώθηκε από την Amazon το 2019 και η εταιρεία με έδρα το Σιάτλ υποσχέθηκε να επενδύσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο τηλεπικοινωνιακό έργο, ώστε να παρέχει μέσα από τους μικροδορυφόρους χαμηλής τροχιάς που θα γυρίζουν γύρω από τη Γη, ευρυζωνική σύνδεση σε προσιτή τιμή σε μη εξυπηρετούμενες και υποεξυπηρετούμενες περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Τα σχέδια της Amazon για την Ελλάδα

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, η χώρα μας αναμένεται να είναι μια από τις χώρες του πλανήτη που θα φιλοξενήσει τον έναν από τους 9 επίγειους σταθμούς που θα ελέγχουν τα δίκτυα και την επικοινωνία των δορυφόρων με τα επίγεια δίκτυα. Για το λόγο αυτό άλλωστε, η Amazon έχει ιδρύσει ήδη από πέρσι τον Αύγουστο την εταιρεία Amazon Kuiper Greece με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 230 χιλ. ευρώ.

Προς ώρας η εταιρεία έχει ζητήσει άδεια χρήσης συχνοτήτων από την ΕΕΤΤ, ώστε να συνδέσει το σύστημα δορυφόρων με την Γη και η αίτηση βρίσκεται υπό επεξεργασία χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής ασφαλής εκτίμηση για το πότε θα ολοκληρωθεί.

Στις πιθανές τοποθεσίες που φαίνεται να εξετάζει μάλιστα η εταιρεία για την δημιουργία του επίγειου σταθμού, περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr οι Θερμοπύλες, περιοχή στην οποία στεγάζεται και το δορυφορικό κέντρο του ΟΤΕ, και το τεχνολογικό πάρκο Λαυρίου.

Eπίγειο σταθμό στη χώρα ετοιμάζει και η Starlink

Την ώρα μάλιστα που η Amazon καταστρώνει τα δορυφορικά σχέδιά της και στη χώρα μας, το αντίπαλο δέος της, η Starlink του Έλον Μασκ, η οποία ήδη προσφέρει υπηρεσίες δορυφορικού internet σε πελάτες της χώρας μας, βρίσκεται σε συζητήσεις με την αρμόδια αρχή για την ανεύρευση του κατάλληλου σημείου για επίγειο σταθμό στη χώρα μας.

Να θυμίσουμε ότι μέχρι και σήμερα η Stralink χρησιμοποιεί τον σταθμό της Ιταλίας. Παρότι στις αρχικές τις επιλογές περιλαμβάνονταν τα Γιάννενα, η Αθήνα και η Κρήτη, η εταιρεία φέρεται να επικεντρώνεται πλέον στις δύο τελευταίες τοποθεσίες, οι οποίες θα της προσφέρουν καλύτερη συνδεσιμότητα και στο Αιγαίο για να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις υπηρεσίες που έχει αναπτύξει για internet εν πλω.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Amazon: Το 2024 στο Διάστημα οι πρώτοι δορυφόροι για internet 

Amazon: Ανοίγει νέο εκπαιδευτικό κέντρο για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ανατολική Κίνα

Amazon: Βλέψεις να προσφέρει δορυφορικό Internet και στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider