Ανεβάζει τον «πήχη» για την Τράπεζα Πειραιώς η Citi - Νέα τιμή στόχος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεβάζει τον «πήχη» για την Τράπεζα Πειραιώς η Citi - Νέα τιμή στόχος
Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα μεγέθη της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε η Citi, στη βάση των ανακοινωθέντων αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, και την ενημέρωση του guidance από τη διοίκηση της τράπεζας.

Ανδρέας Βελισσάριος

Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα μεγέθη της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε η Citi, στη βάση των ανακοινωθέντων αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, και την ενημέρωση του guidance από τη διοίκηση της τράπεζας.

Οι αναλυτές αυξάνουν τις εκτιμήσεις τους για τα υποκείμενα κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς, για εφέτος, κατά 10% (στο 5% σε ανακοινωθείσα βάση), αναμένοντας να φτάσουν στα 700,2 εκατ. ευρώ, προτού ενισχυθούν στα 704,8 εκατ. ευρώ το 2024 και στα 715,2 εκατ. ευρώ το 2025, υπό το πρίσμα των πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων για τα καθαρά έσοδα από τόκους, δεδομένης της θετικής επίδρασης των υψηλότερων επιτοκίων στα περιθώρια κέρδους. Για το επόμενο έτος, οι εκτιμήσεις της Citi σε αυτό το σκέλος, αυξάνονται κατά 1%, ενώ παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες για το 2025 με τα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους να αντισταθμίζονται από τις χαμηλότερες εκτίμησεις γύρω από τα έσοδα από συναλλαγές και τα υψηλότερα κόστη.

Μάλιστα, οι αναλυτές αναμένουν τη διανομή ενός μερίσματος της τάξεως των 0,06 ευρώ ανά μετοχή από τη χρήση του 2023, και στα 0,08 ευρώ ανά μετοχή στα τέλη του 2024.

Η ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων του αμερικανικού οίκου για τα επίπεδα κερδοφορίας της τράπεζας, σε συνδυασμό με μια ελαφριά προς τα κάτω προσαρμογή κατά 20 μονάδες βάσης στο κόστος ιδίων κεφαλαίων (COE) στο 15,7% που αντανακλά τη μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων (και υπό την υπόθεση για ένα δείκτη ROTE της τάξεως του 10,5%) οδήγησαν τους αναλυτές σε μια ήπια αύξηση της τιμής στόχου για τη μετοχή στα 3 ευρώ από 2,90 προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση «buy - high risk».

Να σημειωθεί πως στο «bull case - θετικό σενάριο» (με 1% υψηλότερο ROTE και 100 μονάδες βάσης χαμηλότερο COE) η τιμή στόχος που ορίζει η Citi φτάνει τα 3,55 ευρώ, ενώ στο «bear case - αρνητικό σενάριο» (με 1,5% χαμηλότερο ROTE και 200 μονάδες βάσης υψηλότερο COE) η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 2,15 ευρώ.

Στους παράγοντες που δύναται να διαψεύσουν τις εκτιμήσεις της Citi, ορίζονται οι εξής:

1) Χειρότερες από τις αναμενόμενες τάσεις ανάπτυξης εσόδων, εξαιτίας των περιθωρίων, των τάσεων όγκου και της δυνατότητας επιβολής προμηθειών στους πελάτες.

2) Αδυναμία επίτευξης της προγραμματισμένης διαχείρισης και εξοικονόμησης κόστους από εσωτερικό μέτρο απόδοσης και αποτελεσματικότητας και μείωση των NPEs.

3) Υψηλότερες, από το αναμενόμενο, προβλέψεις εξαιτίας των μακροοικονομικών αβεβαιοτήτων ή - και νέων κανονιστικών απαιτήσεων.

4) Κίνδυνος εκτέλεσης που σχετίζεται με συναλλαγές γύρω από τις τιτλοποιήσεις των NPEs.

5) Πιθανές αρνητικές επιπτώσεις πολιτικών ή κανονιστικών πρωτοβουλιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εταιρείες Διαχείρισης: Πώς χειρίστηκαν δάνεια 90,5 δισ. ευρώ - Τι ρύθμισαν, τι «κούρεψαν», τι έβγαλαν σε πλειστηριασμό

FT για Ελλάδα: Από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρωζώνη - Η αποστολή της νέας κυβέρνησης

Goldman Sachs: Ελκυστικές και υποτιμημένες οι ελληνικές τράπεζες - Προτείνει άνοιγμα «long» θέσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider