Νέα προειδοποίηση Λαγκάρντ (ΕΚΤ) για τον πληθωρισμό: Η μάχη δεν έχει τελειώσει

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα προειδοποίηση Λαγκάρντ (ΕΚΤ) για τον πληθωρισμό: Η μάχη δεν έχει τελειώσει
«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και για πολύ καιρό» υπογράμμισε, αφήνοντας ορθάνοιχτο παράθυρο για ακόμη περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι προσπάθειες για τον έλεγχο του επίμονου πληθωρισμού δεν έχουν τελειώσει, υπονοώντας ότι έρχονται ακόμη περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και για πολύ καιρό», υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΚΤ μιλώντας στο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK την Πέμπτη. «Η ΕΚΤ βρίσκεται σε μια αποστολή για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και ο αγώνας δεν έχει τελειώσει και θα ολοκληρωθεί μόνο όταν έχουμε σαφή στοιχεία ότι θα φτάσουμε τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα» έσπευσε να συμπληρώσει.

Όσον αφορά την πρόσφατη αναταραχή του χρηματοπιστωτικού τομέα, η κα Λαγκάρντ διεμήνυσε ότι η Ευρώπη είχε την τύχη να τη «γλιτώσει» σχετικά αλώβητη. «Είναι σημαντικό τόσο το ρυθμιστικό πλαίσιο όσο και η εποπτεία να είναι σε ισχυρά και παρεμβατικά επίπεδα για να διασφαλίσουμε ότι δεν έχουμε μεταβλητότητα, η οποία δεν βοηθά το έργο που έχουμε ως κεντρική τράπεζα για τη σταθερότητα των τιμών», εξήγησε.

Οι δηλώσεις της μετά από μια έρευνα της ΕΚΤ που αποκάλυψε πως οι Ευρωπαίοι καταναλωτές αναμένουν απότομη άνοδο στις τιμές των προϊόντων, ενώ ορισμένοι από τους συναδέλφους της Λαγκάρντ ενισχύουν τα σενάρια συνέχισης των επιτοκιακών αυξήσεων τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο, μια πεποίθηση που συμμερίζονται άλλωστε πολλοί οικονομολόγοι και αναλυτές.

Ο επικεφαλής της Bundesbank, Χοακίμ Nάγκελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ και μετά από το καλοκαίρι. Μάλιστα, όταν ερωτήθηκε για το εάν το κόστος δανεισμού πρόκειται να αυξηθεί και τον Σεπτέμβριο και απάντησε «τίποτα δεν είναι εκτός του τραπεζιού». Ακόμα, ο Νάγκελ υποστήριξε πως τα επίπεδα των επιτοκίων της ΕΚΤ προσεγγίζουν το περιοριστικό επίπεδο, αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμα εκεί. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ για την επιτοκιακή της πολιτική θα κριθούν από τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Προσκλήσεις για επενδύσεις άνω των 122 εκατ. ευρώ σε ψηφιακές τεχνολογίες

Prada: Αύξηση πωλήσεων 22% με «καύσιμα» από την Κίνα και την Ευρώπη

Η BoE «βγάζει» ανησυχίες στις ευρωαγορές για συνέχιση των αυξημένων επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider