«Φτερά» για περισσότερες από 30 αγορές του κόσμου ανοίγουν τα προϊόντα Coffeeway - Το deal με τη βρετανική Beanies

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φτερά» για περισσότερες από 30 αγορές του κόσμου ανοίγουν τα προϊόντα Coffeeway - Το deal με τη βρετανική Beanies
Τι σηματοδοτεί η εξαγορά της βρετανικής Beanies από την ελληνική εταιρεία Cafetex, κάτοχο του brand Coffeeway. Ποιες οι συνέργειες στην αγορά καφέ και ποια τα επόμενα βήματα.

«Η πρώτη επαφή έγινε πριν από έναν χρόνο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο» δηλώνει στο insider.gr o πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Cafetex, Ιωάννης Μπενόπουλος, μιλώντας για ένα πολύ σημαντικό deal στην αγορά καφέ που ολοκληρώθηκε μόλις την περασμένη Τετάρτη.

Όπως ανακοινώθηκε, η Cafetex, μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες επεξεργασίας καφέ στην Ελλάδα και κάτοχος του brand Coffeeway, εξαγόρασε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην αγγλικών συμφερόντων εταιρεία Beanies the Flavour Company. Η βρετανική εταιρεία εδρεύει στο Darlington του Ηνωμένου Βασιλείου και εξειδικεύεται στην παραγωγή αρωματικού στιγμιαίου καφέ, με δική της μονάδα επεξεργασίας και συσκευασίας. Υπό το ομώνυμό της brand, διαθέτει τα προϊόντα της στο οργανωμένο λιανεμπόριο της Αγγλίας καθώς και σε περισσότερες από 30 χώρες σε Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία. Επιπλέον, δραστηριοποιείται στο κανάλι του e-commerce, με ηλεκτρονικές πωλήσεις τόσο μέσω του δικού της e-shop όσο και μέσω της πλατφόρμας της Amazon.

Σημαντικές συνέργειες

Σύμφωνα με τον κ. Μπενόπουλο, μέσα από αυτή την εξαγορά θα προκύψουν σημαντικές συνέργειες, οι οποίες θα γίνουν ορατές τους αμέσως επόμενους μήνες. Όπως επισημαίνει, με το εν λόγω deal, τα προϊόντα Coffeeway κερδίζουν το «εισιτήριο» εισόδου για την αγγλική αγορά, καθώς και για τις 30 και πλέον χώρες στις οποίες διαθέτει τα προϊόντα της η Beanies, με την ελληνική εταιρεία Cafetex να ενισχύει τη θέση της στην αγορά του καφέ σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, αποκτώντας ακόμη μεγαλύτερη πρόσβαση σε νέες αγορές.

Ταυτόχρονα, η εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου στη Beanies ανοίγει τον δρόμο για τη διάθεση των προϊόντων της στην ελληνική αγορά. Όπως εξήγησε ο κ. Μπενόπουλος στο insider.gr, η απόφαση της Cafetex να προχωρήσει σε εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου στη Beanies στηρίχθηκε σε τρεις κρίσιμες παραμέτρους.

  1. Πρώτον, η Beanies διαθέτει στο προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο αρωματικό στιγμιαίο καφέ (σ.σ. η Cafetex διαθέτει μόνο αρωματικό καφέ), γεγονός που επιτρέπει στην Cafetex να συμπληρώσει την προϊοντική της βάση και να έχει πλέον ένα πλήρες προϊοντικό χαρτοφυλάκιο.
  2. Δεύτερον, με την εξαγορά της Beanies η Cafetex πετυχαίνει την είσοδό της στην αγγλική αγορά, η οποία παρουσιάζει μεγάλη δυναμική. «Η αγγλική αγορά αλλάζει τα τελευταία χρόνια. Ενώ η Αγγλία θεωρείται παραδοσιακά ‘χώρα του τσαγιού’, βλέπουμε πλέον ότι ο καφές κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μπενόπουλος.
  3. Τρίτον, η εξαγορά της Beanies παρέχει τη δυνατότητα στην Cafetex να αποκτήσει μια πολύ μεγάλη εξαγωγική δυναμική, αφού η εταιρεία διαθέτει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 30 χώρες ανά τον κόσμο.

Διπλασιασμό του τζίρου της σε ορίζοντα τριετίας «βλέπει» η Cafetex

Μέσω του εν λόγω deal και δη της ενίσχυσης των πωλήσεων των προϊόντων Coffeeway στο Ηνωμένο Βασίλειο και το εξωτερικό, η Cafetex προσβλέπει σε διπλασιασμό του συνολικού της τζίρου, σε χρονικό ορίζοντα τριών ετών.

Το 2022 ο τζίρος της εταιρείας έκλεισε στα 13 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 30% σε σχέση με το 2021.

Ο όμιλος εταιρειών που προκύπτει από την εξαγορά θα αποτελεί πλέον μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες αρωματικού καφέ στην Ευρώπη, ενώ με την ενσωμάτωση του εργοστασίου της Beanies, η συνολική παραγωγική δυνατότητα θα ανέρχεται πλέον στους 3.000 τόνους ετησίως.

Μέσα σε εκλεκτά… χαρμάνια καφέ για σχεδόν 50 χρόνια

Η ελληνική εταιρεία CAFETEX Α.Β.Ε.Ε. ιδρύθηκε το 1974 και είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες επεξεργασίας καφέ στην Ελλάδα. Παράλληλα, είναι παραγωγός εταιρεία και ιδιοκτήτρια των brands Coffeeway και Brazita, αλλά και ηγέτιδα παραγωγός προϊόντων καφέ ιδιωτικής ετικέτας, με ένα ευρύ πελατολόγιο το οποίο περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής της ελληνικής, καθώς και άλλες σημαντικές συνεργασίες από το χώρο του Ho.Re.Ca. Το εργοστάσιο της Cafetex βρίσκεται στην Παιανία Αττικής σε κτήριο 2.000 τ.μ., ενώ τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στο Μαρούσι.

Η ιστορία των Coffeeway ξεκίνησε πολύ αργότερα. Ήταν το 1994 όταν άνοιξε το πρώτο Coffeeway specialty coffee shop στο Κολωνάκι, επιχειρώντας να μυήσει τον καταναλωτή στον κόσμο του καφέ. Αρκετά χρόνια μετά και δη το 2017, η μάρκα Coffeeway τοποθετήθηκε στα σούπερ μάρκετ με μια premium σειρά συσκευασμένων αρωματικών καφέδων φίλτρου, ενώ το 2019 η προϊοντική συλλογή μεγάλωσε, με την προσθήκη πέντε premium κωδικών καψουλών espresso Coffeeway. Το 2022 η Coffeeway ξανασυστήθηκε στο καταναλωτικό κοινό, με νέο λογότυπο και ανανεωμένα εικαστικά συσκευασιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εγένετο «καλάθι ενέργειας» στο e-katanalotis 

Εντός του 2023 η ανάκαμψη του λιανεμπορίου τροφίμων στην Ευρώπη – Οι οκτώ τάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον

Υπουργείο Ανάπτυξης: Αύξηση εξαγωγών 66,3% την τετραετία 2018-2022 - Κατά 32,47% ενισχύθηκαν οι επενδύσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider