Ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών των McDonald’s στην Ελλάδα – Τα νέα καταστήματα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών των McDonald’s στην Ελλάδα – Τα νέα καταστήματα
Τι δείχνουν οι οικονομικές καταστάσεις για το 2022 της Premier Capital Ελλάς που διαχειρίζεται τα εστιατόρια McDonald's στην Ελλάδα. Τα επόμενα σχέδια.

Εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 57% κατέγραψε το 2022, στη σκιά σημαντικών προκλήσεων, ο κύκλος εργασιών της Premier Capital Ελλάς που διαχειρίζεται τα εστιατόρια McDonald's στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που καταχωρήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), ο κύκλος εργασιών για τη χρήση 2022 αυξήθηκε στα 81,63 εκατ. ευρώ, έναντι 51,97 εκατ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας αύξηση κατά 57%. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις ενέργειες της διοίκησης για επέκταση του δικτύου της μέσω της δημιουργίας νέων εστιατορίων. Τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 30,96 εκατ. ευρώ από 21,45 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση κατά περίπου 44%, ενώ τα κέρδη προ φόρων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων ανήλθαν στα 5,25 εκατ. ευρώ το 2022, έναντι 4,26 εκατ. ευρώ το 2021. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν το 2022 στα 2,84 εκατ. ευρώ από 2,46 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 5,04 εκατ. ευρώ.

Τη χρονιά που πέρασε ο μέσος αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού στην εταιρεία ανήλθε σε 1.531 άτομα (217 μισθωτοί και 1.314 ημερομίσθιοι), από 1.049 άτομα το 2021 (192 μισθωτοί και 857 ημερομίσθιοι).

Οι ανακαινίσεις των υφιστάμενων καταστημάτων...

Το 2022 η εταιρεία συνέχισε την ανακαίνιση των εστιατορίων της με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση, την ασφάλεια αλλά και την παροχή καινοτόμων και υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών στους καταναλωτές της. Παράλληλα, με το βλέμμα στον περιορισμό του κόστους διατήρησε τη συνεργασία με ανεξάρτητο κέντρο διανομής με σκοπό τον καλύτερο έλεγχο των αγορών και την καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων της.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, «η υγειονομική κρίση που προηγήθηκε, επηρέασε αρνητικά την αγορά της εστίασης κατά το παρελθόν και κατά μικρότερο βαθμό τους πρώτους μήνες του 2022, όμως πλέον προκύπτει πλήρης επαναφορά και συνεπώς δεν κρίνεται πιθανό να υπάρξει κάποια σημαντική επίδραση στο αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας. Πλέον, η πορεία προς τη σταθεροποίηση και η αντιμετώπιση της κρίσης ήδη ευνοεί και θα ευνοήσει περαιτέρω και τα επιχειρηματικά πλάνα της εταιρείας».

Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο ανατιμητικών τάσεων στον τομέα των πρώτων και βοηθητικών υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των προϊόντων, η εταιρεία ως μέρος του συστήματος McDonald’s και χρησιμοποιώντας το δίκτυο εγκεκριμένων προμηθευτών μπορεί να εξασφαλίζει μια σχετική σταθερότητα στις τιμές των πρώτων υλών που προμηθεύεται.

...Και το άνοιγμα νέων εστιατορίων

Η Premier Capital Ελλάς παραμένει πιστή στη στρατηγική της για την ανάπτυξη του δικτύου της McDonald's στην Ελλάδα, δρομολογώντας συνεχώς το άνοιγμα νέων εστιατορίων.

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, τον Μάρτιο άνοιξε νέο εστιατόριο στην Αθήνα και συγκεκριμένα επί των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρή, ενώ έως το τέλος του 2023 προβλέπεται η λειτουργία τριών ακόμη εστιατορίων – ένα στην Πέτρου Ράλλη, ένα στο Χαϊδάρι και ένα τρίτο σε μια ακόμη περιοχή της πρωτεύουσας.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα στους δημοσιογράφους η Managing Director της Premier Capital Ελλάς, Simona Mancinelli, η εταιρεία έχει στόχο το άνοιγμα 22 νέων εστιατορίων σε ορίζοντα πενταετίας, ώστε αυτά να προσεγγίσουν τα 50, καθώς και τον διπλασιασμό των εργαζομένων της, οι οποίοι σήμερα ανέρχονται σε 1.500. Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια, η εταιρεία ενδιαφέρεται και για την ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού, με τη Mancinelli να σημειώνει πως «θα επιδιώξουμε να μπούμε».

Το κατάστημα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου που άνοιξε πριν από 1,5 μήνα είναι το 29ο εστιατόριο McDonald's στην Ελλάδα και βρίσκεται σε μια περιοχή που παρουσιάζει μεγάλη δυναμική. Το κατάστημα απασχολεί 60 εργαζόμενους, ενώ η επένδυση ξεπέρασε το 1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στελέχη της Premier Capital Ελλάς, το νέο McDonald's κατασκευάστηκε με απόλυτο σεβασμό της νομοθεσίας που διέπει την ανέγερση κτηρίων κοντά στα ιστορικά μνημεία του κέντρου, καθώς και των νέων περιβαλλοντικών κριτηρίων. Στο νέο κατάστημα δεν υπάρχει καμία φωτεινή σήμανση, ενώ έχει κατασκευαστεί αποκλειστικά από μέταλλο και γυαλί.

Το McDonald's της Αρεοπαγίτου ενσωματώνει όλες τις πρόσφατες ψηφιακές καινοτομίες που ενισχύουν την εμπειρία του πελάτη. Λειτουργούν πέντε διπλής όψης μηχανήματα αυτόματης συναλλαγής (kiosks): ψηφιακές οθόνες που χειρίζεται προσωπικά ο επισκέπτης και μπορεί να επιλέγει το μενού του με μεγαλύτερη ευελιξία και έλεγχο στην παραγγελία του. Το εστιατόριο διαθέτει επίσης υπηρεσία εξυπηρέτησης στο τραπέζι (table service) και υπηρεσία McDelivery. Επιπλέον, στο εστιατόριο θα είναι διαθέσιμη η νέα υπηρεσία παραγγελίας και πληρωμής από το κινητό (Mobile Order & Pay). Οι επισκέπτες μπορούν να παραγγέλνουν και να πληρώνουν εύκολα και γρήγορα από το κινητό τους μέσω της εφαρμογής McDonald's app και να απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους McDonald's, αφού παραλάβουν την παραγγελία τους από το ταμείο (για dine-in και take away) ή με την υπηρεσία εξυπηρέτησης στο τραπέζι (table service).

Διανομή μερίσματος και… επόμενη μέρα

Τo Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας θα προτείνει προς τη Γενική Συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης και των προηγούμενων χρήσεων ποσού της τάξης των 4,15 εκατ. ευρώ.

Για τα επόμενα έτη η Premier Capital Ελλάς θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση του εμπορικού σήματος που κατέχει και θα ισχυροποιήσει τη θέση της στην αγορά της εστίασης, με στόχο την αύξηση του μεριδίου αγοράς της - μέσω και του πλάνου της για το άνοιγμα νέων εστιατορίων - και πάντα μέσα από την τήρηση αυστηρών κανόνων προστασίας και ασφάλειας.

Να σημειωθεί επίσης ότι με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου την 21/2/2023, η εταιρεία αποφάσισε να προβεί στην ίδρυση μιας θυγατρικής στην Ελλάδα και συγκεκριμένα υπό τη μορφή της αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας προς το σκοπό της υλοποίησης φιλανθρωπικών δράσεων. Η Premier Capital Ελλάς θα συμμετάσχει κατά ποσοστό συμμετοχής και δικαιωμάτων ψήφου 50% στη σύσταση της εν λόγω εταιρείας και με το υπόλοιπο ποσοστό 50% να εισφέρεται από τον έτερο ιδρυτή Carmello Hili.

Από το 2011 που ανέλαβε ως Developmental Licencee της McDonald’s στην Ελλάδα, η Premier Capital Ελλάς έχει επενδύσει περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ για το άνοιγμα νέων εστιατορίων, την ανακαίνιση υφιστάμενων καθώς και την αναβάθμιση υποδομών και τεχνολογίας σε ολόκληρο το δίκτυό της. Μόνο την πρώτη χρονιά επενδύθηκε ποσό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ το 2022 οι επενδύσεις άγγιξαν τα 7 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία είναι μέλος της Premier Capital plc με έδρα τη Μάλτα, που είναι ο Developmental Licencee της McDonald’s σε Ελλάδα, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα και Ρουμανία. Σήμερα λειτουργεί 175 εστιατόρια McDonald’s στις έξι χώρες και απασχολεί περισσότερους από 9.000 εργαζόμενους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Μαχαίρι» στις δαπάνες για το αλκοόλ από τους καταναλωτές – Η εικόνα διεθνώς

Δύσκολες ώρες για την εταιρεία κρεάτων ΚΡΕΚΑ

Άνοιξε το πρώτο κατάστημα Jumbo στο Ισραήλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider