UBS: Οι «άκρως απόρρητες» διεργασίες που ετοίμασαν το έδαφος για την εξαγορά της Credit Suisse

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Οι «άκρως απόρρητες» διεργασίες που ετοίμασαν το έδαφος για την εξαγορά της Credit Suisse
Ο πρόεδρος της UBS Κολμ Κέλεχερ είχε ήδη προετοιμαστεί, όταν οι τραπεζικές αναταραχές που ξεκίνησαν στις ΗΠΑ, εξαπλώθηκαν και στην Ελβετία, σύμφωνα με τις πληροφορίες που βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας.

Η συμφωνία διάσωσης της Credit Suisse χρειάστηκε μόλις λίγες ημέρες, αλλά η UBS φαίνεται πως ήταν έτοιμη από καιρό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές, όταν ο Κολμ Κέλεχερ ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στην UBS τον Απρίλιο του 2022, «κληρονόμησε» από τον προκάτοχό του, Άλεξ Βέμπερ, μελέτες - ο οποίες χρονολογούνται γύρω στο 2020 - σχετικά με το πώς θα ήταν μία πιθανή εξαγορά της Credit Suisse. Παράλληλα, στις αρχές της φετινής χρονιάς, όταν η Credit Suisse βρέθηκε αντιμέτωπη με μαζικές εκροές, αφού οι πελάτες της απέσυραν δεκάδες δισεκατομμύρια δολαρίων, ο Κέλεχερ ζήτησε από μια μικρή ομάδα κορυφαίων συμβούλων από την Morgan Stanley - στην οποία διετέλεσε πρόεδρος έως το 2019 - να συνδράμει τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης.

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ, όπως σημειώνεται, άκρως απόρρητο, καθώς λίγοι ήταν εκείνοι στην Morgan Stanley που γνώριζαν για το αντικείμενο αυτής της συνεργασίας με έναν στενό κύκλο στελεχών της UBS, σύμφωνα με τις πηγές.

Όπως προκύπτει, συνεπώς, στα μέσα Μαρτίου, οπότε και η κρίση εμπιστοσύνης που ξεκίνησε στις ΗΠΑ (με την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank) μεταδόθηκε και στην Ελβετία, η UBS ήταν ήδη προετοιμασμένη.

Στις 15 Μαρτίου, όταν η Credit Suisse έλαβε «σανίδα σωτηρίας» από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, η UBS κάλεσε τους συμβούλους της Morgan Stanley και τραπεζίτες στην JPMorgan, ορισμένοι εκ των οποίων μετέβησαν στη Ζυρίχη και υπέγραψαν απόρρητες συμφωνίες.

Αυτό που ακολούθησε ήταν 24ωρες διαπραγματεύσεις πριν από το καθοριστικό Σαββατοκύριακο - οπότε και ανακοινώθηκε το deal εξαγοράς της Credit Suisse.

«Είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελβετία και μια ημέρα που ειλικρινά, θα ελπίζαμε να μην έλθει»: Αυτή ήταν η φράση του Κέλεχερ σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, αργά το βράδυ της Κυριακής της 19ης Μαρτίου, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία. «Αν και δεν ξεκινήσαμε εμείς τις συζητήσεις, θεωρούμε ότι η εν λόγω συναλλαγή είναι οικονομικά ελκυστική για τους μετόχους της UBS» ανέφερε ακόμα.

Εκπρόσωποι από την UBS και την Morgan Stanley αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο σχετικά με τις πληροφορίες που βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Signature Bank: Στελέχη της εταιρείας είχαν πουλήσει μετοχές 100 εκατ. δολαρίων την 3ετία πριν την κατάρρευση

gazzetta
gazzetta reader insider insider