«Πάτησε» Κρήτη η τουρκική αλυσίδα μόδας LC Waikiki – Στο Ηράκλειο το νέο κατάστημα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πάτησε» Κρήτη η τουρκική αλυσίδα μόδας LC Waikiki – Στο Ηράκλειο το νέο κατάστημα
Οι στόχοι της τουρκικής αλυσίδας για την κρητική αγορά και τα σχέδια για περαιτέρω επέκταση στην Ελλάδα. Ποια είναι η επιχειρηματική διαδρομή της… τουρκικής Zara και τι μερίδια διεκδικεί.

Την κάθοδό της στη Νότια Ελλάδα και δη την «απόβασή» της στην Κρήτη επισφράγισε πριν από μερικές ημέρες η τουρκική αλυσίδα ένδυσης και ειδών σπιτιού LC Waikiki, διεκδικώντας σημαντικά μερίδια από την «πίτα» της κρητικής αγοράς λιανικού εμπορίου.

Η εκπτωτική αλυσίδα, γνωστή επίσης και ως «τουρκικά Zara», που μετρά περίπου πέντε χρόνια παρουσίας στη χώρα μας, άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Κρήτη και το 11ο κατά σειρά σε όλη την Ελλάδα.

Το κατάστημα άνοιξε στο Talos Plaza, με τα εγκαίνια να λαμβάνουν χώρα στις 13 Μαρτίου. Το Talos Plaza είναι το μεγαλύτερο εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο της Κρήτης συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας 9.000 τ.μ. που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης του Ηρακλείου στο παραλιακό μέτωπο και το οποίο σχεδιάστηκε κι αναπτύχθηκε από τη Δομική Ακινήτων. Το κατάστημα LC Waikiki απευθύνεται σε όλη την οικογένεια, καλύπτοντας τις ανάγκες γυναικείου, ανδρικού και παιδικού ρουχισμού, καθώς και ειδών αξεσουάρ, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει τμήμα με είδη σπιτιού.

Ποια είναι η LC Waikiki

Με αφετηρία το Παρίσι το 1988, η αλυσίδα ενδυμάτων και ειδών σπιτιού LC Waikiki πέρασε το 1997 σε τουρκικά χέρια.

Με σύνθημα «Όλοι αξίζουν να ντύνονται καλά», επιδιώκει να προσφέρει μόδα σε προσιτές τιμές σε κάθε οικογένεια παγκοσμίως, ενώ ο εμπορικός της στόχος είναι να καταστεί μια από τις κορυφαίες επωνυμίες λιανικής πώλησης προϊόντων μόδας στην Ευρώπη, διεκδικώντας με αξιώσεις μερίδια αγοράς από τους «ισχυρούς» του κλάδου, Zara και H&M.

Η εμπορική της παρουσία στην Τουρκία ξεκίνησε το 2000, ενώ άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο εξωτερικό αρκετά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2009 στη Ρουμανία.

Σήμερα, λειτουργούν περισσότερα από 1.200 καταστήματα σε 54 χώρες ανά τον πλανήτη, ενώ δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως… κάθε εβδομάδα η LC Waikiki ανοίγει ένα νέο κατάστημα κάπου στον κόσμο!

Στην Ελλάδα ήρθε το 2018 ανοίγοντας το πρώτο της κατάστημα στην Ξάνθη, ενώ η «κάθοδος» στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε μόλις το 2022. Πλέον - μαζί με το νέο κατάστημα του Ηρακλείου - η αλυσίδα μετρά 11 πολυκαταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Πάτρα, Λάρισα, Κόρινθο, Αθήνα και Κρήτη.

Μαζική η «απόβαση» των ξένων αλυσίδων ένδυσης στην Ελλάδα

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, Ελλάδα «ψηφίζουν» ολοένα και περισσότερες ξένες αλυσίδες ένδυσης τα τελευταία χρόνια, ξεδιπλώνοντας δυναμικά τα επενδυτικά τους σχέδια επί ελληνικού εδάφους και μεταβάλλοντας τις ισορροπίες στον εγχώριο κλάδο του λιανικού εμπορίου. Κάποιες περισσότερο και κάποιες λιγότερο γνωστές αλυσίδες ένδυσης – ως επί το πλείστον εκπτωτικές – έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά το τελευταίο διάστημα, προσδοκώντας να πρωταγωνιστήσουν στα εγχώρια επιχειρηματικά δρώμενα…

Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, άνοιξε τις πύλες του στο ελληνικό κοινό το πρώτο φυσικό κατάστημα της πολωνικής Sinsay. Η γνωστή αλυσίδα ένδυσης και ειδών σπιτιού αποφάσισε να κάνει «πρεμιέρα» στην Ελλάδα από το Ηράκλειο της Κρήτης - και όχι από την Αθήνα όπως θα περίμεναν οι περισσότεροι - με το πρώτο της κατάστημα να ανοίγει - κι αυτό - στο Talos Plaza. Είχε προηγηθεί, περίπου έναν χρόνο νωρίτερα, η έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού καταστήματος Sinsay στην ελληνική αγορά.

Με δέκα χρόνια παρουσίας στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, η Sinsay ακολουθεί τις επιταγές της προσέγγισης fast - fashion (γρήγορη μόδα) και για αυτό το λόγο χαρακτηρίζεται από πολλούς ως η «πολωνική Zara». Το καταναλωτικό κοινό μπορεί να βρει στα καταστήματά της - φυσικά και ηλεκτρονικά - είδη ένδυσης, υπόδησης, αξεσουάρ, εσώρουχα για τη γυναίκα, τον άντρα, τα παιδιά και τα βρέφη, καθώς και είδη ομορφιάς. Ταυτόχρονα, διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε είδη σπιτιού και διακόσμησης.

Η Sinsay είναι μέλος του μεγαλύτερου ομίλου μόδας της Πολωνίας, LPP, που αναπτύσσει ακόμη τέσσερα brands μόδας και συγκεκριμένα τα Reserved, House, Mohito και Cropp, με περισσότερα από 1.500 καταστήματα σε περισσότερες από 35 χώρες διεθνώς. Κάθε εμπορικό σήμα από αυτά απευθύνεται σε διαφορετικό κοινό, όσον αφορά στις ανάγκες, τον τρόπο ζωής και τις προτιμήσεις του.

Πέραν της πολωνικής Sinsay, στην Ελλάδα έχει έρθει τους τελευταίους μήνες και η επίσης πολωνική αλυσίδα ένδυσης και ειδών σπιτιού Pepco - γνωστή σε πολλούς ως το αντίπαλο δέος της Jumbo.

Όπως εξηγούσαν τον περασμένο μήνα πηγές της Pepco στο insider.gr, μέχρι το τέλος του 2022 και μέσα σε διάστημα τριών μηνών, λειτούργησαν συνολικά οκτώ καταστήματα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Κόρινθο. Το πρώτο κατάστημα της Pepco στη χώρα μας, συνολικής έκτασης 500 τμ, άνοιξε τις πύλες του στις 6 Οκτωβρίου 2022 στο Piraeus Retail Park της Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis που βρίσκεται στη συμβολή της οδού Πειραιώς και Κηφισού στα όρια των τριών δήμων Μοσχάτου, Ρέντη και Νέου Φαλήρου.

Ακολούθησε, μεταξύ άλλων, το άνοιγμα καταστημάτων στα εμπορικά κέντρα Mare West και Avenue στην Αθήνα, στο Fashion City Outlet στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη και την Κόρινθο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Pepco έχει θέσει πολύ φιλόδοξα σχέδια για την ελληνική αγορά, σχεδιάζοντας μια δυναμική επέκταση του δικτύου της προσεχώς. Το πλάνο ανάπτυξής της για το 2023 και τα επόμενα χρόνια προβλέπει το άνοιγμα δεκάδων καταστημάτων επί ελληνικού εδάφους.

Η «απόβαση» της Pepco στην Ελλάδα καθιστά τη χώρα μας τη 17η ευρωπαϊκή αγορά στην οποία δραστηριοποιείται η ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρεία λιανικής, η οποία φέρνει κάθε εβδομάδα στα καταστήματά της περί τα 250 νέα προϊόντα. Η πολωνική αλυσίδα εκπτωτικών καταστημάτων μέσα σε μόλις 20 χρόνια κατάφερε να κατακτήσει την Ευρώπη, με ένα δίκτυο 3.000 καταστημάτων. Ο όμιλος ιδρύθηκε το 1999, ενώ τα πρώτα καταστήματα Pepco - 14 συνολικά - έκαναν την εμφάνισή τους το 2004 στις μεγαλύτερες πόλεις της Πολωνίας. Από τότε η ανάπτυξή της είναι συνεχής…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider