Μυτιληναίος: Η «προίκα», οι νέες θυγατρικές και τα μεγάλα projects

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μυτιληναίος: Η «προίκα», οι νέες θυγατρικές και τα μεγάλα projects
Ανεκτέλεστο έργων 2,95 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης. Η διάσπαση σε ΜΕΤΚΑ και Μ Παραχωρήσεις και η αξία των θυγατρικών. Τα projects που έβαλε στο «καλάθι». Οι κινήσεις στο εξωτερικό

Με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 2,95 δισ. (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης) εκκινεί η νέα κατασκευαστική θυγατρική της Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος των projects σχετίζονται και με τον ευρύτερο ενεργειακό τομέα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση για την προηγούμενη χρήση της Μυτιληναίος, που πρόσφατα μόλις δημοσιοποιήθηκε, στο τέλος του 2022 το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων της στον τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης ανήλθε στα 1,66 δισ., ενώ μαζί με αυτά που έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος ανέρχεται στα 2,95 δισ. ευρώ. Περίπου το 40% είναι έργα που έχει αναλάβει στην Ελλάδα και το 28% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι δύο νέες θυγατρικές

Παράλληλα προ ημερών η Μυτιληναίος ανακοίνωσε την έγκριση των Σχεδίων Σύμβασης Διάσπασης για (α) την απόσχιση του Κλάδου Υποδομών με εισφορά στην κατά 100% θυγατρική της «Μέτκα ΑΤΕ» και (β) την απόσχιση του Κλάδου Παραχωρήσεων της με εισφορά στην κατά 100% θυγατρική της «Μ Παραχωρήσεων ΜΑΕ». Ενώ την περασμένη Παρασκευή η εισηγμένη απηύθυνε πρόσκληση προς τους μετόχους της για συμμετοχή σε έκτακτη Γενική Συνέλευση (στις 10 Απριλίου) με θέματα και την έγκριση των σχεδίων συμβάσεων και διάσπασης (όπως και για την τροποποίηση του όρου περί ανώτατης τιμής απόκτησης ιδίων μετοχών κ.α.).

Βάσει των σχεδίων Σύμβασης Διάσπασης που δημοσιοποιήθηκαν η αξία του κλάδου των υποδομών που μεταφέρεται στην κατά 100% θυγατρική είναι 148,180 εκατ. ευρώ και του κλάδου των παραχωρήσεων 4,328 εκατ. ευρώ. Στην παρούσα φάση η νέα θυγατρική για τις παραχωρήσεις υπό την ονομασία, Μ Παραχωρήσεων ΜΑΕ, περιλαμβάνει τις συμμετοχές του Ομίλου στις εταιρείες Κεδρηνός Λόφος ΑΕ (που έχει αναλάβει το έργο της αναβάθμισης της εσωτερικής περιφερειακής Θεσσαλονίκης το γνωστό ως έργο Flyover) και Κεδρηνός Λόφος Λειτουργία ΑΕ (η λειτουργία του προαναφερόμενου έργου).

Η διοίκηση του Ομίλου σημείωνε ότι ο προαναφερόμενος εταιρικός μετασχηματισμός έχει ανοίξει «ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο» καθώς «η νέα δομή θα επιτρέψει στην εταιρεία να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, με άξονες τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία». Οι ΜΕΤΚΑ και Μ Παραχωρήσεων θα τοποθετηθούν στρατηγικά, για να αξιοποιήσουν κατάλληλα τις ευκαιρίες που ανοίγονται τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς.

Τα προς διεκδίκηση μερίδια

Όπως σημειώνεται, οι δύο εταιρείες θα διεκδικήσουν μεγάλο μερίδιο της αγοράς έργων Υποδομών, ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων που θα δημοπρατηθούν τα επόμενα χρόνια. Επίσης η Μυτιληναίος μέσω του Division M Power Projects (ex. Sustainable Engineering Solutions Business Unit), επιδιώκει την περαιτέρω εδραίωσή της στον χώρο των συμβατικών έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η κατασκευή θερμικών σταθμών, αλλά και καινοτόμων ενεργειακών έργων όπως μονάδες Waste-to-Energy, έργα energy transition (δίκτυα διανομής, υδρογόνο κτλ.), καθώς και έργα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, ψηφιακής μετάβασης, smart cities και IoT platforms.

Τα έργα

Μεταξύ άλλων, η ΜΕΤΚΑ πρόκειται να εκκινήσει τις εργασίες εκτέλεσης 2 Σιδηροδρομικών Έργων στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα το έργο Ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Κιάτο – Ροδοδάφνη, καθώς και την επέκταση Σιδηροδρομικής υποδομής -Ηλεκτροκίνησης – κατασκευή Στάσεων και Σταθμών στο τμήμα Ροδοδάφνη - Ρίο. Εντός του 2023 προβλέπεται επίσης η έναρξη της υλοποίησης της σύμβασης ΣΔΙΤ για το μεγάλο οδικό έργο Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (Flyover). Επίσης, η Εταιρεία έχει αναλάβει τον οδοφωτισμό των Δήμων Αθηναίων και Κορινθίων κ.α.

Η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα ισχύος 826 MW συνδυασμένου κύκλου (CCGT) που κατασκεύασε στην Ελλάδα βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία και αναμένεται να τεθεί και σε κανονική λειτουργία.

Στην Ελλάδα, υπεγράφησαν τέσσερις συμβάσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ, για την Κατασκευή και συντήρηση έργων δικτύων διανομής, ενώ και με τον ΑΔΜΗΕ υπεγράφη σύμβαση για την κατασκευή Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 400kV για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Στη τελική φάση κατασκευής βρίσκεται το υπερσύγχρονο Data Center ATH 3 της Digital Realty, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, με έκταση κτιριακών εγκαταστάσεων 8.600 τ.μ. το οποίο κατασκευάζεται σύμφωνα με τα Tier III standards και θα πιστοποιηθεί κατά LEED.

Εκτός από τα περιβαλλοντικά έργα μεγάλης ενεργειακής κλίμακας, η εταιρεία επενδύει στρατηγικά στις Περιβαλλοντικές Λύσεις και επεκτείνεται στην διαχείριση στερεών αποβλήτων, καθώς και στην ανάπτυξη μονάδων παραγωγής βιοαερίου και διαχείρισης απορριμμάτων και εξετάζει επιλεκτικά και περιπτώσεις χρηματοδότησης έργων, έχοντας ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τη συμμετοχή σε σχετικούς διαγωνισμούς ΣΔΙΤ στην Ελλάδα.

Το εξωτερικό και οι τάσεις

Στο εξωτερικό η Μυτιληναίος συνεχίζει την κατασκευή των έργων σε Λιβύη, Γκάνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Αλβανία, Γεωργία, Σλοβενία και Πολωνία και έχοντας κατακτήσει ηγετική θέση στην ανάληψη και εκτέλεση έργων για την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο διεκδικεί με αξιώσεις την ανάληψη νέων σε Ευρώπη και Υποσαχάρια Αφρική.

Αντιλαμβανόμενη τις διεθνείς τάσεις, η MYTILINEOS αξιοποιεί την εμπειρία και την τεχνογνωσία της και : α) Αξιοποιεί το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στην κατασκευή θερμικών μονάδων για να αναπτυχθεί επιπλέον στο χώρο του Transmission & Distribution (T&D). β) Εντοπίζει μεγάλες δυνατότητες επέκτασης με βάση την αυξημένη τεχνογνωσία της σε λύσεις της κυκλική οικονομίας - ειδικότερα στον τομέα της ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, όπου είναι αναγνωρισμένη ως κορυφαίος ανάδοχος έργων μεγάλης κλίμακας με το «Κλειδί στο χέρι» (Turn-key contractor). Πέρα από το Protos ERF, ένα έργο ενεργειακής αξιοποίησης 400.000 τόνων μη-ανακυκλώσιμων απορριμμάτων ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, με δυνατότητα ηλεκτροπαραγωγής έως και 49MW, το οποίο βρίσκεται υπό εκτέλεση, η MYTILINEOS έχει σειρά άλλων παρόμοιων έργων στα οποία βρίσκεται σε αποκλειστικές συζητήσεις με τους πελάτες. γ) Επικεντρώνεται σε επιπλέον αγορές τεχνολογίας όπως Υδρογόνο, CCS, Data Centers, Smart Cities, με στόχο να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Η εταιρεία, ακολουθώντας τον στρατηγικό σχεδιασμό της, προσανατολίζεται στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της σε χώρες με ιδιαίτερες απαιτήσεις, όπου το κύρος και η τεχνογνωσία της προσδίδει σημαντική θέση στη αγορά διεθνώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αττικό Μετρό: Ο σύμβουλος για τα projects και τις νέες επεκτάσεις της Θεσσαλονίκης – Τι γίνεται με το έργο προς Ίλιον (Αθήνα)

Αποκρατικοποιήσεις: Γιατί μπαίνουν «ερωτηματικά» ή «πάγος» σε μεγάλα assets – Ο παράγοντας «εκλογές» και οι υποδομές του ΤΑΙΠΕΔ

ΕΥΔΑΠ: Νέο «περιβαλλοντικό» έργο 91 εκατ. ευρώ σε Σπάτα - Αρτέμιδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider