Πού θα «κάτσει η μπίλια» με την ΑΚΤΩΡ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πού θα «κάτσει η μπίλια» με την ΑΚΤΩΡ
Χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις Ελλάκτωρ και Κούτρα για την κατασκευαστική εταιρεία. Τα αγκάθια και οι γκρίζες ζώνες. Παρακολουθεί στενά ο ανταγωνισμός. Τα μερίδια αγοράς.

Ότι το θέμα της πώλησης της ΑΚΤΩΡ στην πλευρά Κούτρα – Wade Adams έχει «παγώσει», είναι λίγο ως πολύ γνωστό και το insider.gr πρόσφατα είχε αναφέρει σε σχετικό θέμα ότι βρίσκεται σε «τεντωμένο σχοινί». Οι πληροφορίες της αγοράς σημειώνουν ότι η Wade Adams έχει αποχωρήσει, όπως και τότε αναδεικνύαμε, ενώ ο κ. Κούτρας ισχυρίζονταν ότι δεν είχε μέχρι πρότινος εγκαταλείψει την προσπάθεια να τα βρει με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τον Ολλανδό ισχυρό μέτοχο.

Χωρίς συμφωνία;

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι χωρίς την υπογραφή συμφωνίας αγοραπωλησίας της ΑΚΤΩΡ, κλείνει η διαπραγμάτευση των μετόχων της Ελλάκτωρ (ολλανδική Reggeborgh και Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη) με την κυπριακή Wade Adams και την Adamas Group του Δημήτρη Κούτρα. Σύμφωνα με αυτές, είναι θέμα ημερών να ανακοινωθεί επίσημα το «ναυάγιο» καθώς μένει να διευθετηθούν ορισμένα νομικού τύπου ζητήματα. Εκτός αν κάνει ρελάνς ο Δ. Κούτρας, αναζητώνας νέο εταίρο, αν και αυτό θα αποτελεί καινούργιο πεδίο ζύμωσης, άρα, το προσύμφωνο με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ προφανώς και δεν ισχύει. Με την τελευταία να σπεύδει προφανώς να κρατήσει και εκείνη την εγγυητική με τα 5 εκατ. ευρώ.

Τα αγκάθια

Μια φορά πάντως, εξαρχής υπήρχαν «αγκάθια» και «γκρίζες ζώνες». Όχι μόνο (ή τόσο) με τα οικονομικά, αλλά και με άλλες παραμέτρους. Όπως είναι, αναφέρουν στην αγορά, η αποκλειστικότητα συνεργασίας ανάμεσα σε κατασκευή και παραχωρήσεις (ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις). Που είναι ένα θέμα αν «μπαίνουν στο κάδρο» (με όποιον τρόπο) αν και υπάρχουν σχετικές επίσημες διαψεύσεις. Αλλά και θέματα με την αποσύνδεση των εγγυήσεων των δανείων από τις παραχωρήσεις, λένε στελέχη του χώρου. Όπως και άλλα ζητήματα. Βέβαια, το πρώτο εξαρτάται και από ποια έργα θα αφορούσε η συνεργασία, ποια είναι κοστολογημένα κ.α. Όσον αφορά στις εγγυήσεις, θα χρειάζονταν… ισχυρές.

Περιμένει ο ανταγωνισμός

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες μέρες θα δείξουν την πορεία των πραγμάτων. Πάντως, αν οι Ολλανδοί της ΕΛΛΑΚΤΩΡ τελικά δεν αλλάξουν σκεπτικό και θελήσουν να πουλήσουν την ΑΚΤΩΡ, στην αγορά ακούγεται ότι η Intrakat καιροφυλακτεί και θα επανέλθει, άλλωστε, φέρεται να έχει δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της και με αυξημένο οικονομικό τίμημα. Και αν ντιλάρει, θα ανέβει στην πρώτη θέση του κλάδου από πλευράς μεριδίων, νωρίτερα απ’ ότι είχε προαναγγείλει ο κ. Εξάρχου, όταν αναλάμβανε νέος CEO της εισηγμένης πέρυσι το καλοκαίρι. Τις εξελίξεις όμως παρακολουθούν και οι άλλοι ανταγωνιστές, όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που στην παρούσα φάση είναι ο ισχυρότερος κατασκευαστικός πόλος. Και λογικά, ακόμα και αν δεν δείχνει ως ο πιο «ένθερμος» διεκδικητής για μια σειρά από λόγους, ίσως αποφασίσει να ασχοληθεί για να μην χαθούν τα πρωτεία.

Για να δούμε λοιπόν «που θα κάτσει η μπίλια». Το ενδιαφέρον της αγοράς είναι μεγάλο. Αν η ΑΚΤΩΡ εξαγοραστεί από μια από τις τέσσερις ανταγωνίστριες εταιρείες (ΓΕΚ Τέρνα, ΑΒΑΞ Μυτιληναίος και Intrakat) θα διαφοροποιηθούν τα μερίδια και θα ανατραπούν οι υφιστάμενες ισορροπίες. Αυτό δεν θα συνέβαινε αν η Άκτωρ περνούσε στην ιδιοκτησία των Wade Adams και Adamas Group.

Η αγορά αναμένει την κίνηση της Intrakat, ενώ για την ώρα δεν υπάρχει πληροφορία ότι ανάλογη ενέργεια θα κάνει και άλλη μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία αν και τα σενάρια που αναπτύσσονται είναι πολλά. Σε κάθε περίπτωση από την ΓΕΚ Τέρνα που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστικός όμιλος σήμερα, αναφέρεται ότι δεν υφίσταται ενδιαφέρον για την εξαγορά της Άκτωρ, αν και άλλοι την βλέπουν να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Τα προβλήματα

Βάσει των πληροφοριών η αγοραπωλησία της Άκτωρ ναυαγεί εξαιτίας υπαναχώρησης της Wade Adams η οποία επικαλείται ζητήματα που άπτονται του ισολογισμού της εταιρείας. Ο κ. Κούτρας, έχοντας συμβάλλει ουσιαστικά στην εξέλιξη της θυγατρικής της Ελλάκτωρ κατά το διάστημα που ήταν επικεφαλής της, φέρεται να επιμένει αναζητώντας ακόμα και άλλον φορέα για να συνεργαστεί.

Δύσκολα στο μεταξύ η Ελλάκτωρ θα δεχθεί να επιστρέψει την εγγυητική επιστολή των 5 εκατ. ευρώ που της έχουν προσκομίσει οι Wade Adams και Adamas Group, προκειμένου οι δύο πλευρές να εισέλθουν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αρνείται επικαλούμενη ότι παρείχε όλα τα στοιχεία που της ζητήθηκαν πριν την υπογραφή του προσυμφώνου και δεν έχει αλλάξει τίποτα τις μέρες που έχουν μεσολαβήσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δυστύχημα στα Τέμπη: Η επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης του ελληνικού σιδηρόδρομου – Ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν

gazzetta
gazzetta reader insider insider