Πώς προχωρά το project 500 εκατ. ευρώ με τους μεταφορείς του Ελαιώνα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς προχωρά το project 500 εκατ. ευρώ με τους μεταφορείς του Ελαιώνα
Έτοιμο να ενεργοποιήσει τον διαγωνισμό για την αναζήτηση συμβούλου που θα «τρέξει» τη διαδικασία για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου στη Φυλή είναι το ΤΑΙΠΕΔ.

Έτοιμο να ενεργοποιήσει τον διαγωνισμό για την αναζήτηση συμβούλου που θα «τρέξει» τη διαδικασία της εκπόνησης μελέτης για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου στη Φυλή είναι το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για το γνωστό project της μετεγκατάστασης περίπου 300 - 350 μεταφορικών επιχειρήσεων από Βοτανικό/Ελαιώνα, που προβλέπεται να «κλείσει» για τον κλάδο, στο δήμο Φυλής, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που με τη μόχλευση θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία έχει αναλάβει ως φορέας ωρίμανσης και προώθησης των διαδικασιών να «τρέξει» το έργο αυτό (με Δικαιούχο το Δήμο Φυλής) «βγάζει» σύντομα τη δημοπράτηση για να βρει τεχνικό σύμβουλο που θα εκπονήσει την «Μελέτη δημιουργίας Υποδοχέα Επιχειρηματικού Πάρκου σε ακίνητο του Δήμου Φυλής». Ήδη, έχουν προχωρήσει διαδικασίες αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή του Ελαιώνα - Φυλής, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες έχουν ενημερωθεί για τη διαδικασία και οι μεταφορείς. Υπενθυμίζεται ότι προ 3μηνου το insider.gr είχε αναφερθεί σε αυτού του είδους τις διαδικασίες.

Αντικείμενο της σύμβασης θα είναι η εκπόνηση μελέτης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) και η λήψη όλων των απαραίτητων εγκρίσεων, αδειοδοτήσεων, γνωμοδοτήσεων, κλπ. έως το στάδιο της προέγκρισης του ΕΠΣ. Ο ανάδοχος θα μεριμνήσει για δράσεις όπως: Αναλυτικό Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης του Έργου, Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) σε επίπεδο προέγκρισης, Προκαταρκτική προμελέτη συνοδών έργων, λοιπές μελέτες στο πλαίσιο της πολεοδομικής ωρίμανσης, διασφάλιση εγκρίσεων, αδειοδοτήσεων και γνωμοδοτήσεων.

Η «μεταφορά» αναμένεται να γίνει σε ακίνητο του ΟΔΔΥ στη Φυλή στην Αττική που βρίσκεται πάνω στην Αττική Οδό και είναι περίπου 450 στρέμματα (υπάρχουν και όμορες εκτάσεις περί τα 150 στρ.). Το ακίνητο θα παραχωρηθεί από τον Δ. Φυλής μακροχρόνια έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, για συγκεκριμένα έτη βάσει του χρηματοοικονομικού μοντέλου που θα καταρτιστεί (ύψους 50 εκατ. ευρώ). Η ιδιοκτησία του ακινήτου παραμένει στον Δ. Φυλής. Με το deal αυτό επιχειρείται να μπει τέλος στο χάος που επικρατεί στον Ελαιώνα. Το έργο αναμένεται, μεταξύ άλλων, να δημιουργήσει πάνω 2.800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή των εγκαταστάσεων και την ανάπτυξη του πάρκου, καθώς και επιπλέον 2.800 θέσεις κατά τη λειτουργία του.

Όσον αφορά στην αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης προβλέπονταν διεργασίες η πλήρης καταγραφή και αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στον Ελαιώνα και ο καθορισμός των τεχνικών και λειτουργικών απαιτήσεων του Υποδοχέα με χαρακτηριστικά επιχειρηματικού πάρκου (π.χ. Αναλυτική καταγραφή του συνόλου των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στον Ελαιώνα και των βασικών χαρακτηριστικών τους, αναλυτικός προσδιορισμός του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του τόπου εγκατάστασης για κάθε επιχείρηση, καταγραφή επιχειρησιακών αναγκών των επιχειρήσεων, αποτύπωση του επιχειρηματικού μοντέλου - business model των επιχειρήσεων, καταγραφή στοιχείων κόστους λειτουργίας - opex των επιχειρήσεων κ.α.), τοπογραφική αποτύπωση του ακινήτου του Δήμου Φυλής και των όμορων ακινήτων καθώς και των κρίσιμων υποδομών σε επαφή ή σε απόσταση επιρροής, φάκελος τεχνικού ελέγχου (τεχνικού due diligence) και νομικού ελέγχου (νομικού due diligence) του ακινήτου του Δήμου Φυλής και των όμορων ακινήτων κ.α.

Η Αττική Οδός και ο Σιδηρόδρομος

Βάσει αρχικών σχεδίων, στις προκαταρκτικές μελέτες των συνοδών έργων περιλαμβάνονταν:

  1. Προκαταρκτική προμελέτη συνοδού έργου δημιουργίας σύνδεσης Υποδοχέα με την Αττική Οδό. Η προκαταρκτική προμελέτη θα προσδιορίσει τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου όσον αφορά στο φυσικό αντικείμενο, την χωροθέτηση και το οικονομικό αντικείμενο (διαστασιολόγηση – εκτίμηση προϋπολογισμού) του έργου. Η προκαταρκτική προμελέτη αποτελεί υλικό προς αξιοποίηση κατά την εκπόνηση της μελέτης ΕΠΣ σε επίπεδο προέγκρισης.
  2. Προκαταρκτική προμελέτη συνοδού έργου δημιουργίας σιδηροδρομικής σύνδεσης Υποδοχέα. Η προκαταρκτική προμελέτη θα προσδιορίσει τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου όσον αφορά στο φυσικό αντικείμενο, την χωροθέτηση και το οικονομικό αντικείμενο (διαστασιολόγηση – εκτίμηση προϋπολογισμού) του έργου. Η προκαταρκτική προμελέτη αποτελεί υλικό προς αξιοποίηση κατά την εκπόνηση της μελέτης ΕΠΣ σε επίπεδο προέγκρισης.

Το timing και τα οφέλη

Οι μεταφορικές και διαμεταφορικές εταιρείες θα πριμοδοτηθούν και με 20 εκατ. ευρώ περίπου για τη μετεγκατάστασή τους στο νέο χώρο, λαμβάνοντας έκταση 100.000 τ.μ. επί συνόλου περίπου 300.000 τ.μ. Τα υπόλοιπα κτίρια / αποθήκες θα μπορούν να φιλοξενήσουν κι άλλες επιχειρήσεις. Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, στα τέλη του 2023 / αρχές του 2024 θα γίνει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του έργου, με στόχο στο τέλος του 2025 να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της μετεγκατάστασης.

Η μετεγκατάσταση των πρακτορείων στον Δήμο Φυλής, όπως παλαιότερα ανέφεραν παράγοντες της αγοράς, θα μπορούσε να ανακουφίσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, αλλά και να μετατοπίσει τις μετακινήσεις βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό. Το έργο θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού φόρτου στον Κηφισό και στο κέντρο της Αθήνας, όπου σήμερα διακινούν εμπορεύματα περίπου 4.000 φορτηγά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα γίνει η επέκταση της ΙΟΝΙΑΣ Οδού στον δυτικό άξονα της χώρας

ΤΑΙΠΕΔ: Διαγωνισμοί για έργα 400 εκατ. ευρώ από το PPF στην εκκίνηση του 2023

Ακίνητα – Τουρισμός: «Φουλάρουν» οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας – Οι τιμές και η διαθεσιμότητα σε hot προορισμούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider