ΕΚΤ: Πρόστιμο 6,8 εκατ. ευρώ στη γερμανική τράπεζα Helaba - Το 2ο μεγαλύτερο από το 2014

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Πρόστιμο 6,8 εκατ. ευρώ στη γερμανική τράπεζα Helaba - Το 2ο μεγαλύτερο από το 2014
Το πρόστιμο ύψους 6,83 εκατ. ευρώ, αν και μικρό για μια τράπεζα που ανέφερε καθαρά κέρδη άνω των 200 εκατ. ευρώ το 2021, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο που επιβάλλει η ΕΚΤ από το 2014.

Η ΕΚΤ επέβαλε πρόστιμο στη γερμανική κρατική τράπεζα Helaba επειδή διαστρέβλωσε «συνειδητά» την έκθεσή της σε στοιχεία ενεργητικού με υψηλή μεταβλητότητα επί COVID-19.

Το πρόστιμο ύψους 6,83 εκατ. ευρώ, αν και μικρό για μια τράπεζα που ανέφερε καθαρά κέρδη άνω των 200 εκατ. ευρώ το 2021, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο που επιβάλλει η ΕΚΤ από τότε που ανέλαβε την εποπτεία των μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης το 2014, σύμφωνα με το Reuters.

Το πρόστιμο εστιάζει στον διεξοδικό έλεγχο της ΕΚΤ στα μοντέλα που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για τον υπολογισμό του ρίσκου, κάτι που είχε στο παρελθόν επιπτώσεις και για την ιταλική Intesa Sanpaolo και τη γερμανική Deutsche Bank.

«Κατά τη χρησιμοποίηση των εσωτερικών της μοντέλων για τον καθορισμό των σταθισμένων στο ρίσκο στοιχείων ενεργητικού, η τράπεζα αποφάσισε συνειδητά να αγνοήσει την αυξημένη μεταβλητότητα. Η τράπεζα ανέφερε εν γνώσει της λανθασμένα στοιχεία στην ΕΚΤ, εμποδίζοντας επομένως την ΕΚΤ να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του προφίλ ρίσκου της» υπογραμμίζει η ΕΚΤ.

Η Helaba απάντησε ότι δεν σκόπευε να παραβιάσει τις υποχρεώσεις της, αλλά παραδέχθηκε ότι η «αρχική της υπόθεση» ήταν εσφαλμένη ενώ έχει ήδη λάβει μέτρα για τη βελτίωση των μοντέλων της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Στη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους η Ρωσία - 3 νέες προσθήκες

Eurogroup προς κράτη - μέλη: Κάντε αλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια και εκπτώσεις φόρου – Τα εναλλακτικά μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας

ΕΕ: Νέα δέσμευση για στήριξη στην Ουκρανία - «Πράσινο φως» για ακόμα 500 εκατ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider