Vodafone Ελλάδος: Ελαφρώς αυξημένα έσοδα με ώθηση από την κινητή

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Vodafone Ελλάδος: Ελαφρώς αυξημένα έσοδα με ώθηση από την κινητή
Iστορικό ρεκόρ στην κίνηση δεδομένων κινητής αλλά μικρή μείωση στους πελάτες σταθερής - Τα πλάνα για την ανάπτυξη του δικτύου

Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκαν τα έσοδα από υπηρεσίες της Vodafone Ελλάδος στο τρίτο τρίμηνο του έτους, με την πελατειακή βάση της εταιρείας να αυξάνει παίρνοντας ώθηση από την κινητή και την κίνηση δεδομένων να καταγράφει νέο ρεκόρ όλων των εποχών.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα για το γ’ τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2022) που παρουσίασε ο όμιλος χθες, η ελληνική θυγατρική είδε τα έσοδα από υπηρεσίες να διαμορφώνονται στα 660 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο αυξημένα κατά 1,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (650 εκατ. ευρώ).

Μικρές διαφοροποιήσεις καταγράφηκαν και στην πελατειακή βάση, με την κινητή να κερδίζει νέους πελάτες συμβολαίου και την σταθερή να καταγράφει μικρή μείωση. Αναλυτικότερα, σημαντική ήταν η αύξηση που καταγράφηκε στις συνδέσεις κινητής, ο συνολικός αριθμός των οποίων έφθασε στα 4.270 εκατ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 έναντι 4.186 εκατ. στο τέλος Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους και 4.243 εκατ. που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου οικονομικού έτους. Εξ' αυτών το 41,7% αφορούσε συμβόλαια, ποσοστό ελαφρά αυξημένο σε σχέση με πέρυσι (39,3%) και σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (41,1%). Βάσει των οικονομικών καταστάσεων της, η εταιρεία προσέθεσε 57 χιλιάδες νέες συνδέσεις συμβολαίου και 25 χιλιάδες νέες συνδέσεις καρτοκινητής, με τις συνδέσεις συμβολαίου να κινούνται σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Αντιστρόφως ανάλογα ωστόσο κινήθηκαν οι συνδέσεις σταθερής, με τον αριθμό τους να φτάνει στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 τις 948 χιλιάδες, μειωμένος κατά 4 χιλιάδες σε σχέση με το τέλος Σεπτεμβρίου και κατά 22 χιλιάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Στα ίδια περίπου επίπεδα κινήθηκε το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη (ARPU), το οποίο το συγκεκριμένο τρίμηνο έφτασε τα 10,4 ευρώ από 10,3 ευρώ στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Το ARPU των συνδέσεων συμβολαίων ήταν στα 17,9 ευρώ (από 18,1 ευρώ) και εκείνο της καρτοκινητής στα 5 ευρώ (έναντι 5,2 ευρώ).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έφτασε τέλος η κίνηση του δικτύου, η οποία έφτασε τα 210.549 TB αυξανόμενη κατά σχεδόν 50% σε σχέση με πέρυσι.

Τα πλάνα για την ανάπτυξη του δικτύου

Να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία για το νέο έτος θα στραφεί στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών της με στόχο να συνδέσει 850.000 σπίτια και επιχειρήσεις με δίκτυα οπτικών ινών μέσα στα επόμενα χρόνια, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα, Βέροια και Κοζάνη. Εξ αυτών, οι 300.000 συνδέσεις θα είναι οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι και οι υπόλοιπες 550.000 θα είναι FTTC δηλαδή ως τις υπαίθριες καμπίνες. Σε επόμενη φάση βέβαια όλες οι συνδέσεις FTTC θα μετατραπούν σε επόμενη φάση σε FTTH.

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, όπως είχε ανακοινώσει ο διευθύνων Σύμβουλός της, κ. Χάρης Μπρουμίδης, σχεδιάζει να δημιουργήσει ξεχωριστή θυγατρική εταιρεία για οπτικές ίνες, εξετάζοντας και τις δυνατότητες που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επενδύσεων συνέχεια αναμένεται και στην κινητή. Μέσα από το επενδυτικό πλάνο ύψους 600 εκατ. ευρώ ως το 2025, η εταιρεία σχεδιάζει να επιταχύνει και την ανάπτυξη του 5G δικτύου της ώστε να επιτύχει πληθυσμιακή κάλυψη 100% μέσα στην επόμενη τριετία. Σημειωτέον ότι το 5G δίκτυό της σήμερα φτάνει σε πάνω από 140 πόλεις και οικισμούς, καθώς και σε 27 νησιά της χώρας, με την πληθυσμιακή κάλυψη να ξεπερνά το 50%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κάμψη των εσόδων για την Vodafone - Πλήγματα από Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία

Vodafone: Στην Ελλάδα η εφαρμογή Bright Sky για την ενδοοικογενειακή βία

Νέα εταιρεία για τις οπτικές ίνες στήνει η Vodafone - Οι επενδύσεις, οι συνεργασίες και οι προβλέψεις για το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider