ΑΚΤΩΡ: Στα «χέρια» των νομικών η συμφωνία μεταξύ ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Wade Adams, Κούτρα – Το τίμημα, τα ποσοστά, οι θυγατρικές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΚΤΩΡ: Στα «χέρια» των νομικών η συμφωνία μεταξύ ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Wade Adams, Κούτρα – Το τίμημα, τα ποσοστά, οι θυγατρικές
Τα νομικά επιτελεία των δύο πλευρών «ξεσκονίζουν» τη σύμβαση αγοραπωλησίας της κατασκευαστικής ΑΚΤΩΡ. Τα μετοχικά μερίδια, τα σενάρια για το τίμημα και τα αναγκαία βήματα. Τι «παίζει» για ΑΠΕ, Ηλέκτωρ. Η ρευστότητα και ο παράγοντας «Αττική Οδός».

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται… η συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάκτωρ και Wade Adams, Κούτρα για την ΑΚΤΩΡ με τα νομικά επιτελεία των δύο πλευρών να βρίσκονται σε συνεχείς επαφές και σε διαδικασία ελέγχων και σύνταξης των κειμένων.

Η εισηγμένη χτες το πρωί γνωστοποίησε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε να παραχωρήσει στην WA&AD (WADE ADAMS HELLAS SMSA και ADAMAS GROUP) περίοδο αποκλειστικότητας για την διαπραγμάτευση και ολοκλήρωση της συμφωνίας έως και την 31.03.2023, αν και πηγές της αγοράς εκτιμούν πως πιθανότατα δεν θα εξαντληθεί το διάστημα που έχει οριστεί (μέχρι 31.3.23 ως περίοδος αποκλειστικότητας). Η σύμβαση αγοραπωλησίας της ΑΚΤΩΡ, θυγατρικής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στον κατασκευαστικό τομέα, επί της ουσίας βρίσκεται «στα χέρια» των νομικών των δύο πλευρών.

Τα μερίδια, το τίμημα, τα αναγκαία βήματα

Εφόσον δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο, όπως για παράδειγμα μια διαφορά (οικονομική ή επιχειρηματική) της τελευταίας στιγμής που δεν θα «καλυφθεί» από εκατέρωθεν υποχωρήσει, τότε το προσεχές διάστημα ο κυπριακός όμιλος Wade Adams θα αποκτήσει το 70% της θυγατρικής της Ελλάκτωρ για τις κατασκευές και η Adamas Group (εταιρεία του Δ. Κούτρα) το υπόλοιπο 30% με τίμημα που συνολικά θα κινηθεί στην περιοχή άνω των 160 εκατ. ευρώ σε όρους επιχειρηματικής αξίας, όπως τουλάχιστον αναφέρουν κάποιες πλευρές της αγοράς. Βάσει πληροφοριών ένα τμήμα του ποσού αυτού θα καταβληθεί (με μετρητά) κατά το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας και τα υπόλοιπα, που αφορούν σε διάφορες υποχρεώσεις της ΑΚΤΩΡ, στη συνέχεια.

Η ΑΚΤΩΡ έχει ανεκτέλεστο που προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ, έχουν μειωθεί οι λειτουργικές ζημίες, έχει αναλάβει νέες συμβάσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ, «συμμαζεύτηκε» από τη διοίκηση της εισηγμένης και η συμφωνία, εφόσον «κλείσει» εντός περιόδου ολίγων εβδομάδων, όπως εκτιμάται, θα σημαίνει την είσοδο των Κυπρίων της Wade Adam, του κ. Κύπρου Τσέντα, (με σημαντικό τζίρο και δουλειές στον Αραβικό κόσμο) στην ελληνική αγορά, μετά κάμποσες απόπειρες (πληροφορίες έλεγαν για παλιότερες προσπάθειες εισόδου σε εταιρείες του κλάδου), και βέβαια το comeback του πολύπειρου στελέχους στην «αγαπημένη» του ΑΚΤΩΡ.

Θεωρητικά (και πρακτικά), η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα χρειαστεί κατασκευαστή για τα έργα της, όπως και για τις συμβάσεις της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, τα projects της REDS κ.α. Κατά συνέπεια, το deal με Wade Adams – Κούτρα έδειχνε πιο προσιτό, σε σχέση με άλλους ενδιαφερόμενους, με τους Κύπριους προσεχώς να ελέγχουν τα ποσοστά και τον Κούτρα να έχει το «πρόσταγμα».

Για το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας πώλησης της ΑΚΤΩΡ θα χρειασθεί η τελική έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελλάκτωρ και από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων. Η Ελλάκτωρ θα προβεί σε πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου, ο οποίος θα εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη για το εύλογο και δίκαιο του τιμήματος και των όρων της συναλλαγής. Πάντως, αν δεν τα βρούνε τελικά οι δύο πλευρές, τότε το θέμα «ΑΚΤΩΡ» παραμένει ανοιχτό για άλλους υποψήφιους, εφόσον θελήσουν να επανέλθουν, καθώς υπήρχαν πληροφορείς ότι οι δύο βασικοί μέτοχοι της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ολλανδική Reggeborgh Invest BV και η Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη, έχουν γίνει αποδέκτες ενδιαφέροντος για την κατασκευαστική και από την Intrakat (ή και άλλους).

Οι ΑΠΕ και ο τομέας Περιβάλλοντος

Μένει, όμως, να φανεί πώς θα «κλειδώσουν» οι συμφωνίες για υφιστάμενα έργα ή μελλοντικά που προφανώς θα εντάξει στο χαρτοφυλάκιό του ο όμιλος.

Όπως βέβαια, και τις θα συμβεί με άλλους κλάδους, όπως οι Παραχωρήσεις, οι ΑΠΕ, ο τομέας Περιβάλλοντος (ΗΛΕΚΤΩΡ, με διόλου ευκαταφρόνητη συνεισφορά σε επίπεδο EBITDA).

Η Ελλάκτωρ πάντως, χτες δεν διέψευσε την πληροφορία περί πώλησης του 25% του κλάδου ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), δηλώνοντας χαρακτηριστικά, όπως έπραξε και για την ΑΚΤΩΡ σε πρώτη φάση, ότι «στο πλαίσιο της ενεργού διαχείρισης του χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που διαθέτει, εξετάζει διαρκώς επιλογές για την βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων» ενώ πρόσθεσε πως δεν έχει λάβει οιαδήποτε σχετική απόφαση. Κατά πληροφορίες πάντως, η πώληση των ΑΠΕ θα υλοποιηθεί μέσω διαδικασίας για την προσέλκυση της καλύτερης οικονομικής προσφοράς, ωστόσο, εκτιμάται ότι η Motor Oil (η οποία έχει εξαγοράσει το 75% των ΑΠΕ) διατηρεί δικαίωμα πρώτης προτίμησης, δηλαδή θα μπορεί να «ματσάρει» την προσφορά ενός πιθανού διεκδικητή. Αναλυτές αποτιμούν το 25% σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, βάσει της συμφωνίας για το 75%, ωστόσο, αυτά θα φανούν εάν και εφόσον προκύψει deal για το μερίδιο αυτό.

Η ρευστότητα και η Αττικής Οδός

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Ελλάκτωρ με τις κινήσεις της αυτές θα αποκτήσει ρευστότητα της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ για να επικεντρωθεί στις Παραχωρήσεις και το real estate.

Στον τομέα των Παραχωρήσεων έχει μπροστά της τη διαγωνιστική διαδικασία για την νέα σύμβαση της Αττικής Οδού, ένα περιουσιακό στοιχείο που θα ήθελε να διατηρήσει (σήμερα έχει το 65,8% της υφιστάμενης σύμβασης που λήγει τον Οκτώβριο του 2024). Πιθανότατα οι εξελίξεις στο διαγωνισμό της Αττικής Οδού, δηλαδή αν το κοινό σχήμα με Ardian, ΑΒΑΞ επικρατήσει ή όχι, να καθορίσουν περαιτέρω τις σκέψεις των μετόχων για τη δομή της νέας Ελλάκτωρ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Κληρώνει» για τα 600 στρέμματα του ΤΑΙΠΕΔ στο Μαρκόπουλο – Θα δώσουν το «παρών» Γ. Μελισσανίδης, Γ. Μυτιληναίος;

Πέντε προσφορές για το ΣΔΙΤ Πρωτοδικείου - Εισαγγελίας Αθηνών (ΤΑΙΠΕΔ), ύψους 205 εκατ. ευρώ

Real Estate: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στα Logistics – Τα ενοίκια, οι αποδόσεις και οι νέες επενδύσεις 250.000 τ.μ.

gazzetta
gazzetta reader insider insider