«Δίχτυα» στην τεχνητή νοημοσύνη από Microsoft με ηχηρή επένδυση στο ChatGPT

Newsroom
Μοιράσου το
«Δίχτυα» στην τεχνητή νοημοσύνη από Microsoft με ηχηρή επένδυση στο ChatGPT
H Microsoft ανακοίνωσε επισήμως τη νέα, πολυετή επένδυση στη φιλόδοξη και πολλά υποσχόμενη OpenAI -τον «δημιουργό» της δημοφιλούς ρομποτικής υπηρεσίας τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.

Η Microsoft επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη του ChatGPT, το bot τεχνητής νοημοσύνης που έχει προκαλέσει παγκόσμια φρενίτιδα και την εταιρεία πίσω του, την πολλά υποσχόμενη OpenAI, που είναι πιθανό να αντικαταστήσει μέχρι και το Google Search.

Πάντως, η Microsoft αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα το ακριβές ποσό της επένδυσης που πραγματοποιεί αλλά η Semafor ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι το μέγεθος μπορεί να φτάσει έως και τα 10 δισ. δολάρια.

Η συμφωνία σηματοδοτεί την τρίτη φάση της συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών, μετά τις προηγούμενες επενδύσεις της Microsoft το 2019 και το 2021, καθώς στόχος του τεχνολογικού κολοσσού είναι να επιταχύνει τις ανακαλύψεις στην τεχνητή νοημοσύνη και να κάνει άλματα στις προηγμένες τεχνολογίες του μέλλοντος.

«Η συνεργασία μας με το OpenAI γίνεται γύρω από την κοινή φιλοδοξία μας να προωθήσουμε υπεύθυνα την έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη και να εκδημοκρατίσουμε την τεχνητή νοημοσύνη ως μια νέα τεχνολογική πλατφόρμα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα.

Το ChatGPT έχει συνεπάρει το Διαδίκτυο από τότε που κυκλοφόρησε στα τέλη Νοεμβρίου, συγκεντρώνοντας τα πρώτα του εκατομμύρια χρήστες σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Η μίμηση της ανθρώπινης συνομιλίας πυροδότησε εικασίες σχετικά με τις δυνατότητές του να υποκαταστήσει τους επαγγελματίες συγγραφείς και ακόμη και να απειλήσει τη βασική επιχείρηση αναζήτησης της Google. Πίσω από αυτό βρίσκεται ο Sam Altman ο οποίος κερδίζει χρήματα χρεώνοντας τους προγραμματιστές για άδεια χρήσης της τεχνολογίας του.

Η νέα τεχνολογία βασίζεται στο μοντέλο γλώσσας GPT-3 του OpenAI και έρχεται στο τέλος ενός έτους με εντυπωσιακές προόδους στην τεχνητή νοημοσύνη. Το μοντέλο δημιουργίας εικόνων Dall-E της εταιρείας - το οποίο δέχεται γραπτές προτροπές για καλλιτεχνικές συνθέσεις καθώς και άλλων εικόνων - οδήγησε επίσης σε μια ευρεία συζήτηση σχετικά με την εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στους δημιουργικούς κλάδους. Η OpenAI εργάζεται ήδη σε ένα διάδοχο μοντέλο GPT-4 για την επεξεργασία φυσικής γλώσσας.

Η Microsoft έχει επενδύσει στο παρελθόν περίπου 1 δισ. δολάρια στην OpenAI. Εργάζεται επίσης για να προσθέσει το ChatGPT στη μηχανή αναζήτησής του Bing, αναζητώντας ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι στην κυρίαρχη Alphabet. Το bot είναι σε θέση να απαντά σε ερωτήματα με φυσικό και ανθρώπινο τρόπο, να διεξάγει μια συνομιλία και να απαντά σε δευτερογενείς ερωτήσεις, σε αντίθεση με τις βασικές υπηρεσίες της Google.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επένδυση - μαμούθ της Elliott Management στη Salesforce

Έγραψε ιστορία η Citadel: Κέρδη - ρεκόρ πέρυσι - Στα 16 δισ. δολάρια

Η Spotify απολύει το 6% των εργαζομένων της - Σχεδόν 600 υπαλλήλους