Πρόσβαση στην ελεύθερη τηλεόραση αποκτά πλέον η συνδρομητική TV - Έρχονται αλλαγές στο τηλεοπτικό πεδίο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόσβαση στην ελεύθερη τηλεόραση αποκτά πλέον η συνδρομητική TV - Έρχονται αλλαγές στο τηλεοπτικό πεδίο
Τι προβλέπει η νέα τροπολογία - Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στον χώρο της τηλεόρασης

Αλλαγές προοικονομούνται στο τηλεοπτικό πεδίο, μετά και την τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών - Μεταφορών με τίτλο: «Θεσμικό πλαίσιο για τη διερεύνηση αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων και την ασφάλεια των μεταφορών». Κι αυτό γιατί ανοίγει εντέλει ο δρόμος στους μετόχους των συνδρομητικών πλατφορμών τηλεοπτικού περιεχομένου να επενδύσουν και στην ελεύθερη τηλεόραση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην τροπολογία και χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς αλλά και η αντικειμενική ενημέρωση, μια εταιρεία που παρέχει συνδρομητικές και ραδιοφωνικές υπηρεσίες, δύναται πλέον να συμμετέχει σε εταιρεία που κατέχει άδεια σταθμού ελεύθερης λήψης.

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει πλέον ο δρόμος σε παρόχους συνδρομητικού περιεχομένου, όπως η Nova και η Cosmote TV κ.ά. να κατέχουν ή να μετέχουν σε εταιρεία που εκμπέμπει στην ελεύθερη τηλεόραση. Μοναδική προϋπόθεση είναι να μην παραβιάζονται οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, να μη γίνεται κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά και να μην θίγεται η πλουραλιστική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων.

Βάσει της εισηγητικής έκθεσης, η αλλαγή της νομοθεσίας στοχεύει στη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού αλλά και στην προστασία της επιχειρηματικής και οικονομικής ελευθερίας των νομικών προσώπων στο πεδίο που δραστηριοποιούνται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Έρχεται δε μετά από προειδοποιητική επιστολή που απέστειλε στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με αυτή, η Επιτροπή καλούσε την Ελλάδα να ευθυγραμμίσει την εθνική της νομοθεσία που ρυθμίζει την παροχή συνδρομητικών υπηρεσιών δορυφορικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης με την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων και την ελευθερία εγκατάστασης, αφού όπως επεσήμανε η προηγούμενη διάταξη εισήγαγε αδικαιολόγητο περιορισμό, εμποδίζοντας δυνητικούς επενδυτές να δραστηριοποιηθούν περαιτέρω στο εν λόγω πεδίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, ενώ οι μέτοχοι των ελεύθερων καναλιών μπορούσαν να επενδύσουν σε συνδρομητικές τηλεοπτικές υπηρεσίες, το αντίθετο δεν ήταν εφικτό. Σε αυτό το πλαίσιο, ο μοναδικός όμιλος που εκπέμπει σήμερα και σε ελεύθερο κανάλι και μέσω συνδρομητικής πλατφόρμας είναι ο ANT1.

Η εναρμόνιση της νομοθεσίας μας με την ΕΕ προλειαίνει το έδαφος για νέες αλλαγές στο τηλεοπτικό πεδίο. Ειδικά μετά και το ενδιαφέρον που φημολογείται ότι έχει η μητρική της Nova για μια τέτοιου είδους επένδυση. Παρότι η πρόθεση για ένα δυνητικό γάμο της United Group με τον Alpha ουδέποτε έχει επιβεβαιωθεί από τα αρμόδια χείλη, ο όμιλος έχει προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άρση της νομοθεσίας που απέκλειε τους παρόχους συνδρομητικού περιεχομένου από το πεδίο της ελεύθερης TV. Την ίδια στιγμή μάλιστα η εταιρεία μετά και την ολοκλήρωση της συγχώνευσής της με την Wind, έχει εκφράσει την πρόθεση να διευρύνει το μερίδιό της στο τηλεοπτικό, συνδρομητικό, στερέωμα, προορίζοντας μάλιστα μεγάλο μέρος του επενδυτικού της πλάνου στη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Το τελευταίο διάστημα δε, φουντώνουν και οι φήμες για δυνητική σύμπραξη του Ομίλου Βαρδινογιάννη με την ΝΟVA, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι τα σχέδια επικεντρώνονται στα έργα πληροφορικής. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η στενή συνεργασία των δύο ομίλων θα μπορούσε να ανοίξει νέα κανάλια συνεργασιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνδρομητική τηλεόραση: Χάνει οπαδούς το δορυφορικό πιάτο

Έρχονται εξελίξεις στο πεδίο της συνδρομητικής τηλεόρασης

Αλλάζουν οι ισορροπίες στις τηλεπικοινωνίες - Τι σηματοδοτεί η συγχώνευση Nova - Wind και τα νέα δεδομένα του 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider