Αλλάζει πίστα η SKY express - Οι επιδόσεις ρεκόρ και τα σχέδια για την συνέχεια

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζει πίστα η SKY express - Οι επιδόσεις ρεκόρ και τα σχέδια για την συνέχεια
sky express
Μεγαλύτερη εξωστρέφεια και επενδύσεων συνέχεια στα σχέδια του αερομεταφορέα για το 2023 - Τα αποτελέσματα του 2022 και η διεύρυνση των μεγεθών εν μέσω κρίσης.

Τα φτερά της για νέους προορισμούς αλλά και νέους ορίζοντες ανοίγει η SKY express, έχοντας πλέον διευρύνει το μέγεθος της σε επίπεδο τέτοιο που μπορεί να συναγωνιστεί αερομεταφορείς μεγάλου βεληνεκούς. Με εφαλτήριο την υγειονομική κρίση, όπου επένδυσε τόσο στην ενίσχυση του στόλου του όσο και στην διεθνή επέκτασή του, ο εγχώριος αερομεταφορέας σχεδιάζει πλέον τα επόμενα βήματα του, τα οποία, σύμφωνα με τα στελέχη του, θέτουν σε πρώτο πλάνο την συνέχιση του επενδυτικού του πλάνου αλλά και νέα ρεκόρ τόσο σε επίπεδο επιβατών όσο και σε επίπεδο εσόδων.

Επενδύσεων συνέχεια και το 2023

Σε αυτό το πλαίσιο, το τρέχον έτος η εταιρεία σχεδιάζει να ενισχύσει τον στόλο της με δύο καινούργια Airbus Α321neo, τα οποία θα παραλάβει το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου ώστε να εξυπηρετήσουν τους επιβάτες του φετινού καλοκαιριού. Οι παραλαβές αεροσκαφών πραγματοποιούνται χάρη στο επενδυτικό πλάνο ύψους 200 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η εταιρεία και αναμένεται να αυξήσουν τον στόλο των ολοκαίνουργιων Airbus σε 11 αεροσκάφη.

Συνολικά, τα τελευταία δύο χρόνια, η εταιρεία κατάφερε να εκσυγχρονίσει τον στόλο της με την απόκτηση 8 καινούργιων Airbus A320neo, ενός AIRBUS A320ceo και 6 υπερσύγχρονων «πράσινων» αεροσκαφών ATR 72-600, υλοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις παγκοσμίως στο χώρο των αερομεταφορών. Ο στόλος της, μετά και την παραλαβή των δύο νέων αεροπλάνων θα περιλαμβάνει 8 A320neo, 1 Α320ceo, 2 A321neo και 12 ATR (6x ATR 72-600, 2x ATR 72-500 και 4x ATR 42-500), αποτελώντας τον νεότερο και πιο «πράσινο» στόλο στην Ελλάδα και έναν από τους πιο φιλικούς προς το περιβάλλον στην Ευρώπη.

Σε συνδυασμό με την διεύρυνση του στόλου του μάλιστα, ο αερομεταφορές σχεδιάζει και την περαιτέρω επέκτασή του στο εξωτερικό, εντάσσοντας στο πτητικό του πρόγραμμα νέες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. «Στόχος μας είναι η ενίσχυση των συχνοτήτων στα ήδη υπάρχοντα ευρωπαϊκά δρομολόγια που εξυπηρετεί η εταιρεία και η προσθήκη νέων προορισμών. Εστιάζουμε στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γεράσιμος Σκαλτσάς, Chief Commercial Officer της SKY express σε σχετική συνέντευξη Τύπου.

Χρονιά ορόσημο το 2022

Το 2023 άλλωστε αναλαμβάνει την σκυτάλη από μια χρονιά ιδιαίτερα εξωστρεφή, κατά την διάρκεια της οποίας η εταιρεία άνοιξε τα φτερά της για 24 διεθνείς προορισμούς και κατέγραψε νέα ρεκόρ, πολλαπλασιάζοντας έσοδα κι επιβάτες. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το 2022, η εταιρεία ξεπέρασε τις 49.000 πτήσεις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά σχεδόν 50% για την κάλυψη 34 προορισμών εσωτερικού και 24 εξωτερικού. Οι επιδόσεις τριπλασιάστηκαν και σε επίπεδο επιβατών, φτάνοντας την χρονιά ορόσημο του 2022 τους 3,5 εκατ., γεγονός που οδήγησε τα έσοδά της στα 267 εκατ. ευρώ, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με το 2019.

Ειδοποιός διαφορά στις επιδόσεις του αερομεταφορέα αποτέλεσε η διεύρυνση του δικτύου σε προορισμούς του εξωτερικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την ωρίμανση των δρομολογίων εξωτερικού το μέσο έσοδο ανά επιβάτη το 2022 σχεδόν διπλασιάστηκε, ενώ χάρη στις καλές τουριστικές επιδόσεις της χώρας, η εμπορική πρόταση της εταιρείας βρήκε ανταπόκριση, βελτιώνοντας και την μέση πληρότητα κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες

Στο πλαίσιο της επέκτασής του ο αερομεταφορέας προχώρησε και στην ενίσχυση του προσωπικού του, προχωρώντας σε 390 προσλήψεις την τελευταία τετραετία. Πλέον οι εργαζόμενοί της αριθμούν τους 619.

Ιδιαίτερα σημαντικό ποιοτικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι, παρά τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που ταλαιπώρησαν τους ταξιδιώτες στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια το περασμένο καλοκαίρι, η εταιρεία πέτυχε να μην έχει καμία ακύρωση πτήσης. Επετεύχθη δε on time performance άνω του 90% σε ετήσια βάση.

Μερίδιο αγοράς κοντά στο 13% στην πρωτεύουσα

Όλοι οι παραπάνω λόγοι κάνουν την SKY express ένα πραγματικό success story, όπως επεσήμανε και η διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Ιωάννα Παπαδοπούλου στο πλαίσιο της εκδήλωσης. «Η SKY express αποτελεί ένα πραγματικό success story όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και διεθνώς. Αυτό το success story μας κάνει να λέμε σωστά ότι θεωρούμε τη SKY express συνώνυμο της επιτυχίας, της ανάπτυξης και της δημιουργίας αξίας. Από το 2019 έως το 2022 η εταιρεία έχει μεταφέρει/φιλοξενήσει από και προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" πάνω από 5,6 εκατ. επιβάτες και αντίστοιχα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 110 χιλιάδες πτήσεις. Δεν έγιναν αυτά σε χρονιές θεαματικές. Το 2020, το 2021 και το 2022 ήταν χρονιές πάρα πολύ κρίσιμες για τις αερομεταφορές και τον τουρισμό. Άρα είναι διπλά και τριπλά αξιέπαινη αυτή η ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι σε επίπεδο μεριδίου αγοράς η εταιρεία το 2019 στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατείχε το 2,5% και το 2022 προσέγγισε το 13%, γεγονός που την έχει αναδείξει μέσα στα χρόνια της κρίσης ως τη δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Είναι ενδεικτικό, μάλιστα, το γεγονός ότι από το 2019 μέχρι το 2022 η εταιρεία έχει μεταφέρει στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών περισσότερους από 5,6 εκατ. επιβάτες.

Η ανάπτυξη της SKY express αποτυπώνεται και στα στοιχεία του Eurocontrol, βάσει των οποίων, αποτελεί την ευρωπαϊκή εταιρεία με τη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο πτητικού έργου για το 2022 σε σχέση με το 2019. Επίσης, βάσει των σχετικών στοιχείων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, αναδείχτηκε για 5η συνεχόμενη χρονιά ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αεροπορική εταιρεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιες είναι οι μεγάλες απειλές για τις ελληνικές επιχειρήσεις - Τι αναφέρει το βαρόμετρο της Allianz

Με «εργαλεία» κατά των πλασματικών εκπτώσεων αλλά χωρίς… κόσμο τα εμπορικά καταστήματα

Attica Bank: Τα σενάρια της επόμενης μέρας με ορίζοντα την ΑΜΚ

gazzetta
gazzetta reader insider insider