Σ. Κόκκαλης – Intracom: Στην «τελική ευθεία» για τον real estate φορέα – Η νέα Γ.Σ. και τα πλάνα για την Properties

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σ. Κόκκαλης – Intracom: Στην «τελική ευθεία» για τον real estate φορέα – Η νέα Γ.Σ. και τα πλάνα για την Properties
Το «κουβάρι των εξελίξεων» και στον τομέα real estate έχει αρχίσει να «ξετυλίγεται». Σε νέα γενική συνέλευση η απόσχιση και αποκάλυψη των σχεδίων της εισηγμένης. Τα ακίνητα, η αξία τους, τα σενάρια για ΑΕΕΑΠ.

Η προγραμματισμένη για χτες γενική συνέλευση της Intracom με βασικό θέμα την απόσχιση του κλάδου ακινήτων και εισφοράς του σε νέα εταιρεία μετατέθηκε για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ωστόσο, απ’ ότι έχει διαφανεί από τις κινήσεις του Σωκράτη Κόκκαλη και του εισηγμένου γκρουπ, το «κουβάρι των εξελίξεων» και στον τομέα real estate έχει αρχίσει να «ξετυλίγεται».

Η προσεχής δε Γ.Σ. (έλλειψη απαρτίας) που ορίστηκε για την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 (αυτή τη φορά στις 11 το πρωί) θα αποκαλύψει προφανώς και τα σχέδια του ομίλου για τη νέα εταιρεία, 100% θυγατρική της εισηγμένης, με την επωνυμία Intracom Properties, αν δηλαδή θα πρέπει να περιμένουμε νέες κινήσεις, ακόμα και πλάνα που σχετίζονται με μοντέλο ΑΕΕΑΠ, όπως από καιρό έχει αναδείξει το insider.gr.

Πάντως, βασικό στόχος της Intracom Properties μάλλον πρέπει να θεωρείται η επίτευξη ετήσιων αποδόσεων και όχι η ανάπτυξη ακινήτων για λογαριασμό τρίτων. Πόσα ακίνητα, τετραγωνικά μέτρα και «αξία» θα μεταφερθούν στον νέο real estate φορέα, θα αποκαλυφθεί προσεχώς.

Τα επενδυτικά ακίνητα και η αξία τους

Όπως έχουμε αναφέρει από τα τέλη Νοεμβρίου, στα 63,3 εκατ. ευρώ ανέρχεται τελικά η συνολική εκτιμώμενη εύλογη αξία ακινήτων του νέου real estate φορέα της Intracom, όπως φαίνονταν από τη σχετική έκθεση που συνόδευε το σχέδιο απόσχισης του κλάδου ακινήτων που έδωσε στη δημοσιότητα η εισηγμένη. Πρόκειται για 6 επενδυτικά ακίνητα, σε συνολική επιφάνεια που ξεπερνά τα 88 χιλ. τ.μ. Τρία εκ των οποίων ανήκουν στην εταιρεία, ενώ τα υπόλοιπα τρία τα κατέχει με μακροχρόνια χρηματοδοτική μίσθωση. Τμήμα των εν λόγω ακινήτων ιδιοχρησιμοποιείται, ενώ μέρος αυτών, εκμισθώνεται σε τρίτους ή συνδεδεμένες εταιρείες.

Ανάμεσα στα ακίνητα βρίσκονται αυτοτελές κτήριο επαγγελματικών γραφείων στην περιοχή Ελληνορώσων (πάνω από 6,8 χιλ. τ.μ.) αξίας σχεδόν 14 εκατ. ευρώ, 3 γραφεία στη Λ. Κηφισίας 64 στο Μαρούσι συν ένα ακόμα στην περιοχή (συνολικής αξίας σχεδόν 3,6 εκατ. ευρώ), βιομηχανικό ακίνητο στην Ξάνθη (σχεδόν 3 χιλ. τ.μ.) αξίας άνω των 1,5 εκατ. ευρώ και βέβαια οι εγκαταστάσεις στην Παιανία και στο Μαρκόπουλο (2 κεντρικά κτήρια συν τα οικόπεδα γύρω), επιφάνειας περίπου 27 χιλ. τ.μ. και 2,6 χιλ. τ.μ. αντίστοιχα. Οι δύο αυτές τελευταίες εγκαταστάσεις αξίζουν συνολικά 44,19 εκατ. ευρώ, με τα κεντρικά γραφεία βέβαια να αποτιμώνται σε πάνω από 38,6 εκατ. ευρώ.

Οι χώροι στη λεωφόρο Κηφισίας 64 στο Μαρούσι. αφορούν σε ιδιοχρησιμοποιούμενους χώρους γραφείων στον 7ο όροφο επταώροφου κτιρίου (270 τ.μ.), ενώ ιδιοκτησίες 228 τ.μ. και 218 τ.μ. αφορούν σε γραφεία και θέσεις στάθμευσης, εκμισθωμένα στο Ίδρυμα Κόκκαλη, στη Sportnews και στην Trade Estates, του ομίλου Φουρλή. Στην ιδιοκτησία της Intracom Properties ανήκει το συγκρότημα κτιρίων 27.649 τ.μ., σε οικόπεδο 57.238 τ.μ. στο 19ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Μαρκοπούλου. Μισθωτές είναι οι Intrasoft International, Intrakat, Intralot κ.α.

Ο στόχος και τα σενάρια για ΑΕΕΑΠ

Στόχος της απόσχισης του κλάδου ακινήτων είναι η βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Διασπώμενης και των επενδυτικών ευκαιριών σε παρόμοια περιουσιακά στοιχεία, καθώς και η διευκόλυνση πιθανών συνεργειών, χωρίς να διαταράσσεται η απρόσκοπτη συνέχεια της πέραν του Κλάδου επιχειρηματικής δραστηριότητας της. Επί της ουσίας, στο real estate σχήμα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν οι δραστηριότητες του γκρουπ στον τομέα, ενδεχομένως τα ακίνητα της εισηγμένης, αλλά και οι νέες εξαγορές στον χώρο αυτόν που, όπως λέγεται στην αγορά, δεν θα αργήσουν να έρθουν.

Στην αγορά κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει σενάρια για το κατά πόσο η Intracom Properties θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε ΑΕΕΑΠ. Ωστόσο, αυτό το μοντέλο θέλει μεγαλύτερη «δύναμη πυρός» και ακίνητα πολλαπλάσια σε αξία, άρα, αν υπάρχουν τέτοια σχέδια, θα πρέπει να γίνουν εξαγορές, συμφωνίες, εισφορές σε είδος και άλλες κινήσεις.

Η καθαρή θέση των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων του Κλάδου της νεοσύστατης Intracom Properties, όπως έχει προσδιοριστεί βάσει της Έκθεσης Αποτίμησης, ανέρχεται σε 55,61 εκατ. ευρώ. Στο χαρτοφυλάκιο της Intracom ανήκει και μερίδιο της Intradevelopment που είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, ενώ είναι εκ των βασικών μετόχων της Κέκροψ με ποσοστό 34%, που βέβαια αντιμετωπίζει τα γνωστά δικαστικά προβλήματα για την αξιοποίηση της έκτασης (300 στρέμματα σχεδόν) στο Π. Ψυχικό. H αξία των ακινήτων που έχει στην κατοχή της μέσω της Intradevelopment φέρεται να αγγίζει από τα 60 έως τα 100 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Real Estate: Γιατί οι επενδυτές «έτρεξαν» για το πρόγραμμα Golden Visa στο τέλος του 2022

Η Prodea και η Invel αποκτούν πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα στη Μήλο

gazzetta
gazzetta reader insider insider