Apple και Amazon έχασαν 800 δισ. δολ. σε κεφαλαιοποίηση το 2022. Αλλά σε τι αντιστοιχεί αυτό;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Apple και Amazon έχασαν 800 δισ. δολ. σε κεφαλαιοποίηση το 2022. Αλλά σε τι αντιστοιχεί αυτό;
Πολλές φορές ακούμε ένα στατιστικό και δεν αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος. Αυτό μπορεί να συμβεί και με τη γιγάντια απώλεια που κατέγραψαν η Apple και η Amazon το περασμένο έτος.

Πολλές φορές ακούμε ένα εντυπωσιακό στατιστικό, αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε ακριβώς το μέγεθος. Αυτό μπορεί κάλλιστα να συμβεί και με τη γιγάντια απώλεια που κατέγραψαν η Apple και η Amazon το περασμένο έτος.

Οι δύο μετοχές ήταν αυτές με τη μεγαλύτερη συρρίκνωση κεφαλαιοποίησης το 2022. Η Apple έχασε χρηματιστηριακή αξία 846,34 δισ. δολαρίων ενώ η Amazon έχασε αξία 834,06 δισ. δολαρίων. Η χρηματιστηριακή αξία μετρά την αθροιστική αξία όλων των μετοχών μιας εταιρείας.

Η αξία που έχασε κάθε μία από τις δύο εταιρείες κάνει τη συνολική αξία όλων των άλλων μετοχών τεχνολογίας να φαίνεται μικροσκοπική. Αναφερόμενη στα νούμερα, η Bespoke Investment Group τα αποκάλεσε «αποστομωτικά» σε ανάρτησή της στο Twitter.

Amazon

Η μετοχή της Amazon «βυθίστηκε» καθώς τα κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν και οι προβλέψεις για το τέταρτο τρίμηνο ήταν απογοητευτικές. Η επίδοσή της ευθυγραμμίστηκε με την τάση του ευρύτερου τεχνολογικού κλάδου, ο οποίος έχει πληγεί από την αύξηση των επιτοκίων, την επιβράδυνση της διαφήμισης στο Διαδίκτυο και άλλους παράγοντες.

Apple

Παρά το γεγονός ότι ήταν ένα από τα λίγα μεγάλα ονόματα τεχνολογίας που απέφυγαν να δουν βουτιά στα κέρδη, η Apple εξακολουθεί να δοκιμάζεται καθώς πληθαίνουν τα ερωτήματα γύρω από τη δημοτικότητα των νέων προϊόντων της ενώ αντιμετώπισε δυσκολία με τις παραδόσεις των iPhone 14 κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου λόγω των περιορισμών Covid-19 στο βασικό της εργοστάσιο στην Κίνα.

Ο γίγαντας της τεχνολογίας έχει επίσης επιβραδύνει τον ρυθμό προσλήψεων ταυτόχρονα με άλλες εταιρείες του κλάδου, καθώς έχουν διογκωθεί οι ανησυχίες για μια πιθανή ύφεση, η οποία θα μπορούσε να περιορίσει τη ζήτηση από καταναλωτές οι οποίοι θα αναβάλουν τις αγορές ακριβών προϊόντων για να εξοικονομήσουν χρήματα. Την Τρίτη, η μετοχή της Apple υποχώρησε 3,7% φθάνοντας σε χαμηλό 52 εβδομάδων, με την κεφαλαιοποίηση να πέφτει κάτω από τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά από τον Μάιο.

Η αντιστοιχία

Αλλά αυτό που μπορεί να χαθεί στα δεδομένα είναι πόσο μεγάλες είναι αυτές οι δύο εταιρείες στο χρηματιστήριο. Σε σύγκριση με την ομοειδή Meta Platforms που διέθετε κεφαλαιοποίηση 315,56 δισ. δολαρίων στο τέλος του έτους, η Amazon ήταν υπερδιπλάσιαμε κεφαλαιοποίηση 8566,94 δισ. δολαρίων. Στις 30 Δεκεμβρίου, η Apple είχε πολλαπλάσιο μέγεθος στα 2,067 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Στην πραγματικότητα, αυτό που κάθε μία από τις δύο μετοχές απώλεσε μόνο σε ένα χρόνο είναι υπερδιπλάσιο από το μέγεθος της πλήρους κεφαλαιοποίησης της Meta.

Και μόνο η απώλεια των 830 δισεκατομμυρίων δολαρίων ισοδυναμεί με:

10 φορές την κεφαλαιοποίηση της PayPal

8 φορές την κεφαλαιοποίηση της Intel

18 φορές την κεφαλαιοποίηση της Snowflake

49 φορές την κεφαλαιοποίηση της Rivian

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπό απειλή οι Άλπεις: Missing alert για... το χιόνι - Στους 20 βαθμούς η θερμοκρασία

gazzetta
gazzetta reader insider insider