Κατασκευές: «Ποδαρικό» στο 2023 με υποβολή προσφορών σε έργα άνω των 1,6 δισ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατασκευές: «Ποδαρικό» στο 2023 με υποβολή προσφορών σε έργα άνω των 1,6 δισ. ευρώ
Ποιοι διαγωνισμοί αναμένονται να απασχολήσουν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ - ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, INTRAΚΑΤ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και άλλους εγχώριους και ξένους ομίλους τον πρώτο μήνα του νέου έτους.

«Ποδαρικό» στο 2023 με υποβολή προσφορών (διάφορα διαγωνιστικά στάδια) για έργα άνω των 1,6 δισ. ευρώ συνολικά θα κάνουν οι ισχυροί εγχώριοι κατασκευαστικοί όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ (ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις), INTRAΚΑΤ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ διεκδικώντας μια σημαντική «μάζα» υποδομών σε διάφορα μέτωπα, από φράγματα και κτηριακά projects (π.χ. το Vouliagmenis Mall Complex της Lamda στο Ελληνικό, το ΣΔΙΤ Πρωτοδικείο Αθήνας του ΤΑΙΠΕΔ κ.α.), έως Μετρό – Προαστιακό (ιδιώτης στη Θεσσαλονίκη) και γήπεδα (του ΠΑΟ στον Βοτανικό).

Αν μάλιστα διευρύναμε τον χρονικό ορίζοντα σε επίπεδο διμήνου (και ο Φεβρουάριος εντός), τότε ο «λογαριασμός» ανεβαίνει κατά επιπλέον 1 δισ. ευρώ, υποχρεώνοντας τα μεγάλα γκρουπ και τους ανά περίσταση – διαγωνισμό συνεταίρους τους να ξεκινήσουν τη νέα χρονιά με «φουλ τις μηχανές», βάζοντας στο στόχαστρο πλήθος νέων υποδομών (ΣΔΙΤ, δημόσια έργα, ιδιωτικές αναπτύξεις, αποκρατικοποιήσεις κ.α.) αλλά και νέες συνεργασίες. Αυτά βέβαια, εφόσον δεν έχουμε ανατροπές στα χρονοδιαγράμματα και οι προσφορές (δεσμευτικές ή υποβολή φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος) δοθούν στην ώρα τους, καθώς ήδη στους περισσότερους διαγωνισμούς έχουν καταγραφεί παρατάσεις και μεταθέσεις.

Το mall της Lamda στο Ελληνικό

Θεωρητικά, λοιπόν, αμέσως μετά τις γιορτές (έχουν ήδη προηγηθεί παρατάσεις) θα δοθούν οι προσφορές (09/01/2023) για την κατασκευή του Vouliagmenis Mall Complex, επένδυση ύψους 350 εκατ. ευρώ (στο complex θα αναπτυχθούν και τα νέα γραφεία της Τρ. Πειραιώς, επένδυση 140 εκατ. ευρώ με το οικόπεδο), το οποίο, όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr, θα προχωρήσει με το μοντέλο Early Contractor Involvement (ECI), στα πρότυπα δηλαδή της ανάπτυξης του πύργου κατοικιών (νέα διαδικασία θα είναι η κατασκευή). Η εν λόγω διαδικασία αφορά στην επιλογή συμβούλου, ο οποίος θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες πριν από την κατασκευή, αναφορικά με τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και τη διαχείριση κατασκευής του έργου. Όπως έχουμε αναφέρει ήδη, η Lamda φέρεται να επιθυμεί εκ νέου συνεργασίες εγχώριων και ξένων ομίλων με τις συμμαχίες ΑΒΑΞ – Rizzani και Intrakat – Bouygues να δείχνουν «κλειδωμένες». Ωστόσο, μένει να επιβεβαιωθούν τόσο οι συνεργασίες όσο και το χρονοδιάγραμμα.

Το ΣΔΙΤ Πρωτοδικείο Αθηνών

Για τις 12 Ιανουαρίου 2023 έχει προγραμματιστεί (εκ νέου, κατόπιν μεταφοράς) ο μεγάλος ΣΔΙΤ διαγωνισμός άνω των 200 εκατ. ευρώ που προωθούν ΤΑΙΠΕΔ - PPF (υπό τον Π. Σταμπουλίδη) και το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης. Πρόκειται για υποβολή προσφορών ή των αιτήσεων συμμετοχής στον διαγωνισμό για την ανάθεση της σύμβασης ΣΔΙΤ για το μεγάλο έργο «ΑΝΕΓΕΡΣΗ και ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ και της ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ», με την συγκεκριμένη σύμβαση να έχει αξία (χωρίς ΦΠΑ) 205,217 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση σχετίζεται με έργο χρηματοδοτούμενο από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το νέο γήπεδο του ΠΑΟ στον Βοτανικό

Την ίδια μέρα, και πάλι αν δεν αλλάξει κάτι, στις 12/01/2023, λήγει η προθεσμία που έχουν οι ενδιαφερόμενες κατασκευαστικές εταιρείες για να υποβάλουν προσφορές στον διαγωνισμό ύψους 123 εκατ. ευρώ (3 εκατ. σε προαίρεση για την κατασκευή κλειστής διαδρομής με πεζογέφυρα στο επίπεδο +1 των οπαδών – θεατών της φιλοξενούμενης ομάδας) για την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους 115 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αλλά και από περίπου 8 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης σε ότι έχει να κάνει με τις οδικές προσβάσεις σε αυτό.

Ο ιδιώτης στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Για το νέο έτος και συγκεκριμένα για τις 16 Ιανουαρίου μεταφέρεται το πρώτο crash test για το μεγάλο ΣΔΙΤ διαγωνισμό, εκτιμώμενης αξίας 292 εκατ. ευρώ, για την ανάθεση σε ιδιώτη της σύμβασης συντήρησης και λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα μοντέλο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα εγχώρια χρονικά και δεδομένα, που όμως, αποτελεί μια συνηθισμένη πρακτική και τάση διεθνώς. Αναμένεται συμμετοχή εγχώριων αλλά και διεθνών ομίλων με ειδίκευση σε αυτό το μοντέλο.

Το «πακέτο» 380 εκατ. ευρώ των φραγμάτων

Την περίοδο μεταξύ 16 και 19 Ιανουαρίου έχουν μεταφερθεί και 4 διαγωνισμοί, με δημόσιο μοντέλο, συνολικού ύψους 380 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με κατασκευή φραγμάτων, έργων ύδρευσης και αντιπλημμυρικών – εγγειοβελτιωτικών υποδομών, σε Πρέβεζα – Άρτα και Λευκάδα, Κρήτη, Λέσβο, Αμβρακία. Τα έργα συνδέονται και με το Ταμείο Ανάκαμψης. Το μεγαλύτερο από αυτά σε προϋπολογισμό είναι η «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΝΟΜΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ - ΑΡΤΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ», με προϋπολογισμό 140 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο έργο αφορά στην «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΜΠΡΑΜΙΑΝΟΥ, ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΡΑ ΛΥΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΜΥΡΤΟΥ Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ», για το οποίο μάλιστα ενέκρινε και δέσμευση δαπάνης ύψους περίπου 53,5 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στο τρίτο, πρόκειται για το έργο με τίτλο «ΕΡΓΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ - ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ (Β' ΦΑΣΗ)» (23 εκατ. ευρώ). Τέλος, ύψους 64,5 εκατ. ευρώ είναι ο διαγωνισμός με τίτλο «ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ - ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΛΤΟΥ Α’ ΦΑΣΗ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ».

Τα δικαστικά μέγαρα Κεντρική Ελλάδας

Στις 20 Ιανουαρίου 2023, θα κληθούν να υποβάλουν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος όσοι κατασκευαστές επιθυμούν να διεκδικήσουν της σύμβαση άνω των 48 εκατ. ευρώ για την επιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης για την εκτέλεση του έργου «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΛΑΜΙΑΣ, ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΥΤΩΝ ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ». Πρόκειται για το γνωστό έργο της κατασκευής ή/και ανακατασκευής κτηρίων που θα στεγάσουν κεντρικές δικαστικές υπηρεσίες στην Κεντρική Ελλάδα.

Ο Προαστιακός προς Δυτική Αττική

Για τις 24/01/2023 έχει οριστεί η ημερομηνία υποβολής προσφορών για τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο της Δυτικής Αττικής. Πρόκειται για μια νέα γραμμή, προαστιακού σιδηροδρόμου, μήκους 36 χλμ., που θα ξεκινά από τα Άνω Λιόσια, θα διασχίζει τον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα και θα τερματίζει στα Μέγαρα, με επτά νέους σταθμούς που θα αλλάξουν τη μεταφορική εικόνα της Δυτικής Αττικής. Η συμβασιοποίηση του έργου εκτιμάται για το φθινόπωρο του 2023 και η ολοκλήρωσή της επέκτασης προβλέπεται για το τέλος του 2025. Το τελικό έργο θα περιλαμβάνει ένα πλήρες δίκτυο με ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση. Η επέκταση θα συνδέσει τη Δυτική Αττική με την Αθήνα, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», τον Πειραιά και το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο. Τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) θα ανέρχονται σε 85-90 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 130 εκατ. ευρώ.

Συνέχεια τον Φεβρουάριο

Αυτά είναι κάποια από τα έργα για τα οποία εγχώρια και ξένα σχήματα θα κληθούν να υποβάλουν προσφορές τον Ιανουάριο, κάνοντας «ποδαρικό» στο νέο έτος. Αν συμπεριλάβουμε και κάποια projects του Φεβρουαρίου 2023, τότε το «καλάθι» των έργων ενισχύεται σημαντικά σε προϋπολογισμό. Για τον δεύτερο μήνα του νέου έτους έχουν προγραμματιστεί προσφορές (διάφορα διαγωνιστικά στάδια) για την πρώτη φάση των έργων του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό (το συνολικό project υπολογίζεται σε 250 εκατ. ευρώ), για το ΣΔΙΤ των Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης ύψους 207 εκατ. ευρώ (το διεκδικούν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Archirodon, Intrakat και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ), για το επίσης ΣΔΙΤ κτηριακό έργο παροχής υπηρεσιών εξατομικευμένης ιατρικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ύψους 71,8 εκατ. ευρώ (το διεκδικούν, εφόσον υποβάλουν όλοι προσφορές, οι ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, INTRAKAT), τα νοσοκομεία που χρηματοδοτεί το ίδρυμα Στ. Νιάρχος (άνω των 400 εκατ. ευρώ), το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΕΙΚΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ –ΑΣΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΛΕΓΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΜΕΑ) ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» που θα προχωρήσει ως δημόσια σύμβαση και θα επεξεργάζεται 150.000 τόνους σύμμεικτων αποβλήτων και προδιαλεγμένων αποβλήτων (σύμβαση έως 242 εκατ. ευρώ) και άλλα projects.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΑΙΠΕΔ: Τα projects, οι διαγωνισμοί, οι εκκρεμότητες του 2023 – Η Αττική Οδός, ο ΔΑΑ, η Εγνατία, τα λιμάνια, τα ακίνητα, οι μαρίνες

Κατασκευές: Οι (συνήθεις) καταγγελίες για πληρωμές στα έργα και οι εσωτερικές «κόντρες»

«Κλείδωσαν» στο Ταμείο Ανάκαμψης αναπλάσεις – στρατηγικές παρεμβάσεις 205 εκατ. ευρώ σε Δήμους, Περιφέρειες

gazzetta
gazzetta reader insider insider