Στα χέρια της Eurobank εννιά «κόκκινα» ξενοδοχεία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα χέρια της Eurobank εννιά «κόκκινα» ξενοδοχεία

Στα χέρια της Eurobank περνούν έξι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που συνολικά διαχειρίζονται εννιά ξενοδοχεία και δεν κατάφεραν να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια τους. Αυτό αποκάλυψε ο Γενικός Διευθυντής Επικεφαλής Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Επενδυτικής Τραπεζικής του ομίλου Eurobank Κωνσταντίνος Βασιλείου από το βήμα του 15ου Συνεδρίου του ΣΕΤΕ.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί το ντόμινο αλλαγών που θα προκαλέσει στο ελληνικό επιχειρηματικό σκηνικό η αναδιάρθρωση του δανεισμού των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Πολλές επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια που δεν θα καταφέρουν να έρθουν σε συμφωνία με τις τράπεζες θα αλλάξουν χέρια και θα περάσουν είτε στις ίδιες τις τράπεζες είτε σε νέους επενδυτές.

Εξάλλου, αυτό το κύμα αναδιάρθρωσης και συνένωσης επιχειρήσεων στον τουριστικό τομέα τον είχε προαναγγείλει από τον Ιούνιο και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας ο οποίος είχε καλέσει τους ξενοδόχους να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους και να αντιμετωπίσουν τον υπέρογκο δανεισμό τους γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι τράπεζες θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα δάνεια τους.

O ξενοδοχειακός κλάδος είναι από τους υπερχρεωμένους της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από τα δάνεια ύψους 7,6 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί σε τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια) σε όλη τη χώρα το 20,2% έχει χαρακτηριστεί «αβέβαιης είσπραξης», το 10,6% είναι καταγγελμένα δάνεια και το 19% είναι δάνεια σε καθυστέρηση. Το 50,2% του συνόλου αποτελείται από ενήμερα δάνεια.

Σημειώνεται ακόμη ότι το μεγαλύτερο μέρος των δανείων προς τα τουριστικά καταλύματα ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ καθώς περίπου 1.400 επιχειρήσεις έχουν λάβει τέτοιου μεγέθους δάνεια. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις εμφανίζουν καλύτερη συμπεριφορά σε σχέση με τις μικρότερες μονάδες που έχουν έκθεση σε μικρότερο δανεισμό και αντιμετωπίζουν πιο συχνά προβλήματα και εμφανίζουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των δόσεων.

Όπως σημείωσε ο κ. Βασιλείου οι δανειακές υποχρεώσεις των 6 επιχειρήσεων ανέρχονται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ.

Οι χρηματοδοτήσεις

Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση, ο κ. Βασιλείου τόνισε ότι φέτος η Eurobank έχει ήδη εκταμιεύσει 200 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση πέντε επενδυτικών σχεδίων και προβλέπεται να εκταμιεύσει επιπλέον 250 ευρώ μέσα στο 2016 για την χρηματοδότηση επιπλέον έξι επενδύσεων.

Για το 2017 προβλέπεται ότι η Eurobank θα χρηματοδοτήσει επτά επενδυτικά σχέδια, των οποίων ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός θα ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider