Mytilineos: Ολοκλήρωσε τη διαδικασία χρηματοδότησης για το δεύτερο portfolio φωτοβολταϊκών έργων στην Αυστραλία 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mytilineos: Ολοκλήρωσε τη διαδικασία χρηματοδότησης για το δεύτερο portfolio φωτοβολταϊκών έργων στην Αυστραλία 
Τη διαδικασία χρηματοδότησης (χωρίς αναγωγή ή εγγυήσεις από τη μητρική εταιρεία - non-recourse financing) για τα φωτοβολταϊκά έργα Moura, Wyalong και Kingaroy στην Αυστραλία, από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ANZ και Westpac, ολοκλήρωσε η Mytilineos.

Τη διαδικασία χρηματοδότησης (χωρίς αναγωγή ή εγγυήσεις από τη μητρική εταιρεία - non-recourse financing) για τα φωτοβολταϊκά έργα Moura, Wyalong και Kingaroy στην Αυστραλία, από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ANZ και Westpac, ολοκλήρωσε η Mytilineos.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αυτό το χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος 237 MWp αποκτήθηκε σταδιακά το 2019 και το 2020 στο πλαίσιο της στρατηγικής επένδυσης της MYTILINEOS στην αγορά της Αυστραλίας, μιας από τις πιο απαιτητικές και ανταγωνιστικές αγορές στον κόσμο, όπου η πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια εξακολουθεί να είναι ζητούμενο για πολλές μεγάλες εταιρείες. Συγκεκριμένα, αποτελείται από το φωτοβολταϊκό πάρκο Moura ισχύος 110MWp στο Banana Shire του Κουίνσλαντ, το φωτοβολταϊκό πάρκο Wyalong ισχύος 75 MWp στο Bland Shire της Νέας Νότιας Ουαλίας και το φωτοβολταϊκό πάρκο Kingaroy ισχύος 53MWp.

Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή τους, τα έργα αυτά θα παράγουν «πράσινη» ενέργεια 500 GWh ετησίως, για να τροφοδοτήσουν το ηλεκτρικό σύστημα της Αυστραλίας, μειώνοντας κάθε χρόνο περίπου 400.000 τόνους CO2. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγόμενης ενέργειας και των Πιστοποιητικών Παραγωγής (LGC) από τα τρία έργα πωλείται στο πλαίσιο «Πράσινων» Συμφωνιών Αγοράς Ενέργειας (PPA) διάρκειας 7 έως 10 ετών: Το έργο Moura έχει PPA με την CS Energy, την κρατική επιχείρηση κοινής ωφέλειας του Κουίνσλαντ, το Wyalong με την NBN Co, τον κυβερνητικό πάροχο ευρυζωνικών υποδομών, και το Kingaroy με την Smartest Energy, εταιρεία που δραστηριοποιείται στη λιανική ηλεκτρικής ενέργειας και που ανήκει στη Marubeni.

Τα έργα βρίσκονται σε διάφορα στάδια κατασκευής:

• Το Moura έχει κατασκευαστεί και είναι σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας

• Το Wyalong σημαντική πρόοδος στην κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 1ο εξάμηνο του 2023

• Το Kingaroy έχει ξεκινήσει την κατασκευή και οι κύριες εργασίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2023.

Ανάδοχος εργασιών μελέτης, προμήθειας, κατασκευής (EPC) και λειτουργίας και συντήρησης (O&M) αναλαμβάνει θυγατρική της MYTILINEOS. Η χρηματοδότηση έχει δομηθεί ως συνδυασμός μακροχρόνιων δανείων, δανείων κατά την διάρκεια κατασκευής καθώς και λοιπών πιστωτικών γραμμών συνολικής αξίας 234 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας.

Ο Νίκος Παπαπέτρου, Εκτελεστικός Διευθυντής M Renewables της MYTILINEOS δήλωσε: «Η Αυστραλία αποτελεί βασική αγορά για την παγκόσμια στρατηγική ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της MYTILINEOS, η οποία εκτείνεται στις περιοχές της Ασίας-Ειρηνικού, της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την εμπιστοσύνη που δόθηκε στην Εταιρεία και στο όραμά μας στην περιοχή και προσβλέπουμε σε πολλές ακόμη επιτυχημένες χρηματοδοτήσεις για τα επόμενα project μας».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ANZ, Corporate Finance, Mark Clover, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε το δεύτερο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων της MYTILINEOS στην Αυστραλία, το οποίο στοχεύει στην παροχή πολύτιμης παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη Νέα Νότια Ουαλία και το Κουίνσλαντ, που στοχεύουν σε μηδενικούς ρύπους. Η MYTILINEOS, μία παγκόσμια εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επεκτείνεται στην Αυστραλία και ευθυγραμμίζεται με τον στόχο της ANZ για χρηματοδότηση και διευκόλυνση βιώσιμων λύσεων ύψους 100 δισ. δολαρίων Αυστραλίας έως το 2030».

Ο David Scrivener, Επικεφαλής Ενέργειας, Υποδομών και Πόρων στη Θεσμική Τράπεζα Westpac, δήλωσε: «Τα φωτοβολταϊκά πάρκα Moura, Wyalong και Kingaroy θα αποτελέσουν μια πολύτιμη προσθήκη στον εφοδιασμό της Αυστραλίας με «πράσινη» ενέργεια που θα καλύπτει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη χώρα. Τόσο η MYTILINEOS όσο και η Westpac επικεντρώνονται στην επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών CO2 της Αυστραλίας στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης. Τα τρία αυτά νέα φωτοβολταϊκά πάρκα αποτελούν σημαντική επέκταση.»

Η Linklaters Allens ενήργησε ως σύμβουλος της MYTILINEOS, η White & Case ως σύμβουλος των Δανειστών, η εταιρεία Vector Renewables ως Τεχνικός Σύμβουλος, η Baringa ως σύμβουλος αγοράς, η Aurora Energy Research ως σύμβουλος MLF/curtailment, η Willis Towers Watson ως ασφαλιστικός σύμβουλος και η εταιρεία Ernst & Young ως σύμβουλος φορολογικών θεμάτων και ελεγκτής χρηματοοικονομικών μοντέλων.

Πρόκειται για τη δεύτερη χρηματοδότηση της MYTILINEOS στην Αυστραλία, αλλά και η δεύτερη για τη χρηματοδότηση φωτοβολταϊκών έργων διεθνώς. Η MYTILINEOS συνεχίζει να αναπτύσσει το φωτοβολταϊκό της χαρτοφυλάκιο στη χώρα, γεγονός που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση και κατασκευή επιπλέον έργων το 2023 και μετά, εδραιώνοντας περαιτέρω τη θέση της στην ευρύτερη αγορά της Αυστραλίας και του Ειρηνικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εγκρίθηκε από Επ. Ανταγωνισμού η απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου της Watt and Volt από Μυτιληναίος

Μυτιληναίος: Το «διπλό» spin off σε Κατασκευές, Παραχωρήσεις/ΣΔΙΤ, η «προίκα» 1 δισ. ευρώ και η διεκδίκηση έργων

ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, INTRAKAT, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ «χτυπούν» τα 2 ΣΔΙΤ φραγμάτων 400 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider