Η Επ. Ανταγωνισμού ενέκρινε την απόκτηση της «Αφοί Δεναξά» από τη Μασούτης

Newsroom
Μοιράσου το
Η Επ. Ανταγωνισμού ενέκρινε την απόκτηση της «Αφοί Δεναξά» από τη Μασούτης
Την απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου των καταστημάτων λιανικής και χονδρικής πώλησης σούπερ μάρκετ της εταιρείας Αφοί Δεναξά ΕΠΕ από τη Διαμαντής Μασούτης ενέκρινε ομόφωνα η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Την απόκτηση του αποκλειστικού ελέγχου των καταστημάτων λιανικής και χονδρικής πώλησης σούπερ μάρκετ της εταιρείας Αφοί Δεναξά ΕΠΕ από τη Διαμαντής Μασούτης ενέκρινε ομόφωνα η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Οι σχετικές αγορές που αφορούν την υπό κρίση συναλλαγή είναι η αγορά λιανικής πώλησης καταναλωτικών αγαθών καθημερινής χρήσης τα οποία διανέμονται μέσω υπεραγορών, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και εκπτωτικών καταστημάτων και η αγορά εφοδιασμού που αφορά στην αμέσως προηγούμενη οικονομική βαθμίδα (upstream market) από εκείνη της διανομής ειδών σούπερ μάρκετ και περιλαμβάνει την πώληση ειδών σούπερ μάρκετ από τους παραγωγούς/προμηθευτές σε πελάτες/αγοραστές, όπως οι επιχειρήσεις χονδρικού ή λιανικού εμπορίου και λοιπές επιχειρήσεις (όπως οι επιχειρήσεις του κλάδου HO.RE.CA.), σε πανελλαδικό επίπεδο.

Για τους σκοπούς της παρούσας συγκέντρωσης, προκειμένου να ελεγχθούν πλήρως οι ανταγωνιστικές συνθήκες, έγινε περαιτέρω κατάτμηση της σχετικής γεωγραφικής αγοράς σε ό,τι αφορά τη λιανική πώληση ειδών σούπερ μάρκετ σε τοπικό επίπεδο ανά νομό και συγκεκριμένα σε ακτίνα έως 10 λεπτών με το αυτοκίνητο για τις αστικές περιοχές και έως 30 λεπτών με το αυτοκίνητο για τις ημιαστικές περιοχές.

Συγκεκριμένα για τον νομό Αττικής, στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου όπου εξαγοράζεται ένα κατάστημα λιανικής, καθώς και στη νήσο Θήρα (Σαντορίνη) όπου εξαγοράζονται τρία καταστήματα λιανικής της "Αφοί Δεναξά ΕΠΕ" σε περιοχές της νήσου Θήρας, ενώ διαθέτει παρουσία στις περιοχές αυτές η "Διαμαντής Μασούτης ΑΕ - ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ".

Σύμφωνα με την Απόφαση, στις εν λόγω τοπικές αγορές τόσο στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου όσο και σε αυτές τις περιοχές εντός της νήσου Θήρας ο πραγματικός ανταγωνισμός, τόσο από μεγάλες αλυσίδες πανελλαδικής εμβέλειας όσο και από τοπικές επιχειρήσεις είναι υπαρκτός, καθώς ασκούνται ισχυρές ανταγωνιστικές πιέσεις από τη δραστηριοποίηση των λοιπών ανταγωνιστών στις επιμέρους αγορές και, έτσι, οι καταναλωτές αλλά και οι προμηθευτές έχουν εναλλακτικές δυνατότητες επιλογής.

Ως εκ τούτου η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ομόφωνα ενέκρινε κατ’ άρθρο 8 παρ. 3 του ν. 3959/2011, την γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση που αφορά στη μεταβολή ελέγχου, δεδομένου ότι η εν λόγω συγκέντρωση, παρότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 6 ν. 3959/2011, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες, ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Mevaco: Αύξηση τζίρου και κερδών στο γ' τρίμηνο και στο εννεάμηνο

Γιατί οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ ζητούν την επιστροφή των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο

Landis+Gyr: Συνεχείς επενδύσεις στο εργοστάσιο έξυπνων μετρητών της Κορίνθου