ΤΙΤΑΝ: «Πυλώνας» στήριξης οι ΗΠΑ, θετική εικόνα στην Ελλάδα – Προκλήσεις και μείωση ενεργειακού αποτυπώματος

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΙΤΑΝ: «Πυλώνας» στήριξης οι ΗΠΑ, θετική εικόνα στην Ελλάδα – Προκλήσεις και μείωση ενεργειακού αποτυπώματος
Στήριξη από την αγορά των ΗΠΑ και το δολάριο. Πώς κινείται ο ελληνικός τομέας και οι εξαγωγές. Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζει η εισηγμένη ιστορική τσιμεντοβιομηχανία. Η χρηματοοικονομική «εικόνα» 9μήνου 2022.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά του ομίλου ΤΙΤΑΝ τόσο σε επίπεδο πωλήσεων, όσο και κερδοφορίας. Κατά το τρίτο τρίμηνο οι δραστηριότητες του Τιτάνα στις ΗΠΑ κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα χάρη στη συνεχιζόμενη δυναμική πορεία της αγοράς, επιτρέποντας την επιτυχή αύξηση των τιμών προκειμένου να αντισταθμιστεί η συνεχιζόμενη άνοδος του κόστους. Η επιτυχής εισαγωγή προϊόντων μειωμένου CO2 στην αγορά της Αμερικής έφερε συνολική αύξηση των πράσινων προϊόντων και λύσεων στο 19% του συνολικού όγκου πωλήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η εισηγμένη στο 9μηνο 2022 ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων κατά 31,6%, σε €1.661,8 εκ., με ισχυρή αύξηση κατά 41,8% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η αύξηση των πωλήσεων προήλθε από τους αυξημένους όγκους πωλήσεων και τα υψηλότερα επίπεδα τιμών, τα οποία αντιστάθμισαν τις πιέσεις του κόστους ενέργειας και μεταφορών. Πάντως, το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ ενίσχυσε την αύξηση των πωλήσεων. Στο γ’ τρίμηνο 2022 οι τάσεις στην εγχώρια ελληνική αγορά παρέμειναν θετικές, στους ίδιους ρυθμούς με αυτούς που ήδη υπήρχαν κατά τη διάρκεια του έτους. Οι πωλήσεις συνέχισαν να κινούνται ανοδικά, ενώ οι αυξήσεις των τιμών συνέβαλαν στην αντιστάθμιση του αυξανόμενου κόστους, αποκαθιστώντας τα περιθώρια κερδοφορίας.

Βασικές προκλήσεις

Η άνοδος των τιμών στα υλικά κατασκευής, το αυξημένο κόστος ενέργειας, τα υψηλότερα επιτόκια αποτελούν, μεταξύ άλλων, βασικές προκλήσεις για την κατασκευαστική και επενδυτική αγορά. Παράλληλα, ο όμιλος εξακολουθεί να ενισχύει τις μονάδες του και μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες αναμένει να θέσει σε λειτουργία στα εργοστάσιά του έργα για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Τα έργα αυτά, θα επιτρέψουν την βελτίωση της αποδοτικότητας, τη μείωση του κόστους, τον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος και την αύξηση της παραγωγής πιο πράσινων προϊόντων. Οι επενδυτικές δαπάνες για έργα ανάπτυξης και από-ανθρακοποίησης ανήλθαν σε €158 εκ. για τους πρώτους εννέα μήνες. Επίσης, εστιάζει σε επενδύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της παραγωγικής διαδικασίας, την βελτίωση των δυνατοτήτων εφοδιασμού και διανομής και την χρήση καυσίμων με χαμηλότερη περιεκτικότητά σε διοξείδιο του άνθρακα.

Η χρηματοοικονομική «εικόνα»

Να σημειωθεί ότι η εισηγμένη στο 9μηνο εμφάνισε σύνολο εισροών από λειτουργικές δραστηριότητες 71,059 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα λήξης περιόδου 88,164 εκατ. ευρώ, Σύνολο Ενεργητικού 3,23 δις ευρώ, ίδια κεφάλαια 1,54 δις ευρώ, μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και υποχρεώσεις μισθώσεων 857,76 εκατ. ευρώ, βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και υποχρεώσεις μισθώσεων 142,46 εκατ. ευρώ. Επίσης, ανακοίνωσε ανάκαμψη του ΕΒΙΤDΑ το τρίτο τρίμηνο 2022 σε €95,4 εκ., 23,9% υψηλότερα σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2021 και βελτίωση των περιθωρίων κέρδους σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) το εννεάμηνο του 2022 ανήλθαν σε €234,5 εκ., αυξημένα κατά 6,8% σε σχέση με το 2021. Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, για το εννεάμηνο του 2022 ανήλθαν σε €89,1 εκ. έναντι €81,9 εκ. κατά το ίδιο διάστημα του 2021, σημειώνοντας αύξηση 8,7%.

Ο «πυλώνας» των ΗΠΑ

Η Φλόριντα παρουσιάζει ένα ακμάζον επιχειρηματικό περιβάλλον, ωφελούμενη από τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα νέων επενδύσεων, την υψηλότερη αύξηση θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, ενώ παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη σε δημογραφικό και σε οικονομικό επίπεδο. Οι παράγοντες που διαμορφώνουν την αγορά παραμένουν σταθεροί κατά το τρίτο τρίμηνο, καθώς η οικονομία της Φλόριντα συνέχισε να κινείται ανοδικά ενώ οι επιπτώσεις στις δραστηριότητές από τον τυφώνα Ίαν ήταν περιορισμένες. Τα επενδυτικά προγράμματα υποδομών συνέχισαν να υλοποιούνται, ενώ αυξήθηκε και η ζήτηση για δομικά υλικά που χρησιμοποιούνται σε θαλάσσιες εφαρμογές. Η άνοδος στον κλάδο κατοικίας και η δραστηριότητα στον κλάδο υποδομών στήριξαν τη ζήτηση στις Μεσοατλαντικές Πολιτείες. Συγχρόνως, ο Όμιλος συνεχίζει το πρόγραμμα επενδύσεων στοχεύοντας την αξιοποίηση της αναμενόμενης -για τα επόμενα χρόνια- ανάπτυξης της αγοράς, αυξάνοντας την παραγωγικότητα, βελτιώνοντας τη λειτουργική αποδοτικότητα και ενισχύοντας τα logistics.

Οι πωλήσεις τσιμέντου Τύπου IL (χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα) αυξήθηκαν περαιτέρω και αγγίζουν πλέον σχεδόν το 100% των συνολικών πωλήσεών μας στις ΗΠΑ. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, σημειώθηκαν αυξήσεις στις τιμές, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της κερδοφορίας μετά την πτώση που σημειώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 46,9% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι και διαμορφώθηκαν σε €63,5 εκ. έναντι €43,2 εκ. Σε δολάρια ΗΠΑ η αύξηση ήταν της τάξεως του 25,6%. Οι πωλήσεις στις ΗΠΑ, ωφελούμενες από το ισχυρό αμερικανικό δολάριο, αυξήθηκαν κατά 31,7% σε €963,3 εκ. κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €130,4 εκ. έναντι €126,7 εκ., σημειώνοντας αύξηση 2,9% σε σχέση με το 2021

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, και όσον αφορά στις εξαγωγές, υλοποιήθηκαν με επιτυχία αυξήσεις τιμών, αντισταθμίζοντας τα υψηλότερα κόστη παραγωγής και μεταφοράς. Τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να ενισχύουν την αγορά, ενώ ταυτόχρονα προχωρά και η υλοποίηση άλλων μεγάλων έργων υποδομής. Χάρη στις νέες μονάδες έτοιμου σκυροδέματος, οι οποίες εξυπηρετούν τα μεγάλα εργοτάξια, η ΤΙΤΑΝ αξιοποίησε την παρουσία της στις αγορές που βρίσκονται κοντά σε αναπτυσσόμενες αστικές περιοχές. Συγχρόνως, πρωτοβουλίες με στόχο την βελτίωση του ενεργειακού μείγματος και του κόστους παραγωγής για την αντιμετώπιση της μεταβλητότητας που του κόστους εισροών, βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι πωλήσεις για την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 αυξήθηκαν κατά 20,9% σε €235,1 εκ., ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα €23,6 εκ. έναντι €20,4 εκ., σημειώνοντας αύξηση 15,4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τιτάν: Αύξηση κερδοφορίας, πωλήσεων στο 9μηνο - «Κατάλληλα προετοιμασμένος» έναντι αστάθμητων παραγόντων

Οι οδικές συμβάσεις παραχώρησης, οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και ο ΒΟΑΚ

Ποια 4 σχήματα διεκδικούν το ΣΔΙΤ αποβλήτων Σαντορίνης των 53 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider