Αυξάνουν τη χωρητικότητα τους οι αεροπορικές προς Ελλάδα το 2023- Ανοίγει η αυλαία της WTM στο Λονδίνο

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνουν τη χωρητικότητα τους οι αεροπορικές προς Ελλάδα το 2023- Ανοίγει η αυλαία της WTM στο Λονδίνο
H TUI, η Jet2 και η Easyjet έχουν ήδη δηλώσει αύξηση στις χωρητικότητες των πτήσεων της από το Ηνωμένο Βασίλειο ειδικά προς την Ελλάδα.

Γριφώδης είναι προς το παρόν η εικόνα της Βρετανικής τουριστικής αγοράς για την Ελλάδα το 2023. Πρόκειται για τη δυναμικότερη αριθμητικά τουριστική αγορά για τη χώρα μας δεδομένου ότι φέτος επισκέφθηκαν τους προορισμούς της Ελλάδος περισσότεροι από 3 εκατ. Βρετανοί. Πλέον ιδιαίτερο μερίδιο στην τουριστική πίτα εσόδων της πατρίδας μας διαλαμβάνει και το Luxury βρετανικό τουριστικό κομμάτι εξέλιξη ιδιαίτερα θετική για τα έσοδα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Οι παντεπόπτες της τουρισμού διακρίνουν ότι αυτή τη χρονική στιγμή οι παράμετροι που συνθέτουν την πορεία του νέου τουριστικού έτους δείχνουν ένα καλύτερο από πλευράς εσόδων τουριστική χρονιά. Οι προοπτικές που διανοίγονται για την Ελλάδα είναι ευοίωνες, αφού η χωρητικότητα σε αεροπορικές θέσεις ιδιαίτερα από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αυξημένη σε σχέση με το 2022, η σεζόν θα ξεκινήσει πιο νωρίς για όλες τις αεροπορικές, θα διατηρηθούν πτήσεις και το χειμώνα για πρώτη φορά, η λίρα διατηρεί τη σχέση επιρροής της απέναντι στο ευρώ, ενώ οι Βρετανοί δηλώνουν αναφανδόν ότι θα ταξιδέψουν για διακοπές εμφανίζοντας ιδιαίτερη σπουδή για την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα όμως στον αντίποδα στάθμισης παραγόντων για την πορεία της επόμενης σεζόν, εδράζονται ο υψηλός πληθωρισμός και το αυξημένο κόστος ενέργειας που προς ώρας είναι άγνωστο πόσο θα αγγίξει την τσέπη του Βρετανού ταξιδιώτη. Οι παραπάνω σημαντικές, κατά τα άλλα, ψηφίδες που αναμένεται να διαμορφώσουν το τουριστικό 2023, δεν αποκλείεται να επηρεαστούν και από αστάθμητους παράγοντες και σε αυτούς φαίνεται ότι δεν θα είναι αυτός της υγείας.

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην WORLD TRAVEL MARKET 2022, μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις στον κόσμο, που ανοίγει τις πύλες της αύριο, όπου και αναμένεται ρεαλιστικά να αποτυπωθούν οι τάσεις της βρετανικής αγοράς μέχρι αυτή τη στιγμή.

Η τουριστική ζήτηση από το Ηνωμένο Βασίλειο για το καλοκαίρι του 2023 λίγο πριν το λυκαυγές της WTM 2022 είναι ανθεκτική για την Ελλάδα. Σύσσωμη η τουριστική ηγεσία της πατρίδας μας θα παρευρεθεί στην εν λόγω κορυφαία έκθεση όπου αναμένεται να δώσει τα ρέστα της για την επίτευξη ενός ακόμη θετικότερου αποτελέσματος για το προσεχές τουριστικό έτος.

Κοινός τόπος είναι ότι η χώρα μας παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στο βρετανικό κοινό (και ιδιαίτερα τα νησιά της), ενώ οι τάσεις που επικυριαρχούν για του χρόνου, παρά τη δύσκολη διεθνή συγκυρία, δείχνουν ότι οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποκλείεται ακόμη και να αυξήσουν το μερίδιό τους μέσα στην επόμενη σεζόν με αποτέλεσμα, οι ταξιδιωτικές ροές να σημειώσουν νέο ρεκόρ.

Επιπροσθέτως το 76% των Βρετανών πελατών της εταιρείας ταξιδιωτικών συμβούλων Travel Counsellors δήλωσαν ότι προτίθενται να ταξιδέψουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους το 2023. Όπως προκύπτει από την έρευνα, που διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο σε δείγμα 2.500 ταξιδιωτών, σχεδόν το 60% των πελατών της Travel Counsellors προγραμματίζουν να κάνουν κράτηση των διακοπών τους για το 2023 τη συνήθη χρονική περίοδο, το 24% επιθυμεί να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις προσφορές προκρατήσεων και το 18% θα κάνει κράτηση την τελευταία στιγμή, εντός δύο μηνών από την ημερομηνία αναχώρησης.

Σύμφωνα με έτερες έρευνες ο προϋπολογισμός του ταξιδιού δεν είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει τον προορισμό που θα επιλέξουν για τις διακοπές τους οι Βρετανοί. Σχεδόν οι μισοί δήλωσαν ότι ο προορισμός είναι πιο σημαντικός από το κόστος διακοπών, ενώ το 30% δήλωσε ότι το πιο πιθανό είναι να κάνει κράτηση ταξιδιού all inclusive ώστε να μην καταβάλει επιπλέον χρεώσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών στο εξωτερικό. Σύμφωνα μάλιστα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία πωλήσεων, δημοφιλέστεροι προορισμοί αυτή τη στιγμή για το 2023 είναι η Μεσόγειος, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Ν. Ζηλανδία αλλά και η Καραϊβική.

Τέλος όσον αφορά τους παίκτες της αγοράς η TUI, η Jet2 και η Easyjet έχουν ήδη δηλώσει αύξηση στις χωρητικότητες των πτήσεων της από το Ηνωμένο Βασίλειο ειδικά προς την Ελλάδα, εξέλιξη που θα αποτυπωθεί ευκρινέστερα στα μέσα του προσεχούς Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider