Αλλάζουν χέρια τα ξενοδοχεία της χώρας - Οι τελευταίες κινήσεις των Λάμψα, Sani/Ikos, Mitsis Hotels, Intrakat, Goldman Sachs

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζουν χέρια τα ξενοδοχεία της χώρας - Οι τελευταίες κινήσεις των Λάμψα, Sani/Ikos, Mitsis Hotels, Intrakat, Goldman Sachs
Mόλις τους τελευταίους μήνες έχουν ανακοινωθεί περί τις 6 αγοραπωλησίες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων - Τα νέα επενδυτικά σχέδια, οι μονάδες που άλλαξαν χέρια και τα ξενοδοχεία που έρχονται.

Υψηλές τουριστικές ταχύτητες, επιδόσεις που προσεγγίζουν τη χρυσή για τον τουρισμό χρονιά του 2019 και επέκταση της σεζόν έως και τον Νοέμβριο για αρκετούς προορισμούς της χώρας. Τα παραπάνω αποτελούν εν συντομία τα φετινά χαρακτηριστικά του τουρισμού, ενός κλάδου που επλήγη σφόδρα από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά κατάφερε να ανακτήσει τις δυνάμεις του αρκετά γρήγορα, ή έστω γρηγορότερα από αρκετούς ευρωπαίους ανταγωνιστές του. Αυτός είναι ίσως και ο βασικότερος λόγος που ο ελληνικός τουρισμός έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο εγχώριων και διεθνών επενδυτών, με ήδη υπάρχουσες μονάδες να αλλάζουν χέρια, αλλά και νέες να μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης.

Προς επίρρωση του παραπάνω αρκεί να αναφέρουμε ότι μόλις τους τελευταίους μήνες έχουν ανακοινωθεί περί τις 6 αγοραπωλησίες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, νέα επενδυτικά σχέδια που αφορούν στην κατασκευή μεγαλύτερων και μικρότερων ξενοδοχείων αλλά και νέοι ξενοδοχειακοί όμιλοι που επενδύουν στη χώρα.

Οι συμφωνίες των τελευταίων μηνών

Μεταξύ των μεγάλων ομίλων της χώρας που προχώρησαν σε σχετικές κινήσεις ανήκει και ο Όμιλος της Λάμψα, ο οποίος στις αρχές Αυγούστου 2022 ανακοίνωσε ότι πούλησε έναντι ποσού των 43,8 εκατ. ευρώ, το 5 αστέρων ξενοδοχείο Sheraton της Ρόδου, δυναμικότητας 401 δωματίων, στο ισπανικό επενδυτικό fund Azora European Hotel & Lodging F.C.R. O ισπανικός όμιλος, ο οποίος δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων και στη ξενοδοχειακή αγορά, διαθέτει ήδη στο χαρτοφυλάκιό του 34 ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 9.300 δωματίων, σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Βέλγιο ενώ το Sheraton είναι το πρώτο ξενοδοχείο του στη χώρα μας.

Όσο για τον όμιλο της Λάμψα, ο οποίος διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του τα πεντάστερα Grand Bretagne, King George και Athens Capital στην Αθήνα καθώς και τα Hyatt Regency και Mercure Excelsior στo Βελιγράδι της Σερβίας, τον προηγούμενο μήνα προχώρησε, με την ευρεία έννοια του όρου, σε μια ακόμα επενδυτική κίνηση μέσω του βασικού του μετόχου, Αθανάσιου Λασκαρίδη. Για την ακρίβεια τον Οκτώβριο του 2022 το 4 αστέρων Elatos Resort & Health Club πωλήθηκε από την Elatos Investment Ltd, των εφοπλιστών Κερτσίκοφ, Χατζηελευθεριάδη και Καραστάμη στον Αθανάσιο Λασκαρίδη. Το Elatos Resort διαθέτει 40 ξύλινα σαλέ που βρίσκονται στην περιοχή Επτάλοφος, βορειοδυτικά του Παρνασσού σε μια τοποθεσία που απέχει 35 λεπτά από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και την Αράχωβα. Στόχος είναι το ακίνητο να μετατραπεί σε πολυτελές ορεινό θέρετρο που θα δίνει έμφαση στην ευεξία, προσελκύοντας επισκέπτες καθόλη τη διάρκεια του έτους. Παρότι περαιτέρω λεπτομέρειες δεν ανακοινώθηκαν, το σχέδιο αναβάθμισής του αναμένεται να προχωρήσει γρήγορα, ώστε το θέρετρο να επαναλειτουργήσει το 2024.

Τον ίδιο μήνα πραγματοποιήθηκε και ακόμα μια εξαγορά, αυτή του Apanema Resort της Μυκόνου από την Intrakat. Το ακίνητο, δυναμικότητας 17 ευρύχωρων δωματίων, που βρίσκεται 900 μέτρα από την πόλη της Μυκόνου πέρασε στην εταιρεία έναντι ποσού 10,6 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να ανακαινιστεί πλήρως και να επαναλειτουργήσει ως υψηλών προδιαγραφών μπουτίκ ξενοδοχείο. Με την εν λόγω εξαγορά η εταιρεία ενισχύει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της στο δημοφιλές Nησί των Ανέμων. Να θυμίσουμε ότι διαθέτει ήδη το μπουτίκ ξενοδοχείο Branco Mykonos, το Met34 αλλά και το ξενοδοχείο Milos, που άνοιξε φέτος στην Αθήνα. Στο ίδιο νησί η εταιρεία αναπτύσσει κι ένα συγκρότημα κατοικιών 200 κλινών στην Άνω Μερά.

Χέρια άλλαξαν με την ευρύτερη έννοια του όρου, και τα ξενοδοχεία του ομίλου Sani/Ikos όταν τον Σεπτέμβριο του 2022 τα επενδυτικά κεφάλαια των Oaktree Capital Management L.P. καθώς και οι Goldman Sachs Asset Management, Moonstone, Florac και Hermes GPE, έχοντας στηρίξει την επέκταση της Sani/Ikos από το 2015, μεταβίβασαν το μερίδιό τους στο διεθνές επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης GIC. Η GIC, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη συμφωνία που έγινε στην ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά μετά την πανδημία, έγινε ο κύριος μέτοχος της εταιρείας, ενώ βασικοί μέτοχοι παρέμειναν και οι ιδρυτές του ομίλου, Σταύρος Ανδρεάδης, Ανδρέας Ανδρεάδης και Ματιέ Γκιγμέν. Κατά την διάρκεια της εν λόγω συναλλαγής ο όμιλος αποτιμήθηκε στα 2,3 δισ. ευρώ. Για την συνέχεια μάλιστα σχεδιάζει να αυξήσει περαιτέρω το αποτύπωμά του, μέσα από ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 900 εκατ. ευρώ το οποίο και θα υλοποιήσει την επόμενη πενταετία.

Πέραν του αναπτυξιακού χαρακτήρα για τον ίδιο τον όμιλο, η εν λόγω συμφωνία είχε κι άλλη μια σημαντική πτυχή, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι η ελληνική αγορά συγκεντρώνει πλέον το ενδιαφέρον διεθνών, θεσμικών κεφαλαίων με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα όπως είναι η GIC. Σημειωτέον ότι το επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης, το οποίο ιδρύθηκε το 1981 και διαθέτει «ένα διαφοροποιημένο, ισχυρό χαρτοφυλάκιο με στόχο να εξασφαλίζει το οικονομικό μέλλον της Σιγκαπούρης», έχει επενδύσει σήμερα σε περισσότερες από 40 χώρες και περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση κάποιων εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για τον ελληνικό τουρισμό επισφράγισε άλλωστε και μια ακόμα συμφωνία η οποία ανακοινώθηκε μεν τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, αλλά ολοκληρώθηκε προ ημερών. Ο λόγος για την συμφωνία της Οικογένειας Γρηγορίαδη και της Goldman Sachs Asset Management. Πριν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας πώλησης της συμμετοχής της στα Sani/Ikos, η Goldman Sachs Asset Management απέκτησε τρία ξενοδοχεία της Ghotel Group, που βρίσκονται σε ένα οικόπεδο περίπου 142 στρεμμάτων, κοντά στην πόλη Καλλιθέα, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Πρόκειται για το Pallini Beach 4 αστέρων, δυναμικότητας 485 δωμάτια και μπανγκαλόου, το 4άστερο Athos Palace Hotel, δυναμικότητας 413 δωματίων και το 5 αστέρων Theophano Imperial Palace, δυναμικότητας 151 δωματίων , τα οποία πέρασαν στην Goldman Sachs Asset Management με στόχο να ανακαινιστούν και να επανατοποθετηθούν στην ελληνική τουριστική αγορά. Να θυμίσουμε ότι ο όμιλος Ghotels διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του το 5 αστέρων Simandro Beach (367 δωμάτια), το 3 αστέρων Macedonian Sun (147 δωμάτια), τα οποία βρίσκονται και τα δύο στη Χαλκιδική και το 3 αστέρων Panormo Beach στο Ρέθυμνο της Κρήτης (43 δωμάτια).

Νέους ιδιοκτήτες απέκτησε τον Ιούνιο του 2022 και το ξενοδοχείο Grande Mare, το οποίο μετά από πολλαπλούς άγονους διαγωνισμούς πουλήθηκε έναντι 5,89 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο βρίσκεται στις Μπενίτσες, 10 χλμ. νότια της πόλης της Κέρκυρας, μπροστά από το ξενοδοχείο 5 αστέρων Angsana Corfu.

Πέρα από τα παραπάνω βέβαια, ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό δίνουν και οι εγχώριοι, εδραιωμένοι στην τουριστική αγορά, όμιλοι, με νέες τουριστικές επενδύσεις. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο όμιλος Mitsis Hotels Group, οποίος σχετικά πρόσφατα ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τη δραστηριότητά του την δραστηριότητά του στην Χαλκιδική μέσω συνεργασίας με την Happy Holidays SA. Ειδικότερα προχώρησε σε 20ετή συμφωνία διαχείρισης ακινήτου με την εν λόγω εταιρεία και ορίζοντα ολοκλήρωσης της κατασκευής και έναρξης λειτουργίας της μονάδας το 2025. Πρόκειται για εξ ολοκλήρου νέα κατασκευή σε ακίνητο συμφερόντων της Happy Holidays. Ο όμιλος Mitsis Hotels θα συμβάλει στον προσχεδιασμό του έργου, που θα περιλαμβάνει τον καθορισμό συγκεκριμένου brand concept, τον επιχειρησιακό προγραμματισμό, τη διαχείριση απόδοσης, καθώς και τον σχεδιασμό των τεχνικών, σχεδιαστικών και κατασκευαστικών λειτουργιών.

Η νέα ξενοδοχειακή μονάδα, συνολικής δυναμικότητας 150 δωματίων με θέα τη θάλασσα και μαρίνα 20 θέσεων εντός του συγκροτήματος, θα είναι τοποθετημένη στη Σάρτη, παραθαλάσσια περιοχή στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου της Σιθωνίας του νομού Χαλκιδικής.

Σημειωτέον ότι ο όμιλος έχει σήμερα στο δυναμικό του 19 ξενοδοχεία στην Αθήνα, στα Καμένα Βούρλα, στην Κρήτη, στην Κω και τη Ρόδο, ενώ παράλληλα υλοποιεί εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων μονάδων στη Μύκονο και τη Χαλκιδική, αλλά και τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση όσων από τα υφιστάμενα ξενοδοχεία του ομίλου το απαιτούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε υψηλές πληρότητες ο τουρισμός σε Βόλο και Πήλιο

Τουρισμός: Υψηλές πληρότητες για το τριήμερο της 28ης - Ανησυχία για την συνέχεια

Τουρισμός : Άνω του 2019 οι προοπτικές για τα έσοδα - Πιέσεις όμως στην κερδοφορία των επιχειρήσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider