Βρετανία: Η Glencore «πέταγε» δωροδοκίες με ιδιωτικά τζετ σε χώρες της Αφρικής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Η Glencore «πέταγε» δωροδοκίες με ιδιωτικά τζετ σε χώρες της Αφρικής
Στελέχη της Glencore Energy UK Limited πλήρωσαν ή δεν απέτρεψαν να γίνουν- πληρωμές εκατ. δολαρίων σε κυβερνητικούς αξιωματούχους 5 αφρικανικών χωρών.

Εργαζόμενοι και συνεργαζόμενα άτομα με την μεταλλευτική Glencore χρησιμοποιούσαν ιδιωτικά τζετ για να δωροδοκήσουν αξιωματούχους σε κράτη της δυτικής Αφρικής, όπως απεφάνθη δικαστήριο του Λονδίνου την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το Reuters, το γραφείο Σοβαρών Απατών της βρετανικής κυβέρνησης (SFO), ανέφερε κατά την πρώτη μέρα της δίκης πως στελέχη της Glencore Energy UK Limited πλήρωσαν ή δεν απέτρεψαν να γίνουν- πληρωμές εκατ. δολαρίων σε κυβερνητικούς αξιωματούχους 5 αφρικανικών χωρών με στόχο την καλύτερη μεταχείριση της Glencore στα εν λόγω κράτη.

Η Glencore παραδέχτηκε τον Ιούνιο την ενοχή της για 7 εγκλήματα δωροδοκίας, ενώ τον Μάιο είχε δηλώσει πως ενδέχεται να πληρώσει έως και 1,5 δισ. δολάρια λόγω σχετικών κατηγοριών που έχουν γίνει εις βάρος της στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τη Βρετανία.

Η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου αναφέρει πως η θυγατρική της ελβετικής εταιρείας στη Βρετανία πλήρωνε δωροδοκίες σε αξιωματούχους της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας του Καμερούν ώστε να διασφαλιστούν «ευνοϊκοί όροι» για την πώληση αργού πετρελαίου.

Η απόφαση προσθέτει πως υπάλληλος της Glencore χρησιμοποίησε πτήσεις με ιδιωτικό τζετ από τη Νιγηρία προς το Καμερούν για τις δωροδοκίες. Ένας άλλος υπάλληλος της εταιρείας ζήτησε 800.000 δολάρια από την Glencore International AG προτού πραγματοποιήσει πτήση με ιδιωτικό τζετ στο Νότιο Σουδάν, με στόχο τη δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων που αποφάσισαν για τα φορτία αργού πετρελαίου στη χώρα.

Η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου αναφέρει πως η Glencore δήλωσε ένοχη για 5 κατηγορίες δωροδοκίας ύψους 26,9 εκατ. δολαρίων προς αξιωματούχους σε κρατικές εταιρείες πετρελαίου στο Καμερούν, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Νιγηρία.

Ακόμα, η Glencore αποδέχτηκε πως δεν απέτρεψε δωροδοκίες ύψους περίπου 1 εκατ. δολαρίων στην Ισημερινή Γουινέα και στο Νότιο Σουδάν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider