Χ. Θεοδοσίου (BFF Banking Group): Περαιτέρω ανάπτυξη του factoring στην ελληνική αγορά, φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χ. Θεοδοσίου (BFF Banking Group): Περαιτέρω ανάπτυξη του factoring στην ελληνική αγορά, φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης Συνέντευξη
Πεδίο περαιτέρω ανάπτυξης των δραστηριοτήτων factoring στην ελληνική αγορά, θα προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης και οι επιχειρήσεις που θα επωφεληθούν των πόρων του Ταμείου θα μπορέσουν να κάνουν βέλτιστη χρήση αυτών των κεφαλαίων, αξιοποιώντας τη ρευστότητα που τους παρέχουν οι υπηρεσίες factoring. Την άποψη αυτή μεταφέρει στο insider.gr, ο κ. Χρήστος Θεοδοσίου, επικεφαλής του υποκαταστήματος του Ομίλου BFF Banking Group στην Ελλάδα.

Πεδίο περαιτέρω ανάπτυξης των δραστηριοτήτων factoring στην ελληνική αγορά, θα προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης και οι επιχειρήσεις που θα επωφεληθούν των πόρων του Ταμείου θα μπορέσουν να κάνουν βέλτιστη χρήση αυτών των κεφαλαίων, αξιοποιώντας τη ρευστότητα που τους παρέχουν οι υπηρεσίες factoring.

Την άποψη αυτή μεταφέρει στο insider.gr, ο κ. Χρήστος Θεοδοσίου, επικεφαλής του υποκαταστήματος του Ομίλου BFF Banking Group στην Ελλάδα. Ο Όμιλος BFF Banking Group αποτελεί την κορυφαία εταιρεία στην Ευρώπη στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και εκχώρησης επιχειρηματικών απαιτήσεων – factoring – χωρίς δικαίωμα αναγωγής από φορείς της Δημόσιας Διοίκησης και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο Όμιλος ιδρύθηκε το 1985 από μια κοινοπραξία φαρμακευτικών εταιρειών και κατασκευαστών βιοϊατρικών συσκευών και σήμερα διατηρεί δραστηριότητα σε 9 ευρωπαϊκές χώρες: Ιταλία, Κροατία, Τσεχία, Γαλλία, Ελλάδα, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Ισπανία.

Όπως αναφέρει ο κ. Θεοδοσίου, η διεθνής επέκταση του ομίλου BFF ξεκίνησε το 2010 και 3 χρόνια αργότερα απέκτησε πλήρη τραπεζική άδεια, γεγονός που επέτρεψε την επέκταση των πηγών χρηματοδότησής του.

«Το 2017 ακολούθησε η εισαγωγή μας στο Ιταλικό Χρηματιστήριο ενώ την ίδια χρονιά ξεκίνησε και η λειτουργία μας στην Ελλάδα. Η διεθνής ανάπτυξη του Ομίλου μας συνεχίστηκε το 2019, οπότε και ανακοινώσαμε την εξαγορά της IOS Finance, ενός παρόχου διαχείρισης και εκχώρησης επιχειρηματικών απαιτήσεων - factoring – προς προμηθευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Δημοσίου στην Ισπανία. Η συγκεκριμένη κίνηση ενίσχυσε περαιτέρω τη διεθνή μας ανάπτυξη και την κατοχύρωση της ηγετικής μας θέσης στην Ισπανία. Επιπλέον, το 2020 ανακοινώσαμε τη συμφωνία για την εξαγορά της DEPObank, μιας ιταλικής τράπεζας εξειδικευμένης στις υπηρεσίες κινητών αξιών και τραπεζικών πληρωμών, που αποτελεί ηγέτη στην εγχώρια αγορά και σημείο αναφοράς για ολόκληρο το ιταλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μέσω αυτής της συμφωνίας, δημιουργήσαμε την κορυφαία, ανεξάρτητη τράπεζα παροχής εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών λύσεων στην Ιταλία ενώ παράλληλα καταφέραμε να ενδυναμώσουμε τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης και κεφαλαίου που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας μέσω υπηρεσιών factoring σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε. Τέλος, το 2022, η BFF ανακοίνωσε την εξαγορά της MC3, μιας εταιρείας πληροφορικής που συνεργάζεται με την BFF για πάνω από δέκα χρόνια, υποστηρίζοντας την αρχική εφαρμογή και εξέλιξη του συστήματος factoring. Η συγκεκριμένη συναλλαγή, επιτρέπει την κάθετη ενοποίηση όλων των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων της MC3 που σχετίζονται με τη διαχείριση και την εξέλιξη του πληροφοριακού συστήματος στον Όμιλο», λέει ο κ. Θεοδοσίου.

- Στην Ελλάδα ποια είναι η δραστηριότητα της BFF;

Ο Όμιλος διατηρεί παρουσία στην Ελλάδα από το 2017, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του υπό το καθεστώς της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών. Τον Ιούνιο του 2020 ανακοινώσαμε την έναρξη λειτουργίας του υποκαταστήματός μας στην Αθήνα, επιδιώκοντας την ενίσχυση της φυσικής παρουσίας του Ομίλου στην τοπική αγορά για την καλύτερη υποστήριξη των εγχώριων πελατών. Στα 4 χρόνια λειτουργίας της στην Ελλάδα, η BFF έχει καταγράψει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης καθώς ενισχύει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες σε κάθε νέο τρίμηνο του οικονομικού έτους. Το α΄ εξάμηνο του 2022 οι νέες εργασίες της BFF στην Ελλάδα κατέγραψαν ισχυρή άνοδο, 94,8% σε ετήσια βάση, με το μέγεθος των υπηρεσιών factoring χωρίς δικαίωμα αναγωγής να αγγίζει τα 85,6 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός κύκλος εργασιών της εταιρείας στην Ελλάδα από το 2017 ξεπερνά τα 326 εκατ. ευρώ. Είμαστε η μόνη Τράπεζα που προσφέρει υπηρεσίες factoring – χωρίς δικαίωμα αναγωγής- σε προμηθευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Δημόσιου Τομέα, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων της ενέργειας, της διαχείρισης εγκαταστάσεων και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι και σε επίπεδο Ομίλου, η BFF καταγράφει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το 2021 ανακοινώσαμε ενοποιημένα καθαρά κέρδη ύψους 125,3 εκατ. ευρώ, με δείκτη CET1 της τάξεως του 15,1% στο τέλος Ιουνίου 2022. Αυτά τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν τη δέσμευσή μας για την αριστεία αλλά και προς τους πελάτες μας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε κάθε αγορά όπου διατηρούμε δραστηριότητα.

- Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των υπηρεσιών factoring της BFF και των υπηρεσιών factoring που προσφέρουν οι τράπεζες;

Αρχικά, η δραστηριότητα της BFF επικεντρώνεται στη διαχείριση και την εκχώρηση εμπορικών απαιτήσεων έναντι δημόσιων φορέων – μια πολύ εξειδικευμένη υπηρεσία μέσω της οποίας διαφοροποιούμαστε από την αγορά λόγω του επιπέδου τεχνογνωσίας και της 35ετούς εξειδίκευσής μας σε αυτή την κατηγορία. Επιπλέον, η βασική διαφορά μεταξύ των υπηρεσιών που προσφέρονται από τη BFF και των αντίστοιχων υπηρεσιών των τραπεζών είναι ότι προσφέρουμε υπηρεσίες factoring χωρίς δικαίωμα αναγωγής. Το βασικό πλεονέκτημα αυτής της υπηρεσίας είναι ότι ο πελάτης εκχωρεί τις απαιτήσεις του στην BFF, το οποίο σημαίνει ότι αυτές αποαναγνωρίζονται πλήρως. Οι πελάτες μας αποκτούν έτσι άμεση ρευστότητα χάρη στην καταβολή της ονομαστικής αξίας των απαιτήσεων σε προκαθορισμένη ημερομηνία, η οποία μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των επιχειρηματικών τους αναγκών.

- Πώς κατέληξε η BFF στο συμπέρασμα ότι υπάρχει επαρκής χώρος στην αγορά για την ανάπτυξη πρόσθετης δραστηριότητας στον κλάδο του factoring στην Ελλάδα;

Εξαρχής θεωρούσαμε την Ελλάδα ως στρατηγική αγορά και γι' αυτό επιδιώξαμε και την φυσική μας παρουσία στη χώρα με το άνοιγμα του υποκαταστήματός μας στην Αθήνα. Πιστεύουμε ότι οι υπηρεσίες μας, προσωποποιημένες ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των προμηθευτών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Δημοσίου, θα αποδειχθούν κρίσιμης σημασίας τα επόμενα χρόνια, καθώς το factoring αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία για τη δημιουργία ρευστότητας. Σε μια περίοδο έντονων οικονομικών αναταράξεων, η αγορά έχει ανάγκη από αποτελεσματικά και εξειδικευμένα εργαλεία που θα της παρέχουν ευελιξία, επιτρέποντάς της να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση, στο πλαίσιο της οποίας η χρηματοδότηση και η ρευστότητα από το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα θα είναι περιορισμένη. Είμαστε εδώ για να ανταποκριθούμε σε αυτήν την ανερχόμενη ανάγκη. Επιπλέον, στην Ελλάδα θα προκύψουν πολλές ευκαιρίες τους επόμενους μήνες μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι εταιρείες μπορούν να κάνουν βέλτιστη χρήση αυτών των κεφαλαίων αξιοποιώντας τη ρευστότητα που τους παρέχουν οι υπηρεσίες factoring.

- Για να επεκτείνεστε στην ελληνική αγορά, υποθέτω έχετε πολύ καλή ανταπόκριση στο επιχειρηματικό κοινό που απευθύνεστε...

Η BFF προσπαθεί συνεχώς να διασφαλίζει ότι οι πελάτες της είναι ικανοποιημένοι. Ως εκ τούτου ενσωματώνει και εφαρμόζει σχέδια δράσης και στρατηγικές με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών ικανοποίησης πελατών που διεξάγει. Διεξάγουμε περιοδικές έρευνες ικανοποίησης πελατών για να επαληθεύουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας και να παράγουμε καινοτόμα προϊόντα. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, οι βασικοί πελάτες της BFF συμμετείχαν σε μια έρευνα Ικανοποίησης Πελατών η οποία αναγνώρισε ως κύρια πλεονεκτήματα της εταιρείας την διορατικότητα, την ταχύτητα, τη μοναδικότητα του προϊόντος και την εμπειρία της τοπικής ομάδας. Επιπλέον, οι πελάτες εκτιμούν ιδιαίτερα την ευελιξία και την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών μας, ως στοιχείο που διαφοροποιεί την εταιρεία σημαντικά από τους ανταγωνιστές της. Η BFF θεωρείται σημαντικός εταίρος και ένας από τους πιο ανταγωνιστικούς παρόχους υπηρεσιών factoring στη χώρα. Εκτός από την Έρευνα Ικανοποίησης Πελατών, στην Ελλάδα διενεργήθηκε και μια ειδική έρευνα σχετικά με τις υπηρεσίες διαχείρισης απαιτήσεων. Το βασικότερο εύρημά της ήταν ότι οι υπηρεσίες factoring προτιμώνται από τους προμηθευτές του Δημοσίου στην Ελλάδα για τη δημιουργία άμεσης ρευστότητας και τη βελτίωση των αριθμοδεικτών, γεγονός που δείχνει ότι η προσφορά μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις προτιμήσεις της αγοράς.

- Με βάση την εμπειρία σας, ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον δημόσιο τομέα;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς μας, μεταξύ των προκλήσεων που έχουν καταγράψει οι πελάτες μας που συνεργάζονται με το δημόσιο τομέα, ξεχωρίζουν οι χρονοβόρες διοικητικές διαδικασίες και η μεγάλη περίοδος που μεσολαβεί από την ανάλωση των υλικών μέχρι τη στιγμή της τιμολόγησης. Ως εξειδικευμένη τράπεζα, με μακροχρόνια δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, η BFF έχει αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών και λύσεων, σχεδιασμένων κατάλληλα ώστε να ανταποκρίνονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας αγοράς όπως η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες μας επικεντρώνονται στην υποστήριξη των προμηθευτών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Δημοσίου ώστε να διευκολύνουν τη συνδιαλλαγή τους με τον δημόσιο τομέα. Ο βασικός μας στόχος είναι να προσφέρουμε στους πελάτες μας προϊόντα υψηλής ποιότητας και να διαχειριζόμαστε πολύπλοκα ζητήματα για λογαριασμό τους.

- Σχεδιάζετε κάποια άλλη έρευνα στην αγορά;

Όπως κάθε χρόνο, αυτή την περίοδο προετοιμάζουμε την τέταρτη έκδοση του Healthcare Report, σε συνεργασία με το Farmafactoring Foundation, η οποία θα εκδοθεί εντός του φθινοπώρου. Ο εν λόγω απολογισμός θα επικεντρωθεί συνολικά στα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας και πώς αυτά ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις που προέκυψαν μετά την εμπειρία της πανδημίας COVID-19. Η έρευνα και η ανάλυση της αγοράς είναι καθοριστικής σημασίας για τη BFF. Φέτος, αποφασίσαμε να εγκαινιάσουμε το BFF Insights, ένα νέο πεδίο της λειτουργίας του Ομίλου, που έχει συσταθεί με σκοπό την περαιτέρω προώθηση μακροοικονομικών αναλύσεων και μελετών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην Ιταλία και στο εξωτερικό. Ο στόχος του BFF Insights είναι να επεκτείνει και να διερευνήσει σε μεγαλύτερο βάθος – σε συνεργασία με ειδικούς, πανεπιστήμια και το Ίδρυμα Farmafactoring – μια σειρά από διάφορα ζητήματα, γεγονός που θα μας επιτρέψει να εδραιώσουμε τη θέση μας μεταξύ πελατών και μετόχων ως πολύτιμος συνεργάτης στην αποτύπωση και πρόβλεψη δεδομένων που είναι χρήσιμα για την εκτέλεση της στρατηγικής τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider