Lamda – Ελληνικό: Στις 17/11 ο διαγωνισμός για το mega «Vouliagmenis Mall» με μοντέλο... «Riviera Tower» - Στο complex τα headquarters της Πειραιώς

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda – Ελληνικό: Στις 17/11 ο διαγωνισμός για το mega «Vouliagmenis Mall» με μοντέλο... «Riviera Tower» - Στο complex τα headquarters της Πειραιώς
Με τη διαδικασία του Early Contractor Involvement, στα πρότυπα δηλαδή της ανάπτυξης του ουρανοξύστη κατοικιών, θα προχωρήσει το εμπορικό κέντρο των 350 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα τα μελλοντικά κεντρικά γραφεία της τράπεζας. Τον Νοέμβριο εκκινεί η διαδικασία. Ποιο είναι το μοντέλο.

Μοντέλο… «Riviera Tower», του υψηλότερου κτηρίου στην Ελλάδα (200 μέτρα) όταν ολοκληρωθεί, θα χρησιμοποιηθεί σε έναν ακόμα μεγάλο διαγωνισμό που προωθεί η Lamda Development στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μεγάλη επένδυση στο Vouliagmenis Mall Complex στο Ελληνικό, ύψους άνω των 350 εκατ. ευρώ (σύνολο επένδυσης), αναμένεται να προχωρήσει με το μοντέλο Early Contractor Involvement (ECI), στα πρότυπα δηλαδή της ανάπτυξης του πύργου κατοικιών με αρχική επιλογή ενός άτυπου project – construction manager (νέα διαδικασία θα είναι η κατασκευή). Η εν λόγω διαδικασία αφορά στην επιλογή συμβούλου, ο οποίος θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες πριν από την κατασκευή, αναφορικά με τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και τη διαχείριση κατασκευής του έργου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή με μοντέλο Early Contractor Involvement (ECI) του Vouliagmenis Mall Complex στο Ελληνικό αναμένεται να ξεκινήσει εντός του επόμενου μήνα με το σχετικό ορόσημο να έχει τεθεί για τις 17 Νοεμβρίου, αν και συχνά αυτά τα χρονοδιαγράμματα σε τέτοιου μεγέθους project αλλάζουν. Ωστόσο, όπως έχει αναφέρει ο CEO της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου, εκκινούν σύντομα, και έως το τέλος του έτους, οι διαγωνισμοί για το μεγάλο εμπορικό κέντρο προς τη Λ. Βουλιαγμένης, το Vouliagmenis Mall (εκμισθώσιμη επιφάνεια 85.500 τ.μ. σε συνολική έκταση άνω των 120 χιλ. τ.μ.), που θα αποτελεί τμήμα του Commercial hub στο εν λόγω «κομμάτι», αλλά και για το Marina Galleria (προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ) όπως και τον Πύργο Μικτής Χρήσης, επένδυση που υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

«Κουμπώνει» με τα μελλοντικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς;

Αυτό που φαίνεται να έχει ενδιαφέρον είναι ότι το εν λόγω εμπορικό κέντρο φαίνεται να «κουμπώνει» με μια άλλη επένδυση, συνολικής αξίας περίπου 147 εκατ. ευρώ, που σχετίζεται με την ανάπτυξη των νέων κεντρικών γραφείων της Τράπεζας Πειραιώς που αναμένεται να «μετακομίσουν» τα επόμενα έτη νοτιότερα, στο Ελληνικό. Κατά πληροφορίες, οι νέοι γραφειακοί χώροι για τα headquarters της τράπεζας θα αναπτυχθούν σε ορόφους στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα, ως διάσπαρτα κτήρια πάνω από το Mall.

Άλλωστε, στην περιοχή αυτού του πάρκου θα αναπτυχθεί commercial hub ενώ και το ίδιο το συγκρότημα θα έχει complex χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία θα ξεκινήσει με μοντέλο Early Contractor Involvement αλλά η τελική μορφή θα «κλειδώσει» στην πορεία, όπως και με τον πύργο κατοικιών.

Ποιο είναι το Vouliagmenis Mall – Επένδυση 350 εκατ. ευρώ

H επένδυση (capex) στο Vouliagmenis Mall (θα είναι το μεγαλύτερο που θα υπάρχει στη χώρα, κατά πολύ μεγαλύτερο του The Mall Athens των περίπου 55 χιλ. τ.μ.) εκτιμάται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ και είναι έργο της πρώτης πενταετίας (α’ φάση ανάπτυξης). Το νέο εμπορικό κέντρο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης θα βρίσκεται στο άκρο του Μητροπολιτικού Πάρκου και θα έχει άμεση πρόσβαση στο μετρό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πάνω κομμάτι της έκτασης προς τη Λεωφ. Βουλιαγμένης έχει προγραμματιστεί να γίνουν διάφορες εμπορικές αναπτύξεις, τράπεζες κλπ. Στο σημείο που θα υλοποιηθεί το Mall έχει προβλεφθεί, κατά πληροφορίες, και υπογειοποίηση του εκεί δρόμου προς διευκόλυνση της μετακίνησης, καθώς πέρα από εμπορικές χρήσεις θα φιλοξενούνται γραφεία κ.α.

Για το εμπορικό κέντρο Vouliagmenis Mall εντός του επιχειρηματικού κόμβου (Commercial Hub) στην περιοχή της Λεωφ. Βουλιαγμένης, έχει ήδη κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος από ενοικιαστές για το 87% της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA) ενώ έχουν ήδη υπογραφεί προσύμφωνα βασικών όρων (Heads of Terms -HoT) για το 24% της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA). Εντός του 2023 αναμένεται να έχουν υπογραφεί HoT για το 65% της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA).

Όπως αποτυπώνονταν σε σχετικά πρόσφατη παρουσίαση της Lamda, το Vouliagmenis Mall Complex αναμένεται να λάβει τις οικοδομικές άδειες στο πρώτο 6μηνο 2023, με την περίοδο κατασκευής του να ορίζεται από το πρώτο «μισό» του ίδιου έτους έως το πρώτο εξάμηνο 2026.

Τα γραφεία της Πειραιώς – MoU και με Eurobank

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2021 ανακοινώθηκε η συμφωνία 147 εκατ. ευρώ της Lamda Development με την Τράπεζα Πειραιώς για την μετεγκατάσταση των κεντρικών γραφείων της Τράπεζας. Ειδικότερα η συμφωνία, όπως ανακοινώθηκε, αφορά την απόκτηση από την Τράπεζα Πειραιώς γραφείων συνολικού εμβαδού 40.000 τ.μ., για μελλοντική μετεγκατάσταση των κεντρικών γραφείων διοίκησης της τράπεζας στο υπερσύγχρονο Επιχειρηματικό Κέντρο της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, που αναπτύσσει η Lamda Development εντός του Ελληνικού.

Να θυμίσουμε ότι στα τέλη του 2021 υπεγράφη επίσης MoU ανάμεσα σε Lamda και Eurobank για την εξέταση ανάπτυξης πύργου γραφείων και μεταφοράς των γραφείων της τράπεζας στο Ελληνικό. Τα δύο μέρη θα εξετάσουν την απόκτηση από την Τράπεζα Eurobank Α.Ε. οικοπέδου (εμβαδού περίπου 18 χιλ τ.μ.), χωροθετημένου εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, εντός του οποίου θα αναπτυχθεί υπό την επίβλεψη και διαχείριση κατασκευής της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. υψηλό κτήριο (πύργος - tower) αμιγούς χρήσης γραφείων συνολικού εμβαδού 40.000 τ.μ. προκειμένου να μεταφερθούν εκεί τα γραφεία της Τράπεζας.

Ο πύργος γραφείων (tower) εκτιμώμενου ύψους άνω των 100μ., προορίζεται να αποτελέσει ένα ακόμη μοναδικό τοπόσημο (landmark) της συγκεκριμένης περιοχής, και της γενικότερης ανάπτυξης του Ελληνικού (συνολική επένδυση 140 εκατ. ευρώ).

Ο Πύργος Κατοικιών

Επίσης, να αναφέρουμε ότι μέσα στο έτος αναμένεται να επιλεγεί με διεθνή διαγωνισμό η εταιρεία που θα αναλάβει την θεμελίωση του Πύργου καθώς θα πρόκειται για μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα ανάπτυξη που απαιτεί θεμέλια 50 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Ωστόσο, ήδη το σχήμα Bouygues International – Intrakat η οποία είχε επιλεγεί, ως γνωστόν, έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία αρχικά ως Early Contractor Involvement (ECI), είναι κοντά στο να αναλάβει και το συμβόλαιο αυτό.

Η σχετική σύμβαση για την κατασκευή του πύργου (έργο της τάξεως των 180 με 190 εκατ. ευρώ) αναμένεται να υπογραφεί με την κοινοπραξία έως τα τέλη του έτους. Η κοινοπραξία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες πριν από την κατασκευή με τη μορφή του Early Contractor Involvement, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για την κατασκευή του Πύργου Κατοικιών στη Μαρίνα (Marina Residential Tower), αναφορικά με τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διαχείριση κατασκευής του έργου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα 3+1 έργα που θα καθορίσουν την «επόμενη μέρα» στον χώρο των υποδομών

ΤΑΙΠΕΔ: Τι «παίζει» με τα real estate assets – Οι Γούρνες, το Μαρκόπουλο, ο Ταύρος, τα Ιαματικά

gazzetta
gazzetta reader insider insider