Στην τελική ευθεία η ανάπλαση του ιστορικού «Μινιόν»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία η ανάπλαση του ιστορικού «Μινιόν»
Το «πράσινο φως» του ΚΕΣΑ για την αρχιτεκτονική μελέτη. Στον «δρόμο» για την ανακατασκευή του εμβληματικού πρώην πολυκαταστήματος η DIMAND. Η επένδυση των 50 εκατ. ευρώ και οι προβλεπόμενες χρήσεις για το project στην Ομόνοια.

Άλλο ένα «βήμα» προς την κατεύθυνση της εκκίνησης της αναμόρφωσης του ιστορικού εμβληματικού κτηρίου του, «Μινιόν» στην «καρδιά» της πρωτεύουσας, το οποίο η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων DIMAND έχει αναλάβει να μετατρέψει σε κέντρο μικτής χρήσης υψηλών προδιαγραφών, αποτελεί η θετική γνωμοδότηση που δόθηκε από το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ (ΚΕΣΑ) σχετικά με την τροποποίηση όψεων του πολυκαταστήματος επί των οδών Πατησίων και Βεραντζέρου του Δήμου Αθηναίων, δηλαδή η αρχιτεκτονική μελέτη για το εξωτερικό του ακίνητου.

Οι χρήσεις

Υπενθυμίζεται, όπως είχε αναφέρει το insider τον περασμένο Νοέμβριο, ότι η εταιρεία Dimand Real Estate Development ανακηρύχθηκε προτιμητέος υποψήφιος αγοραστής για το ακίνητο που στέγαζε επί δεκαετίες το ιστορικό πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ, στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας, προσφέροντας, σε σχετικό πλειστηριασμό, κατά πληροφορίες, προσφορά άνω των 25 εκατ. ευρώ. Η ανακατασκευή του συγκροτήματος θα ξεκινήσει στο β εξάμηνο του 2022, καθώς είμαστε στην τελική ευθεία. Η συνολική αξία της επένδυσης, ήτοι το τίμημα μαζί με τις εργασίες ανάπλασης του ακινήτου, αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ. Το project περιλαμβάνει μικτή χρήση με γραφεία, καταστήματα, χώρους εστίασης κι ενδεχομένως διαμερίσματα. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το τελικό μείγμα των χρήσεων θα καθοριστεί από τις τελικές μελέτες που θα γίνουν για τη βέλτιστη αξιοποίηση του σύγχρονου βιοκλιματικού κτηρίου.

Τα οικονομικά «στοιχεία»

Στην οικονομική έκθεση 6μήνου της, εισηγμένης πλέον, DIMAND, γίνεται αναφορά για τα projects του χαρτοφυλακίου της, όπως το «οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 2.060,21 τ.μ. μετά των επ’ αυτού τριών εκ των πέντε κτιρίων του συγκροτήματος κτιρίων, γνωστού ως “ΜΙΝΙΟΝ” συνολικής επιφανείας των πέντε κτιρίων 14.488,07 τ.μ., στο Δήμο Αθηναίων και συγκεκριμένα στην πλατεία Ομόνοιας, το οποίο ο Όμιλος απέκτησε εντός του 2021 μέσω της θυγατρικής εταιρείας Alkanor M.A.E. έναντι τιμήματος €18.750.000 πλέον φόρων και εξόδων ποσού €745.053. Παράλληλα την ίδια ημέρα υπεγράφη προσύμφωνο και για την απόκτηση και των άλλων δύο κτιρίων του συγκροτήματος, έναντι ποσού €7.450.000 εκ του οποίου ποσό €1.250.000 έχει καταβληθεί ως αρραβώνας κατά την 24.12.2021. Την 28.07.2022, υπεγράφη τροποποίηση του συμβολαιογραφικού προσυμφώνου της 24.12.2021, από την θυγατρική εταιρεία Alkanor M.A.E. στο πλαίσιο της οποίας καταβλήθηκε από την εταιρεία επιπλέον ποσό €1.500.000 ως επιπλέον αρραβώνας. Το υπόλοιπο ποσό των €4.700.000 πρόκειται να καταβληθεί με την υπογραφή του οριστικού συμβολαίου αγοραπωλησίας ήτοι το αργότερο την 30.12.2022. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο, προβλέπεται η ανάπτυξη συγκροτήματος μικτών χρήσεων που θα περιλαμβάνει καταστήματα, γραφεία, χώρους εστίασης κ.ά. με σκοπό την εκμίσθωσή τους».

Η στρατηγική της Dimand

Για την εταιρεία Dimand, η απόκτηση του «Μινιόν» εντάσσονταν στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της εταιρείας, να ανακατασκευάζει κτήρια ιστορικής σημασίας, συμβάλλοντας στη σύγχρονη ιστορία της πόλης και αναβαθμίζοντας ολόκληρες γειτονιές, με σεβασμό στο περιβάλλον και τα χαρακτηριστικά τους. Τα τελευταία χρόνια, η Dimand επενδύει στην επανάχρηση κτηρίων σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά, συμβάλλοντας στην αναγέννηση και οικονομική επαναδραστηριοποίηση της τοπικής αγοράς.

Όπως από πέρυσι κιόλας είχε αναφέρει η εταιρεία, «η στρατηγική επιλογή της επανάχρησης κτηρίων, εντάσσεται επίσης στον ευρύτερο περιβαλλοντικό σχεδιασμό της εταιρείας, καθώς επιτυγχάνεται σημαντικά μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα λόγω της αποφυγής χρήσης υλικών (σίδηρος, σκυρόδεμα) των οποίων η παραγωγή έχει υψηλή επιβάρυνση σε ρύπους (embodied carbon footprint)». Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας.

Υπενθυμίζεται ότι ολοκληρώθηκε νωρίτερα μέσα στη χρονιά η μετατροπή του Σαρόγλειου Μεγάρου, στην οδό Σταδίου 65 επί της πλατείας Ομονοίας, στο πρώτο ξενοδοχείο Moxy (μέλος της αλυσίδας Marriott) στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Prodea Investments.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider