Παγκρήτια Τράπεζα: Ρεαλιστικό 5ετές επιχειρησιακό πλάνο με έμφαση στην εξυγίανση

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παγκρήτια Τράπεζα: Ρεαλιστικό 5ετές επιχειρησιακό πλάνο με έμφαση στην εξυγίανση
Το πενταετές (2023 – 2027) Επιχειρηματικό και Κεφαλαιακό πλάνο της Παγκρήτιας Τράπεζας κατέθεσε σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος η Διοίκηση Βαρθολομαίου- Δημόπουλου, εκπληρώνοντας εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών την υποχρέωση προς την Εποπτική Αρχή, καθώς «τρέχει» η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας κατά 98,7 εκατ. ευρώ.

Το πενταετές (2023 – 2027) Επιχειρηματικό και Κεφαλαιακό πλάνο της Παγκρήτιας Τράπεζας κατέθεσε σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος η Διοίκηση Βαρθολομαίου- Δημόπουλου, εκπληρώνοντας εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών την υποχρέωση προς την Εποπτική Αρχή, καθώς «τρέχει» η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας κατά 98,7 εκατ. ευρώ.

Όπως δηλώνει η Διοίκηση της Τράπεζας, πρόκειται για ένα ρεαλιστικό πλάνο εξυγίανσης και ανάπτυξης μέσω της συγχώνευσης της Παγκρήτιας με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και της απορρόφησης των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα. Μιλώντας στο insider.gr, o CEO της Παγκρήτιας Τράπεζας, Αντώνης Βαρθολομαίος, υπό την καθοδήγηση και τον συντονισμό του οποίου καταρτίστηκε από το management της τράπεζας το capital και business plan, επισημαίνει την έμφαση που θα δοθεί στην εξυγίανση της Παγκρήτιας από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλειών, συμπεριλαμβανομένων και τιτλοποιήσεων. Ο σχεδιασμός για την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της Παγκρήτιας περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο έκδοσης ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης από το 2023 και μετά.

Σημειώνεται ότι η ΑΜΚ που διενεργείται κρίνεται ότι καλύπτει πλήρως τις κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι μπορούν να εγγραφούν στην ΑΜΚ μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, ενώ στις 17 Οκτωβρίου λήγει η περίοδος εγγραφών για τυχόν νέους επενδυτές.

Το επιχειρηματικό και κεφαλαιακό πλάνο της Παγκρήτιας, χρονικού ορίζοντα 5ετίας, παρέχει αναλυτικές πληροφορίες και δεδομένα τόσο για την κατάσταση του ισολογισμού της τράπεζας, με ιδιαίτερη μνεία και στο θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, όσο και για τις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται μέσω της φιλικής συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και της απορρόφησης των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό πλάνο χωρίς αρνητικές εκπλήξεις. Η αύξηση κεφαλαίου των 98,7 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση, η μεγαλύτερη στην ιστορία της Τράπεζας, στοχεύει τόσο στην εξυγίανση του ισολογισμού της, όσο και στην περαιτέρω ανάπτυξή της.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Δημήτρης Δημόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος Αντώνης Βαρθολομαίος με την κατάθεση του κεφαλαιακού πλάνου προσθέτουν νέα δυναμική στην προσπάθεια για την ΑΜΚ, ενισχύοντας το ήδη καλό κλίμα συνεργασίας και συνέπειας, με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Με τα νέα κεφάλαια, η Τράπεζα στοχεύει στον μετασχηματισμό της, προωθώντας τις αναγκαίες επενδύσεις σε τεχνολογία και ανάπτυξη υποδομών, στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της, στη διαμόρφωση μιας νέας επιχειρηματικής κουλτούρας και στην υιοθέτηση ενός βελτιωμένου και σύγχρονου λειτουργικού μοντέλου. Η νέα Τράπεζα που θα προκύψει από τη συνένωση αναμένεται να καλύψει το κενό μεταξύ των συστημικών και των μικρών τραπεζών και να καταστεί η πέμπτη σε μέγεθος τράπεζα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Βαρθολομαίος, σε πρόσφατη συνέντευξή του, είχε εκτιμήσει ότι σε ορίζοντα ενός περίπου χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί οι στρατηγικές αυτές κινήσεις. «Είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε μία απόλυτα υγιή Τράπεζα, πολύ μεγαλύτερη, πιο σύγχρονη, εξαιρετικά λειτουργική και έτοιμη να ανταποκριθεί στα κελεύσματα των καιρών όπως εξελίσσονται. Με το στελεχιακό δυναμικό της HSBC θα μας δοθεί η δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε νέες πελατειακές ανάγκες, η δε τεχνογνωσία και η εμπειρία του δυναμικού αυτού θα μας είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τα επόμενα βήματά μας», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον CEO της τράπεζας στόχος είναι η Παγκρήτια να είναι η τράπεζα που εξυπηρετεί τον μικρό, τον μεσαίο επιχειρηματία και τον ελεύθερο επαγγελματία, όχι μόνο με υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής, αλλά και με λύσεις που παρέχονται με ταχύτητα και κυρίως με την κατάλληλη συμβουλευτική, κάτι το οποίο αποδεδειγμένα λείπει από την τραπεζική αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΤΕ: Ισχυρά κίνητρα για τους εργαζόμενους που θα μετακινηθούν στην NBG Pay - Για πρώτη φορά εθελοντική η μετακίνηση

Εurobank: Πώς επιδρά η έξαρση του πληθωρισμού στο κόστος των επιχειρήσεων

Attica Bank: Υποβάλλει το business plan στην ΤτΕ - Με την ΑΜΚ των 490 εκατ. στόχος οργανική κερδοφορία σταδιακά έως το 2025

gazzetta
gazzetta reader insider insider