Lamda – Ελληνικό: Οι sold out πολυτελείς κατοικίες και τα νέα οικιστικά projects για «μικρότερα πορτοφόλια»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μοιράσου το
Lamda – Ελληνικό: Οι sold out πολυτελείς κατοικίες και τα νέα οικιστικά projects για «μικρότερα πορτοφόλια»
«Ξεπουλάνε» τα διαμερίσματα στον «Rivera Tower», τα οικόπεδα για τις βίλες και τα condos. Ετοιμάζονται νέες αναπτύξεις με κόστος 350-420 χιλ. ευρώ. Σχέδια για νέες κατοικίες και πολυώροφα κτήρια σε «γειτονιές» του Ελληνικού προς την πλευρά όπου υπογειοποιείται η λεωφόρος Ποσειδώνος.

Πέραν των πολυτελών διαμερισμάτων στον πύργο «Rivera Tower» ή των βιλών στο παραθαλάσσιο μέτωπο που έχουν «ξεπουλήσει» και απευθύνονται σε «μεγαλύτερα πορτοφόλια», η Lamda Development θα «βγάλει» προς πώληση και κατοικίες πιο προσιτές οικονομικά που φτάσουν στα επίπεδα των 350 – 450 χιλιάδων ευρώ η κάθε μία.

Όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη παρουσίαση της προόδου των εργασιών στο Ελληνικό από τον CEO της Lamda, Οδυσσέα Αθανασίου, μετά την τεράστια ζήτηση για αγορά των άνω των 300 πολυτελών και ακριβών κατοικιών στο παράκτιο μέτωπο (πύργος, condos, οικόπεδα για βίλες), προσεχώς θα έρθει η σειρά προς πώληση και φθηνότερων ακινήτων εντός της έκτασης. Γενικότερα, στην α’ φάση αυτής της πενταετίας των έργων θα κατασκευαστούν συνολικά 1.500 μονάδες κατοικιών, στις οποίες, εκτός από τα σπίτια στο Παράκτιο Μέτωπο, περιλαμβάνονται δύο επιπλέον γειτονιές προς την πλευρά όπου υπογειοποιείται η λεωφόρος Ποσειδώνος.

Τα οικιστικά έργα σε δύο από τις περιοχές του Ελληνικού, στα σύνορα με τον Άλιμο και στη γειτονιά της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας, θα τιμολογούνται όσο περίπου οι κατοικίες των νοτίων προαστίων, θα ξεκινούν δηλαδή από το κατώτατο όριο των 5.000 με 6.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή ενός διαμερίσματος 70 τ.μ. θα κοστολογείται σε 350.000 έως 420.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι αν και οι τιμές είναι πιο οικονομικές σε σχέση με άλλα οικιστικά projects της ανάπτυξης, ως βάση θα έχουν τις αντίστοιχες τιμές στα Νότια Προάστια που είναι ακριβότερες προφανώς από άλλες περιοχές της Αθήνας. Η προώθηση στην αγορά για αυτές τις κατοικίες πρόκειται να βγει εντός του 2023 με στόχο και το διεθνές κοινό.

Η Lamda προωθεί, τον σχεδιασμό για δημιουργία διαφοροποιημένων τύπων οικιστικών έργων, όπως την κατασκευή πολυώροφων κτηρίων, με ύψος 50 μέτρα το κάθε ένα, που θα βλέπουν στο Μητροπολιτικό Πάρκο. Μέρος των κατοικιών θα δημιουργηθούν στο τμήμα του οικοπέδου κάτω από την Λεωφόρο Ποσειδώνος, ενώ ο κύριος όγκος αυτών στην πλευρά του ακινήτου του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού που συνορεύει με τον Άλιμο.

Ειδικότερα, προβλέπεται η δημιουργία ψηλών κτιρίων (50 μέτρα που υπολογίζονται σε 15 ορόφους), στα οποία περιλαμβάνονται περίπου 250 διαμερίσματα, αλλά και συμβατικές πολυκατοικίες 4-5 ορόφων (περίπου 500 διαμερίσματα). Οι μελέτες για τα εν λόγω συγκροτήματα ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη με τη διοίκηση του ομίλου να εκτιμά ότι θα έχει οικοδομικές άδειες για τις συγκεκριμένες αναπτύξεις έως τα τέλη του 2023-αρχές 2024 και θα τρέξει κατόπιν διαγωνισμούς για αναδόχους κατασκευαστές, ανοίγοντας μάλιστα χώρο και για μικρότερες εργολαβικές εταιρείες.

Σημειώνεται ότι η οικοδομική άδεια του Riviera Tower εκδόθηκε στις αρχές Αυγούστου, ενώ στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να πέσουν τα πρώτα συμβόλαια για τα 169 διαμερίσματα του πύργου. Βάσει του χρονοδιαγράμματος, έως τις 30 Μαρτίου του 2026, οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων του πρώτου και μοναδικού πύργου της Αθηναϊκής Ριβιέρα θα μετακομίσουν στον Riviera Tower. Σε ό,τι σχετίζεται με τις διώροφες και τριώροφες κατοικίες κοντά στη θάλασσα (condos), οι προπωλήσεις έχουν προχωρήσει για το 85% των ιδιοκτησιών (έναντι του στόχου για 60%), ενώ σε ένα χρόνο θα υπογραφούν τα πρώτα συμβόλαια. Από τα προσύμφωνα, η Lamda λαμβάνει τίμημα 10% επί της τιμής του οικοπέδου.

Όσον αφορά τα φετινά έσοδα από τις πωλήσεις των κατοικιών, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι οι προπωλήσεις κινούνται παραπάνω από ικανοποιητικά, έχει προπωληθεί σχεδόν το 100% από τον Πύργο Κατοικιών με 169 διαμερίσματα, όλα τα 28 οικόπεδα με τις βίλλες, και το μεγαλύτερο κομμάτι από τα συγκροτήματα των 115 διαμερισμάτων (condos), προς την πλευρά της παραλίας. Το σύνολο των εσόδων μελλοντικά από τις πωλήσεις είναι 1,1- 1,2 από τα τρία αυτά οικιστικά projects. Συνολικά, τα φετινά έσοδα από τις πωλήσεις κατοικιών φέτος, με την υπογραφή των συμβολαίων από τις βίλλες, τον ουρανοξύστη και τα condos, η εταιρεία υπολογίζει να είναι εντός του στόχου της, δηλαδή κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά και με το 2023, το αντίστοιχο ποσό θα φτάσει τα 450 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών κατοικίας στο Ελληνικό είναι Έλληνες. Η Lamda αναμένεται να ξεκινήσει επικοινωνιακές δράσεις για να πουλήσει οικιστικά στο εξωτερικό του χρόνου καθώς εκτιμά ότι για την αξιοπιστία του έργου θα πρέπει οι ξένοι να βλέπουν τα έργα να κατασκευάζονται. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda η συνολική δόμηση στο Ελληνικό θα φθάσει τα 2,7 εκατ. τ.μ. Στην πρώτη πενταετία θα κατασκευαστούν 800 χιλ. τ.μ. τα οποία περιλαμβάνουν μεγάλες αναπτύξεις που θα προσελκύσουν ξένους επισκέπτες και, αν και συνιστούν περίπου το ένα τρίτο του έργου, θα δώσουν το 75% της επιτυχίας του.

Η διαχείριση των απορριμμάτων στο Ελληνικό θα γίνει από μονάδα που θα κατασκευαστεί εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου. Επίσης στόχος είναι όλες οι αναπτύξεις να τροφοδοτούνται από πράσινη ενέργεια (ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά κ.α.). Όσον αφορά στην αύξηση του κόστους, μέχρι στιγμής σε 12μηνη βάση είναι στο 10% – 15% στα έργα που αφορούν στην Lamda, ενώ τμήμα αυτού του κόστους μπορεί να μετακυλισθεί στους αγοραστές όπως συνέβη με τις πωλήσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες στα συγκροτήματα κατοικιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.