Σε αύξηση πωλήσεων στο εξωτερικό ποντάρει η ΓΙΩΤΗΣ – Τα νέα προϊόντα και το «ναι» στις εξαγορές

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε αύξηση πωλήσεων στο εξωτερικό ποντάρει η ΓΙΩΤΗΣ – Τα νέα προϊόντα και το «ναι» στις εξαγορές
Καινοτομία και διεύρυνση του αποτυπώματός της στην ελληνική κοινωνία οι προτεραιότητες της ιστορικής εταιρείας που μετρά 92 χρόνια ζωής. Το επενδυτικό πρόγραμμα που «τρέχει» και οι άμυνες έναντι του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Τι έδειξαν οι οικονομικές καταστάσεις για το 2021 και η συγκρατημένη αισιοδοξία για τα μεγέθη του 2022.

Η δημιουργία καινοτόμων προϊόντων με υψηλές διατροφικές αξίες, καθώς και η διεύρυνση του αποτυπώματος στην ελληνική κοινωνία μέσα από συνεχείς επενδύσεις στην Ελλάδα, είναι οι βασικοί πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η ιστορική εταιρεία ΓΙΩΤΗΣ, διανύοντας τη δέκατη δεκαετία της ζωής.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση στις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 2021 που καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ τη Δευτέρα, στη σκιά του ρευστού οικονομικού περιβάλλοντος, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, ο όμιλος παρακολουθεί διαρκώς τις εξελίξεις και προσαρμόζει τις κινήσεις του, στοχεύοντας διαρκώς στην ανταγωνιστικότητα και την αποτελεσματικότητα των επιχειρηματικών του πρωτοβουλιών, με έμφαση στην προσφορά πολύ υψηλού επιπέδου ποιότητας σε προσιτές τιμές, τον σεβασμό του καταναλωτή και την ανέλιξη των εργαζομένων, αλλά και τον σεβασμό του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Κυριότεροι στόχοι της διοίκησης για το 2022 είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση των δραστηριοτήτων των εταιρειών του ομίλου, αλλά και η υλοποίηση συνεργειών σε όλα τα επίπεδα της δραστηριοποίησής τους μέσα από την υλοποίηση κεφαλαιουχικών επενδύσεων και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων. Βασικό πυλώνα στρατηγικής αποτελεί η συνεχής ανάπτυξη των πωλήσεων εκτός Ελλάδας, ενώ πέραν της επιμέρους λειτουργικής ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του ομίλου, η διοίκηση συνεχίζει να αξιολογεί κάθε ενδιαφέρουσα επέκταση των δραστηριοτήτων μέσω νέων εξαγορών.

Επενδύσεις σε κτηριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό

Όπως αποτυπώνεται στα οικονομικά μεγέθη, ο όμιλος συνεχίζει να υλοποιεί εκτεταμένο πρόγραμμα σημαντικών επενδύσεων σε κτηριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό για τις εταιρείες ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. και ΣΤΑΜΟΥ Α.Β.Ε.Ε.

Μάλιστα, παρά την αστάθεια του οικονομικού περιβάλλοντος, το 2021 συνεχίστηκε απρόσκοπτα το επενδυτικό έργο, το οποίο για την προηγούμενη χρήση ανήλθε σε 10,1 εκατ. ευρώ και αφορούσε σε:

-Νέο κτήριο βιομηχανικής παραγωγής και χώρου γραφείων καθώς και επένδυση σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό της ΣΤΑΜΟΥ Α.Ε. συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Το νέο κτήριο ανεγέρθη επί της Λ. Καραμανλή 206 (παραπλεύρως του υφιστάμενου κτηρίου) και αποτελεί μία υπερσύγχρονη εγκατάσταση που διασφαλίζει την περαιτέρω αναπτυξιακή πορεία της γαλακτοβιομηχανίας ΣΤΑΜΟΥ διατηρώντας και ενισχύοντας την απαράμιλλη ποιότητα των παραδοσιακών προϊόντων της εταιρείας. Το νέο εργοστάσιο ξεκίνησε να λειτουργεί σταδιακά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

-Νέο κτήριο βιομηχανικής παραγωγής στο Αγρίνιο καθώς και επένδυση σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό της ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. συνολικού ύψους 6,6 εκατ. ευρώ.

Κρεμοζελέ ΓΙΩΤΗΣ, το νέο προϊόν

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία ανακοίνωσε την επέκτασή της σε μια νέα προϊοντική κατηγορία ψυγείου, προτείνοντας ένα δροσερό και ελαφρύ 2 σε 1 επιδόρπιο για μικρούς και μεγάλους. Το κρεμοζελέ ΓΙΩΤΗΣ βρίσκεται στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και αφορά στο νέο γευστικό «ζευγάρι» που συνδυάζει σε ένα λαχταριστό επιδόρπιο την αρωματική κρέμα και τα φρουτώδη ζελέ ΓΙΩΤΗΣ.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή γευστική επιλογή, κατάλληλη για όλες τις ώρες που μπορεί να καταναλωθεί είτε σαν σνακ στη δουλειά, επιδόρπιο, ή ελαφρύ βραδινό. Το κρεμοζελέ ΓΙΩΤΗΣ ξεκινά με δύο γευστικούς κωδικούς στα ζελέ: φράουλα και ανανά και κυκλοφορεί σε διπλή συσκευασία, που περιέχει δύο συσκευασίες των 180 γραμμαρίων η καθεμία.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τα οικονομικά μεγέθη του 2022

Ο όμιλος διατηρεί μία «συγκρατημένη αισιοδοξία» για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της χρήσης του 2022, παραμένοντας σε εγρήγορση και παρακολουθώντας από κοντά όλες τις εξελίξεις του γενικότερου κοινωνικού και επιχειρηματικού γίγνεσθαι, αντιλαμβανόμενος την έντονη μεταβλητότητα των συνθηκών που επικρατούν. Μάλιστα, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και ασφάλεια των εργαζομένων του, ενώ παράλληλα διαμορφώνει στρατηγικές που διασφαλίζουν τη χρηματοοικονομική οχύρωση των εταιρειών στα διαφορετικά σενάρια εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού και των πολεμικών εξελίξεων στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, η πρόσφατη πολεμική σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας καθώς και η ενεργειακή κρίση που επικρατεί στην ελληνική και παγκόσμια αγορά εκτιμάται θα έχει αρνητική επίδραση σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, δεδομένου ότι η Ευρώπη προμηθεύεται σχεδόν το 40% του φυσικού αερίου και το 25% του πετρελαίου της από τη Ρωσία και είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με νέες ανατιμήσεις. Επιπλέον, η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής σιταριού στον κόσμο και μαζί με την Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ¼ των συνολικών παγκόσμιων εξαγωγών. Ο αντίκτυπος των ανωτέρω εξαρτάται κατά πολύ μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελιχθεί και πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος.

«Οι όποιες επιπτώσεις στα αποτελέσματα της παγκόσμιας οικονομίας θα εξαρτηθούν από τις αναδυόμενες εξελίξεις και από τις επιπτώσεις του προαναφερθέντος πολέμου, οι οποίες είναι προφανώς πέρα από τον έλεγχο οποιουδήποτε εταιρείας ή οργανισμού και δεν μπορούν να εκτιμηθούν εύλογα επί του παρόντος. Μέχρι στιγμής, οι ανωτέρω επιπτώσεις δεν έχουν σοβαρή επίδραση στην εταιρεία λόγω του ότι οι συναλλαγές που διενεργούνται με προμηθευτές που έχουν έδρα στις προαναφερθείσες χώρες είναι πολύ μικρές. Αντίστοιχα, η εταιρεία προσδοκά ότι και μεταγενέστερα η επίδραση στην οικονομική της δραστηριότητα θα είναι σχετικά μικρή και ελεγχόμενη», σημειώνει η διοίκηση.

Τα πεπραγμένα του 2021

Βασική προτεραιότητα του ομίλου για το 2021, αποτέλεσε η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των εταιρειών του σε ένα καθεστώς περιορισμών που προκάλεσε η διαχείριση της πανδημίας. Η διοίκηση έθεσε ως βασικό στόχο την προστασία της υγείας των εργαζομένων, των πελατών, των προμηθευτών και των συνεργατών των εταιρειών, υιοθετώντας ενισχυμένες πολιτικές διασφάλισης των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας.

Κατά τη χρήση 2021, πραγματοποιήθηκε αύξηση α) του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής εταιρείας JOTIS INTERNATIONAL INVESTMENTS LTD με έδρα την Κύπρο την οποία κάλυψε στο σύνολό της η εταιρεία ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε. ποσού 2,5 εκατ. ευρώ και β) του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής εταιρείας ΑΤΤΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Α.Β.Ε.Ε. με έδρα την Αθήνα, την οποία κάλυψε στο σύνολό της η εταιρεία ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε ποσού 1,4 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, ο κύκλος εργασιών του ομίλου το 2021 ανήλθε στο ποσό των 103,97 εκατ. ευρώ, έναντι 111,22 εκατ. ευρώ το 2020, παρουσιάζοντας μείωση 6,51%. Τα μικτά κέρδη ανήλθαν στα 43,46 εκατ. ευρώ από 52,99 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 6,78 εκατ. ευρώ έναντι 9,49 εκατ. ευρώ το 2020.

Μια «γλυκιά» διαδρομή 92 ετών

Ήταν το μακρινό 1930, όταν ο Ιωάννης και η Μαρία Γιώτη ίδρυσαν την εταιρεία, με αρχικό στόχο να προσφέρουν στα Ελληνόπουλα μία καινοτόμο, δυναμωτική τροφή με αγνά συστατικά, από καλλιέργειες της ελληνικής γης. Αποτέλεσμα οι πρώτες βρεφικές και παιδικές κρέμες στην Ελλάδα, τα πασίγνωστα Άνθος Ορύζης ΓΙΩΤΗΣ και Άνθος Αραβοσίτου ΓΙΩΤΗΣ, τα οποία συνέβαλαν στον περιορισμό της παιδικής θνησιμότητας που, εκείνη την εποχή, είχε λάβει διαστάσεις επιδημίας. Από τότε η έννοια της καινοτομίας είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ιστορία της εταιρείας ΓΙΩΤΗΣ.

Με βασικό πυλώνα ανάπτυξής της την παρακολούθηση και διάκριση των νέων τάσεων, η ΓΙΩΤΗΣ δεν σταμάτησε όλα αυτά τα χρόνια να ανοίγει νέους δρόμους στη διατροφή: από τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ, το πρώτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το Φρουί Ζελέ ΓΙΩΤΗΣ, το πρώτο επιδόρπιο στιγμής, τις Τούρτες ΓΙΩΤΗΣ, τα πρώτα ολοκληρωμένα γλυκίσματα, μέχρι την πρωτοποριακή σειρά Sweet & Balance, την πρώτη ολοκληρωμένη σειρά επιδορπίων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη κατάλληλη και για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, η ιστορία της αποτελείται από σημαντικές «πρωτιές» και καινοτομίες.

Επιπλέον, η ΓΙΩΤΗΣ στηρίζει σταθερά την ελληνική οικονομία, υλοποιώντας το επενδυτικό της πλάνο. Επενδύει στην ανάπτυξη και την καινοτομία με τακτικό εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της και επέκταση γραμμών παραγωγής, αλλά και τη δημιουργία νέων μονάδων. Το 2012 προχώρησε στην απόκτηση νέας αποθήκης στη Μάνδρα Αττικής, ενώ το 2015, ολοκλήρωσε την κατασκευή του νέου της εργοστασίου στο Αγρίνιο. Το 2017 ίδρυσε το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας – Hellenic Research & Innovation Center, το οποίο έχει ως στόχο να καλύψει την ανάγκη για ένα σύγχρονο ινστιτούτο ασφάλειας τροφίμων, όχι μόνο για τις ανάγκες της εταιρείας ΓΙΩΤΗΣ, αλλά συνολικά για τον κλάδο τροφίμων στην Ελλάδα.

Σήμερα, με την τρίτη γενιά της οικογένειας Γιώτη να βρίσκεται στο τιμόνι, η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στο διατροφικό γίγνεσθαι. Διαθέτει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό χαρτοφυλάκιο με περισσότερους από 300 κύριους κωδικούς πρωτοποριακών προϊόντων που καλύπτουν τις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής οικογένειας, ενώ ταυτόχρονα τα προϊόντα της εταιρείας έχουν κατακτήσει και τις αγορές του εξωτερικού. Πλέον η ΓΙΩΤΗΣ εξάγει τα καινοτόμα της προϊόντα και στις πέντε ηπείρους, σε περισσότερες από 25 χώρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Βουτιά» των χρεώσεων στο ρεύμα τον Οκτώβριο – Οι τιμές ανά εταιρεία

Λιμάνια: Τι «παίζει» με 2+2 assets – Ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων – Προσφορές για ΛΑΡΚΟ

Κατασκευαστές: Διεκδικούν έργα ύψους 3,5 - 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider