«Πέφτουν» υπογραφές για τη μετεγκατάσταση των διαμεταφορέων στον Δήμο Φυλής

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πέφτουν» υπογραφές για τη μετεγκατάσταση των διαμεταφορέων στον Δήμο Φυλής
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στον Δήμο και τη μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ. Η ωρίμανση και τα οφέλη του σημαντικού project, το bonus προς τις επιχειρήσεις.

Ωριμάζουν περαιτέρω οι διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση των διαμεταφορέων στον δήμο Φυλής. Πρόκειται για το γνωστό project της μετεγκατάστασης των μεταφορικών επιχειρήσεων από τον Βοτανικό/Ελαιώνα που προβλέπεται να «κλείσει» για τον κλάδο, στο δήμο Φυλής. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται, εκτός απροόπτου, να υπογραφεί και η σχετική συμφωνία ανάμεσα στον Δήμο Φυλής και το ΤΑΙΠΕΔ που «τρέχει» τη διαδικασία ωρίμανσης της εν λόγω διαδικασίας.

H μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων από τον Βοτανικό/Ελαιώνα αφορά στην παροχή οικονομικών κινήτρων προς τις μεταφορικές επιχειρήσεις του Ελαιώνα για την μετεγκατάστασή τους στον νέο Υποδοχέα που θα δημιουργηθεί. Όποια εταιρεία «μετακομίσει» θα λάβει και σχετικό bonus με τη μορφή πριμ, όποια δεν μεταφερθεί στο νέο σημείο το χάνει και θα υποχρεωθεί να αναζητήσει άλλη περιοχή εγκατάστασης. Η μετεγκατάσταση αφορά έως 800 επιχειρήσεις, κατ’ εκτίμηση. Ο ακριβής αριθμός των επιχειρήσεων θα προκύψει από την μελέτη αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης στον Ελαιώνα.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι σε πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση του ΤΑΙΠΕΔ (Ιούλιος 2022), σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής της μονάδας PPF, Π. Σταμπουλίδης, προχωρούν και οι διαδικασίες ωρίμασης για την κατασκευή χώρου υποδοχής των μεταφορικών εταιρειών στην Φυλή από τον Ελαιώνα καθώς φαίνεται κάποια αρχαιολογικά ζητήματα να μην βάζουν ανάχωμα στο project. Πρόκειται για ακίνητο του ΟΔΔΥ στη Φυλή στην Αττική που βρίσκεται πάνω στην Αττική Οδό και είναι περίπου 600 στρέμματα. Το ακίνητο θα παραχωρηθεί από τον Δ. Φυλής μακροχρόνια έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, για συγκεκριμένα έτη βάσει του χρημ/κού μοντέλου που θα καταρτιστεί. Η ιδιοκτησία του ακινήτου παραμένει στον Δ. Φυλής.

Το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει την ωρίμανση του χώρου υποδοχής και την προετοιμασία για τη διενέργεια διαγωνισμού για λογαριασμό του Δήμου Φυλής. Δηλαδή, η μονάδα PPF αναλαμβάνει την ωρίμανση του ακινήτου, με όρους δόμησης, χρήσης γης, κ.α., ώστε το έργο να προκηρυχθεί, μέσω ΣΔΙΤ ή παραχώρηση, στα τέλη του 2023.

Πρόσφατα μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης ενέκρινε και την ένταξη του υποέργου «Sub. 2: Αστική ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής του Βοτανικού/Ελαιώνα – Υπ.7: Μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων περιοχής Ελαιώνα - Ωρίμανση ιδιόκτητου ακινήτου Δήμου Φυλής για την ανάπτυξη τεχνικής υποδομής (Υποδοχέα)» στο Ταμείο Ανάκαμψης που είχε αποκαλύψει το inider.gr.

Η πράξη σχετίζεται κυρίως με τεχνικές μελέτες (και όχι μόνο), ωστόσο, έχει τη σημασία της καθώς αποτελεί προάγγελο περαιτέρω εξελίξεων για το μεγάλο project. Μάλιστα σημειώνονταν ότι οι μεταφορικές και διαμεταφορικές εταιρείες θα πριμοδοτηθούν για τη μετεγκατάστασή τους στο νέο χώρο, λαμβάνοντας έκταση 100.000 τ.μ. επί συνόλου περίπου 300.000 τ.μ. Τα υπόλοιπα κτίρια / αποθήκες θα μπορούν να φιλοξενήσουν κι άλλες επιχειρήσεις.

Η εν λόγω επένδυση (κάποτε κυκλοφορούσαν σενάρια ότι θα μπορούσε να ανέλθει σε 400-500 εκατ. ευρώ), «φιλοδοξεί» να δώσει και ένα τέλος στο σημερινό χαοτικό καθεστώς του Ελαιώνα όπου εκατοντάδες επιχειρήσεις λειτουργούν εδώ και χρόνια με διετείς παρατάσεις της άδειας με υπουργικές αποφάσεις, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και χωρίς να μπορούν να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους.

Η μετεγκατάσταση των πρακτορείων στον Δήμο Φυλής, όπως παλαιότερα ανέφεραν παράγοντες της αγοράς, θα μπορούσε να ανακουφίσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, αλλά και να μετατοπίσει τις μετακινήσεις βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό. Η μετεγκατάσταση των διαμεταφορέων εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο για την ανάπλαση του Ελαιώνα, του Βοτανικού και της Αθήνας, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider