Έπεσαν οι τιμές στο δορυφορικό Internet του Μασκ στην Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έπεσαν οι τιμές στο δορυφορικό Internet του Μασκ στην Ελλάδα
starlink
Πόσο φθηνότερα κοστίζει η υπηρεσία. Νέο πλάνο ανάπτυξης σε συνεργασία με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους καταστρώνει η Starlink.

Με ιδιαίτερα μειωμένο κόστος συνδρομής αλλά και με χαμηλότερο κόστος εξοπλισμού διατίθεται πλέον το δορυφορικό Internet της Starlink, του Έλον Μασκ στην χώρα μας.

Για την ακρίβεια μετά τις πρόσφατες αλλαγές της τιμολογιακής πολιτικής της εταιρείας, το δορυφορικό Internet της Starlink στην χώρα μας κοστίζει 60 ευρώ το μήνα ενώ ο εξοπλισμός για την απόκτησή του ανέρχεται στα 400 ευρώ και αποστέλλεται προς ώρας με δωρεάν μεταφορικά.

Να θυμίσουμε ότι το δορυφoρικό Internet της Starlink του Elon Μusk ξεκίνησε την λειτουργία του τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους και ο εξοπλισμός προσφερόταν στα 654 ευρώ, ενώ η μηνιαία συνδρομή άγγιζε τα 99 ευρώ. Συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών που έπρεπε στην αρχή να πληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι ώστε να αποκτήσουν τον εξοπλισμό, τα οποία έφταναν τα 85 ευρώ, ένας καταναλωτής έπρεπε για να έχει πρόσβαση στο Internet μέσω των δορυφόρων χαμηλής τροχιάς της Starlink να πληρώσει 739 ευρώ.

Σύμφωνα με τις νέες τιμές, ένας κάτοικος Ελλάδας εξοικονομεί συνολικά για ένα χρόνο χρήσης της υπηρεσίας περισσότερα από 800 ευρώ, αφού πληρώνει 37,8% λιγότερα κατά την σύνδεση της υπηρεσίας και 40% περίπου φθηνότερα την μηνιαία συνδρομή.

Η απόφαση για την αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής είναι κοινή για όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται η υπηρεσία. Ωστόσο, το ποσό της μείωσης διαφέρει από αγορά σε αγορά, αφού όπως επεσήμανε σε σχετική ανακοίνωση της η Starlink, η όποια αλλαγή ακολουθεί τις τοπικές συνθήκες της εκάστοτε αγοράς, «έχοντας ως στόχο να αντικατοπτρίζει την αγοραστική δύναμη των πελατών της».

Σημειωτέον ότι η Starlink μετρούσε περί τους 145.000 συνδρομητές στην αρχή του χρόνου και μέσα σε λίγους μήνες (συγκεκριμένα τον Μάιο του τρέχοντος έτους) κατάφερε να τους αυξήσει σε 400.000 παγκοσμίως.

Κάλεσμα συνεργασίας στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους

Η νέα τιμολογιακή πολιτική εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξής της Starlink, αφού κλείνει μερικώς την ψαλίδα με τις τιμές που προσφέρουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την προαναφερθείσα τιμή οι συνδρομητές έχουν κατά μέσο όρο πολύ υψηλές ταχύτητες, 116 Mbps για download και 19,54 Mbps για upload, όπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα της Ookla, την ώρα που η μέση ταχύτητα download από τους λοιπούς παρόχους, συνδυασμένους, κυμαίνεται σύμφωνα με την Ookla, στα 34 Mbps ενώ η ταχύτητα upload φτάνει μετά βίας τα 4,95 Mbps.

Ωστόσο στην περίπτωση της χώρας μας, η κίνηση δεν μπόρεσε και πάλι να κάνει ανταγωνιστικό το δορυφορικό Internet της Starlink, αφού μετά τον διπλασιασμό των ταχυτήτων στον οποίο έχουν προχωρήσει δύο από τους τρεις παρόχους επίσημα, προγράμματα με ταχύτητες έως 100 Mbps προσφέρονται με 29 ή και 34 ευρώ, δηλαδή 50% οικονομικότερα σε σχέση με τις νέες τιμές της Starlink ενώ προσφέρουν πέρα από Ιnternet και υπηρεσίες φωνής ή κάποια ακόμα και συνδρομητική τηλεόραση.

Δεδομένου ότι η τιμή δεν μπορεί να καταστεί ανταγωνιστική, τουλάχιστον με το υπάρχον πλάνο ανάπτυξης των συστοιχιών μικροδορυφόρων, η Starlink στοχεύει πλέον και στην ανάπτυξη συνεργασιών με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Σε αυτό το πλαίσιο SpaceX και Starlink απηύθυναν πρόσφατα κάλεσμα συνεργασίας σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο για να καλύψουν τα «νεκρά σημεία» των περιοχών που δραστηριοποιούνται και ήδη προχωρούν σε συνεργασία με την T-Mobile της Deutsche Telecom στην Αμερική. Με την συνεργασία αυτή, οι δύο εταιρείες θα αναπτύξουν ένα νέο δίκτυο, το οποίο θα μεταδίδεται από τους δορυφόρους της Starlink χρησιμοποιώντας το φάσμα μεσαίας ζώνης της T-Mobile σε εθνικό επίπεδο, ώστε να παρέχουν πλήρη κάλυψη στους συνδρομητές κινητής της τελευταίας που βρίσκονται στα νεκρά σημεία του δικτύου κινητής στις ΗΠΑ (ηπειρωτικές περιοχές, Χαβάη, Αλάσκα, Πόρτο Ρίκο και εγχώρια ύδατα). H κάλυψη σε αυτά τα σημεία θα αφορά αρχικά την γραπτή επικοινωνία μέσω SMS και MMS και εφαρμογών, με τις SpaceX και T-Mobile να υπόσχονται βέβαια ότι θα εργαστούν από κοινού για να προσφέρουν στο μέλλον και φωνητική επικοινωνία αλλά και mobile data.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόσο γρήγορο είναι το δορυφορικό Internet του Μασκ στην Ευρώπη - Τι ταχύτητες πιάνει στην Ελλάδα

Σε τροχιά μπαίνει το δορυφορικό Ιnternet του Elon Musk στην Ελλάδα - Τα επόμενα βήματα

Από σήμερα οι συνδρομητές κινητής συμβολαίου COSMOTE μιλάνε απεριόριστα με όλους

gazzetta
gazzetta reader insider insider