Υπεραποδίδουν οι μετά-Covid τιτλοποιήσεις - Τα κρίσιμα deals και η στρατηγική των Servicers

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπεραποδίδουν οι μετά-Covid τιτλοποιήσεις - Τα κρίσιμα deals και η στρατηγική των Servicers
Πώς γύρισε το «παιχνίδι» και πλέον οι Εταιρείες Διαχείρισης πιάνουν και ξεπερνούν τους στόχους των business plans στις νεότερες τιτλοποιήσεις, ισοφαρίζοντας ζημιές από την υστέρηση ανακτήσεων στις παλαιότερες. Τρία κρίσιμα deals έδωσαν ανάσες, το ενδιαφέρον τώρα στο Tethys της Intrum. Ποιες στρατηγικές ακολουθούν οι Servicers για να ενισχύσουν τις αποδόσεις.

Υπέρβαση των στόχων των business plans για τις ανακτήσεις από τα τιτλοποιημένα δάνεια του «Ηρακλή», καταγράφουν για πρώτη φορά οι Εταιρείες Διαχείρισης.

Με τρία κρίσιμα deals και ένα ακόμη που αναμένεται, καθώς και με μία στρατηγική τριών αξόνων, οι Servicers κατάφεραν να γυρίσουν το «παιχνίδι» στις τιτλοποιήσεις, επιτυγχάνοντας υπεραποδόσεις από τη διαχείριση των μετά-Covid τιτλοποιήσεων και «ισοφαρίζοντας» απώλειες που καταγράφουν ακόμη παλαιότερες τιτλοποιήσεις στις οποίες τα πλάνα ανακτήσεων δεν είχαν προβλέψει το σοκ της πανδημικής κρίσης.

Η υπέρβαση των στόχων για τις ανακτήσεις στις νεότερες τιτλοποιήσεις και μάλιστα εν καιρώ πολέμου και πληθωριστικής έξαρσης, όχι μόνο είναι θετική για την αποτελεσματικότητα του «Ηρακλή» και για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς τις Εταιρείες Διαχείρισης, αλλά έχει και θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, με εισροή επενδυτικών κεφαλαίων σε ελληνικά assets. Η στροφή για την υπέρβαση των στόχων των business plans έγινε με την εκκίνηση των πωλήσεων χαρτοφυλακίων στη δευτερογενή αγορά και με τρεις συναλλαγές που ανέβασαν σταδιακά τον πήχη των τιμημάτων. Η εκκίνηση έγινε με μία δευτερογενή πώληση επιμέρους χαρτοφυλακίου δανείων 1,1 δισ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο Galaxy της Alpha Bank, από τη Cepal στη Brook Lane.

Ακολούθησαν δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίων καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις από την doValue. Η πρώτη -το project Souk, νομικών απαιτήσεων 2,6 δισ. ευρώ από δάνεια της τιτλοποίησης Cairo της Eurobank- κατέληξε στην Intrum. Και η δεύτερη -το project Virgo, απαιτήσεων 1 δισ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο Frontier 1 της Εθνικής Τράπεζας- στην EOS.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, για τα δύο χαρτοφυλάκια κονταροχτυπήθηκαν Intrum, EOS και Carval, με αποτέλεσμα η συναλλαγή για το Virgo να κλείνει με τριψήφιο τίμημα εκατομμυρίων.

Πλέον, όλο το ενδιαφέρον πέφτει στο χαρτοφυλάκιο Tethys της Intrum με μη εξυπηρετούμενα δάνεια 75 ξενοδοχειακών μονάδων, συνολικού ανοίγματος 291,4 εκατ. ευρώ. H Intrum έχει λάβει πέντε δεσμευτικές προσφορές, εκ των οποίων οι δύο έχουν υποβληθεί από συμπράξεις εταιρειών. Ο προτιμητέος επενδυτής αναμένεται να ανακοινωθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Το deal παρουσιάζει εξαιρετικό επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω του αντικειμένου του (Τουρισμός), αλλά και της ποιότητας των ακινήτων (από τα 75 ξενοδοχεία, τα μισά βρίσκονται σε περιοχές υψηλής τουριστικής προβολής -συγκεκριμένα, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Κέρκυρα και Κυκλάδες- και 6 στα 10 είναι ξενοδοχεία πέντε και τεσσάρων αστέρων).

Εφόσον το Tethys κλείσει σε υψηλό τίμημα, θα ενισχύσει περαιτέρω τη δυναμική των ανακτήσεων από τους Servicers.

Οι τελευταίοι, ωστόσο, δεν περιορίζουν τη στρατηγική τους για την επίτευξη των στόχων των business plans μόνο στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων στη δευτερογενή αγορά. Η στρατηγική τους για την αύξηση των αποδόσεων από τις τιτλοποιήσεις που διαχειρίζονται περιλαμβάνει ακόμη δύο άξονες. Πρόκειται για την επιτάχυνση των νομικών ενεργειών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια προκειμένου να οδηγούνται γρήγορα σε ρευστοποίηση (πλειστηριασμοί) ενεχύρων για την ανάκτηση των απαιτήσεων, και για τις πωλήσεις ρυθμισμένων ενήμερων δανείων.

Όπως έγραψε το insider.gr, οι προετοιμασίες για τα πρώτα «πακέτα» ρυθμισμένων ενήμερων στεγαστικών δανείων από μία «δεξαμενή» δανείων 25 δις. ευρώ είναι πυρετώδεις και δεν αποκλείεται να δούμε τις πρώτες πωλήσεις μέσα στο τρέχον έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΛΑΚΤΩΡ – MOTOR OIL: «Πράσινο φως» της Γ.Σ. για το deal αξίας 1 δισ. ευρώ στις ΑΠΕ

ΦΠΑ, φόροι εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και Επιστρεπτέα στήριξαν τα κρατικά έσοδα τον Ιούλιο

Από ρεκόρ σε ρεκόρ το φυσικό αέριο - Μία «ανάσα» από τα 320 ευρώ οι τιμές στην Ευρώπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider