Έρχονται συμπράξεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις για τη διαχείριση των ακινήτων χαρτοφυλακίων NPLs

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται συμπράξεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις για τη διαχείριση των ακινήτων χαρτοφυλακίων NPLs
Σεπτέμβριο - Οκτώβριο αναμένονται οι πρώτες κινήσεις. Πληροφορίες κάνουν λόγο για «γάμο» μεταξύ Cepal και Resolute, καθώς και για αναζήτηση της επόμενης μέρας για την Intrum Hellas REO Solutions. Επιταχυντής των εξελίξεων η πώληση του χαρτοφυλακίου Tethys.

Έντονες διεργασίες συντελούνται στα «μετόπισθεν» της αγοράς των κόκκινων δανείων, δηλαδή στο σκέλος της διαχείρισης των ακινήτων που συνιστούν τις εμπράγματες εξασφαλίσεις των δανείων που έχουν αγοραστεί από funds και βρίσκονται υπό τη διαχείριση εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων ή εξειδικευμένων εταιρειών διαχείρισης ακινήτων που έχουν συστήσει οι τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, νέα επενδυτικά funds αναμένεται να κάνουν την είσοδό τους στην ελληνική αγορά διεκδικώντας μερίδιο από την πίτα των ακινήτων, ενώ επωάζονται συμπράξεις, συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών διαχείρισης ακινήτων. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για «γάμο» μεταξύ Cepal και Resolute, καθώς και για αναζήτηση της επόμενης μέρας για την Intrum Hellas REO Solutions. Η τελευταία έχει αυτή τη στιγμή υπό διαχείριση περίπου 8.000 ακίνητα, αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια, ενώ μέσα στην επόμενη διετία σχεδιάζει να βγάλει στην αγορά ακίνητα που κατέχει από τιτλοποιήσεις και από το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 200 – 300 εκατ. ευρώ.

Οι πρώτες κινήσεις στην αγορά ακινήτων χαρτοφυλακίων NPLs αναμένονται Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και θα επιταχυνθούν από την πώληση του χαρτοφυλακίου Tethys της Intrum, αλλά και από τις δευτερογενείς πωλήσεις χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων από τους Servicers.

Το χαρτοφυλάκιο Tethys, 75 ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα με τα μισά εξ αυτών σε περιοχές υψηλής τουριστικής προβολής (Δωδεκάνησα, Κρήτη, Κέρκυρα και Κυκλάδες) και 6 στα 10 πέντε και τεσσάρων αστέρων, συγκεντρώνει υψηλό ενδιαφέρον και φαίνεται ότι θα κλείσει και σε υψηλό τίμημα. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού τα προς πώληση ακίνητα συνδέονται με τα senior bonds τιτλοποιήσεων δανείων («Sunrise I», «Sunrise II», «Vega II» και «Vega ΙΙΙ»), συνολικής αξίας 291,4 εκατ. ευρώ, που έχουν μεταβιβαστεί στον «Ηρακλή». Η Intrum έλαβε δεσμευτικές προσφορές στα τέλη Ιουλίου και πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ αυτών, από την Bain Capital, την EAS σε συνεργασία με την Deutsche Bank, το fund Apollo, κοινοπραξία του επενδυτικού ταμείου SMERC του Ν. Καραμούζη σε συνεργασία με τον όμιλο Λασκαρίδη που φέρεται να συνεργάζεται με τον ισραηλινό ξενοδοχειακό όμιλο Brown Hotels, την Aroundtown κ.ά.

Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πεντάστερες ξενοδοχειακές μονάδες στο Ηράκλειο Κρήτης, στη Μύκονο, στην Κω (Καρδάμαινα), στην Αλεξανδρούπολη, στον Βόλο και στη Θάσο και τεσσάρων αστέρων στη Σκιάθο, στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, στα Χανιά και στη Χίο, οικιστικό ακίνητο στο Λαύριο που έχει εκτιμηθεί στα 6,5 εκατ. ευρώ, καθώς και ξενοδοχεία σε πόλεις ή ορεινούς προορισμούς.

Όπως είχε γράψει το insider.gr, η «μάχη» της διαχείρισης των collaterals των κόκκινων δανείων θα φέρει «κοσμογονία» στην αγορά των ακινήτων, καθώς 600.000 – 700.000 ακίνητα που αποτελούν ενέχυρα (collaterals) των κόκκινων δανείων, θα «ανακυκλωθούν» στην αγορά στο βάθος της ερχόμενης τριετίας – πενταετίας. Πέρα από τις πωλήσεις και την αξιοποίηση (μισθώσεις) των περίπου 25.000 – 30.000 ακινήτων που κατέχουν ήδη οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους από πλειστηριασμούς, η διαχείριση των περίπου 700.000 ακινήτων που συνιστούν εμπράγματες εξασφαλίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αναδιατάξουν την αγορά του real estate.

Η διαχείριση των ακινήτων που συνιστούν εμπράγματες εξασφαλίσεις κόκκινων δανείων θα είναι κομβική και για την επιστροφή των δανείων αυτών, υγιών πλέον στις τράπεζες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του insider.gr, οι τράπεζες ετοιμάζονται να κάνουν χρηματοδοτήσεις, με επιχειρηματικά ή στεγαστικά δάνεια, σε επενδυτές (επιχειρήσεις, ιδιώτες, funds) που θα ενδιαφέρονται να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία που εξασφάλιζαν τα κόκκινα δάνεια, κυρίως ακίνητα. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία υπολογίζονται σε 50 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Scope: Οι παράγοντες που ενισχύουν τις προοπτικές της Ελλάδας παρά τον υψηλό πληθωρισμό

Με point system η πρόσβαση σε νέα δάνεια και ρυθμίσεις

Ακρίβεια: Αύξηση πιέσεων σε τρόφιμα και μεταφορές - Άγνωστος «Χ» αέριο και πετρέλαιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider