ΟΚΑΑ: Εγγυάται μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές για λαχανικά, κρέατα, ψάρια

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΚΑΑ: Εγγυάται μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές για λαχανικά, κρέατα, ψάρια
Συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού δημιουργεί στην αγορά η δημοσιοποίηση των στατιστικών δελτίων του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας για την πορεία διαμόρφωσης των τιμών σε οπωρολαχανικά, κρέατα και αλιεύματα. Η χρήση των ανοιχτών δεδομένων και η ενσωμάτωση της καινοτομίας. Διασφαλίζεται η άμεση πρόσβαση καταναλωτών και επιχειρήσεων στην ενημέρωση για την πορεία των τιμών. Οι στόχοι του Οργανισμού για το μέλλον.

Η άμεση πρόσβαση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στην ενημέρωση για την πορεία διαμόρφωσης των τιμών αποτελεί το βασικό πλεονέκτημα της διαδικασίας ανοιχτών δεδομένων που έχει υιοθετήσει ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, με απώτερο στόχο τη δημιουργία συνθηκών πλήρους ανταγωνισμού.

«Η αξία των ανοιχτών δεδομένων (open data) για εμάς είναι αυτονόητη», δήλωσε η σύμβουλος του επικεφαλής του ΟΚΑΑ, Απόστολου Αποστολάκου, Τζωρτζίνα Σταυροπούλου, συμμετέχοντας στην ημερίδα «O2HUB Info Day: Οι εταιρείες του Υπερταμείου ανοίγουν τα δεδομένα τους».

Ο όρος ανοιχτά δεδομένα αφορά σε δεδομένα που είναι προσβάσιμα στον οποιονδήποτε και σε όλους, σε αναγνώσιμη μορφή ψηφιακής μηχανής που επιτρέπει τη διαλειτουργικότητα με άλλα δεδομένα, ενώ δεν υπόκειται σε περιορισμούς ως προς τη χρήση και επαναχρησιμοποίησή τους.

Υπενθυμίζεται πως ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας διαθέτει δημόσια - τρεις φορές την εβδομάδα - στατιστικά δελτία που παρουσιάζουν τις τιμές χονδρικής και λιανικής πώλησης για τα οπωρολαχανικά, τα κρέατα και τα προϊόντα αλιείας.

«Ακολουθούμε μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία για να επικοινωνήσουμε τα στατιστικά στοιχεία που περιλαμβάνουν τις τιμές των φρούτων και λαχανικών, των κρεάτων αλλά και των προϊόντων στις ιχθυόσκαλες. Έχει σημειωθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά τη διάθεση των open data», σημείωσε η κυρία Σταυροπούλου, γνωστοποιώντας, παράλληλα, πως σε μηνιαία βάση ο ΟΚΑΑ παρουσιάζει και τα στοιχεία που αφορούν στις ποσότητες διαχείρισης αποβλήτων.

Οι στόχοι για το μέλλον

Σύμφωνα με την ίδια, τα σχέδια του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας περιλαμβάνουν τη διάθεση περισσότερων δεδομένων στο μέλλον, προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα για προσθήκες επιπλέον πληροφοριών.

Ο ΟΚΑΑ σχεδιάζει να δημοσιοποιεί στο μέλλον μελέτες που αφορούν σε θέματα ασφάλειας χώρου, αλλά και πληροφορίες για συστήματα διαχείρισης κρίσεων σε θέματα ασφάλειας και τεχνικής υποστήριξης. Παράλληλα, επιδιώκει την υλοποίηση επενδυτικών πλάνων προς όφελος του εμπορικού κόσμου και την προώθηση ενεργειών που έχουν στόχο στον ψηφιακό μετασχηματισμό του, ενώ εν ευθέτω χρόνω επιδιώκει να παρέχει τη διαμόρφωση των τιμών χονδρικής που ισχύουν στο εξωτερικό για τα ίδια προϊόντα που παρακολουθεί στην εγχώρια αγορά.

Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ιδρύθηκε το 1955 με την επωνυμία Οργανισμός Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών. Περιλαμβάνει την Κεντρική Λαχαναγορά στον Ρέντη και την Πάτρα, την Κρεαταγορά και την Αγορά του Καταναλωτή στο Ρέντη καθώς και τις 11 Ιχθυόσκαλες σε όλη την Ελλάδα. Οι 11 Ιχθυόσκαλες αφορούν σε επιλιμένιες υποδομές συνολικής έκτασης 88.400 τμ. Σε σύνολο 236 ιχθυεμπορικών επιχειρήσεων, διακινούνται ετησίως 70 εκατ. κιλά αλιευμάτων, ενώ οι ετήσιοι έλεγχοι παραστατικών ανέρχονται σε 2,5 εκατομμύρια.

Σήμερα, ο ΟΚΑΑ ΑΕ αποτελεί ανώνυμη εταιρεία κοινής ωφέλειας που έχει ως μοναδικό μέτοχο την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Επί της ουσίας είναι ο μεγαλύτερος «αφανής εταίρος» στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της χώρας διευκολύνοντας την τροφοδοσία του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού με φρούτα, λαχανικά, κρέατα και αλιεύματα. Διαθέτοντας εγκαταστάσεις διαρκώς εκσυγχρονιζόμενες για την ανάπτυξη του χονδρεμπορίου, σύγχρονη λιανεμπορική πτέρυγα για τους καταναλωτές, συσκευαστήρια και χώρους αποθήκευσης, θεωρείται η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης πάρκων τροφίμων στα Βαλκάνια.

Η συνολική έκταση των εγκαταστάσεων του ΟΚΑΑ αγγίζει τα 320.000 τμ, ενώ στις 735 επιχειρήσεις του (700 χονδρεμπορικές και 35 λιανεμπορικές) απασχολούνται 3.500 εργαζόμενοι. Ο οργανισμός εξυπηρετεί 8.500 αγοραστές ημερησίως, ενώ τα διερχόμενα φορτηγά – σε ημερήσια βάση – φτάνουν τα 6.500. Από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας διακινούνται ετησίως προϊόντα ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Στόχος η προαγωγή της διαφάνειας

Την ανάγκη να προωθηθεί η κουλτούρα των ανοιχτών δεδομένων εξέφρασε, μιλώντας στην ίδια ημερίδα, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, Αλέξανδρος Μελίδης, εξηγώντας πως «η καινοτομία για τα ανοιχτά δεδομένα μας απασχολεί εδώ και χρόνια, ενώ κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την οικονομική αξία που φέρουν τα open data».

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Μελλίδη, θα πρέπει να είναι πάντα η προαγωγή της διαφάνειας.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η μηχανική μάθηση, δηλαδή η έξυπνη χρήση των δεδομένων, τόνισε, από την πλευρά του, ο υπεύθυνος της Μονάδας Αρχιμήδης του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, Τίμος Σελλής, για να επισημάνει πως η «τεχνητή νοημοσύνη βασίζεται ολόκληρη στην ανάλυση δεδομένων».

«Αν η τεχνητή νοημοσύνη δεν κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, τότε θα έχουμε αποτύχει. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πανάκεια, αλλά η ορθή χρήση της μπορεί να αναδείξει κάποιες πτυχές που χρήζουν βοήθειας ώστε να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις», πρόσθεσε ο κ. Σελλής.

«Η προώθηση της διαφάνειας είναι πολύ σημαντική για τις δημόσιες εταιρείες. Για αυτό η σημασία των ανοιχτών δεδομένων είναι μεγάλη», σχολίασε στο ίδιο μήκος κύματος η Chief Technology Officer του Υπερταμείου, Αφροδίτη Σεβαστή.

Τα ανωτέρω συζητήθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Υπερταμείου να προάγει τη διαφάνεια και την καινοτομία, κάνοντας πράξη την αντίληψη για την υποστήριξη της έρευνας και την ενίσχυση της ανάπτυξης μέσα από την αξιοποίηση των ανοικτών δεδομένων. Η σχετική πλατφόρμα O2Hub του Υπερταμείου Open Data Hub HCAP έχει στόχο τη διαμόρφωση κουλτούρας για τα ανοιχτά δεδομένα, την προώθηση της αξιοποίησης τους από δημόσιους φορείς, αλλά και της «επανάχρησής τους» τους από το ευρύ κοινό και το οικοσύστημα καινοτομίας.

Το O2HUB ξεκίνησε τη λειτουργία του τον περασμένο Ιανουάριο και μέχρι σήμερα έχει συγκεντρωθεί ένας σημαντικός όγκος δεδομένων, ο οποίος έχει κωδικοποιηθεί κατάλληλα για τη διευκόλυνση αναζήτησης από τους ενδιαφερόμενους. Αποτελεί μια έμπρακτη ενίσχυση της πορείας ψηφιακής μετάβασης εκ μέρους του Υπερταμείου, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής του, η οποία περιλαμβάνει τόσο τον ψηφιακό μετασχηματισμό όσο και την ενίσχυση της διαφάνειας και την καινοτομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Απόθεμα στην Ιταλία για αντίμετρο σε ενδεχόμενο «στοπ» από τη Μόσχα

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με την τρικυμία του Nord Stream 1 - Το σενάριο ύφεσης και o φόβος στασιμοπληθωρισμού

Ακίνητα: Ποιες είναι οι ζητούμενες τιμές σε 15 top περιοχές της Αττικής

gazzetta
gazzetta reader insider insider