Τι ψάχνουν οι εργοδότες στην Ελλάδα;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι ψάχνουν οι εργοδότες στην Ελλάδα;
Αν είστε σε αναζήτηση εργασίας, το να ξέρετε τι είναι αυτό που ψάχνουν οι εργοδότες θα σας βοηθήσει να φτιάξετε κατάλληλα το CV σας, ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας του.

Αν είστε σε αναζήτηση εργασίας, το να ξέρετε τι είναι αυτό που ψάχνουν οι εργοδότες θα σας βοηθήσει να φτιάξετε κατάλληλα το CV σας, ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας του.

Η έρευνα 2022 HR Trends της Randstad μάς δίνει μια εικόνα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα τμήματα Ανθρωπίνου Δυναμικού ως προς τη στελέχωση των εταιρειών και η μεγαλύτερη απ’ όλες είναι η εύρεση υποψηφίων με τις απαιτούμενες δεξιότητες.

Πέρα από τις δεξιότητες που σχετίζονται με την εκάστοτε θέση εργασίας, αυτό που αναζητούν -και δυσκολεύονται να βρουν- είναι υποψήφιους που διαθέτουν συγκεκριμένα soft skills. Δηλαδή, δεξιότητες που σχετίζονται με προσωπικά χαρακτηριστικά του ατόμου και με κοινωνικές του ποιότητες.

Μήπως, λοιπόν, εσείς διαθέτετε κάποια από αυτά τα περιζήτητα soft skills και, με την κατάλληλη προβολή τους στο CV σας, θα ξεχωρίσετε ανάμεσα στους υπόλοιπους υποψήφιους;

Soft skills που κάνουν τη διαφορά

Σύμφωνα με έρευνα της ManpowerGroup, εκείνα τα προσωπικά χαρακτηριστικά του εργαζομένου που είναι δυσκολότερο να βρεθούν είναι η υπευθυνότητα, η αξιοπιστία, η πειθαρχία, η ανθεκτικότητα, η αντοχή στο άγχος και η προσαρμοστικότητα.

Από την προαναφερθείσα έρευνα της Randstad, προκύπτει ότι η μεγαλύτερη δυσκολία είναι στην εύρεση υποψηφίων που διαθέτουν ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και κριτική σκέψη. Ακολουθούν η επαγγελματική συμπεριφορά, οι ηγετικές ικανότητες, η διαχείριση προγράμματος/χρόνου, η ευελιξία, η καινοτομία, η δημιουργικότητα και το πνεύμα συνεργασίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και τα δεδομένα που έχει συλλέξει το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), καθώς τα soft skills που φαίνεται να αναζητούν περισσότερο οι εργοδότες είναι: πνεύμα συνεργασίας, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, ηγετικές ικανότητες, δεξιότητα στην εξυπηρέτηση πελατών, επικοινωνιακές ικανότητες, δημιουργικότητα, οργανωτικές ικανότητες και διαχείριση προγράμματος/χρόνου.

Παράλληλα, η πανδημία μάς αφήνει παρακαταθήκη τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι ή ένα υβριδικό μοντέλο που μοιράζει τις ημέρες εργασίας ανάμεσα στο σπίτι και στο γραφείο.

Τα δύο τελευταία χρόνια, οι εταιρείες κλήθηκαν να εφαρμόσουν νέες τεχνολογίες και να εισάγουν εργαλεία για εξ αποστάσεως εργασία, οι δε εργαζόμενοι να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους στη χρήση της τεχνολογίας.

Για θέσεις που περιλαμβάνουν εργασία από απόσταση, πολύτιμη στο σετ δεξιοτήτων των υποψηφίων είναι πλέον και η εξοικείωση με collaboration και project management tools.

Ψηφιακές δεξιότητες

Τα εργαλεία που κάνουν την εργασία από απόσταση πιο λειτουργική είναι φυσικά ένα μόνο ψήγμα των ψηφιακών δεξιοτήτων που χρειάζεται κανείς να καλλιεργήσει στο σήμερα, αλλά και για το αύριο.

Η ανάλυση ψηφιακών δεδομένων και η χρήση ψηφιακών εργαλείων για τη δημιουργία περιεχομένου και την επίλυση προβλημάτων βρίσκονται, μάλιστα, στην κορυφή της λίστας του Cedefop με τις δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες στην Ελλάδα (βάσει δεδομένων του 2021).

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα soft skills που δεν εξειδικεύονται ανά τομέα εργασίας, ο απαιτούμενος βαθμός εξοικείωσης των εργαζομένων με την τεχνολογία και το εύρος των ψηφιακών τους δεξιοτήτων διαφοροποιείται αισθητά ανάλογα με το επαγγελματικό τους αντικείμενο.

Πώς να αναδείξετε τις δεξιότητές σας

Κλειδί για την επιτυχία του CV σας είναι η προσαρμογή του ώστε να απαντά όσο γίνεται περισσότερο (πάντα, βέβαια, με ειλικρίνεια) σε αυτά που η εκάστοτε αγγελία εργασίας ζητά. Αυτό σημαίνει πως δεν αρκεί να συμπεριλάβετε γενικώς κάποιες περιζήτητες δεξιότητες, αλλά συγκεκριμένα εκείνες που θα κάνουν τη διαφορά κατά την αξιολόγησή σας για τη θέση.

Αφού, λοιπόν, μελετήσετε καλά την αγγελία, εντάξτε στο CV σας μία λίστα με τις πιο πολύτιμες τεχνικές/ψηφιακές δεξιότητές σας και άλλη μία με τα soft skills που σας διακρίνουν. Τις 2-3 πιο σημαντικές, δε, αξίζει να τις προβάλετε στη μικρή παράγραφο του προφίλ σας.

Εκμεταλλευτείτε, επίσης, την ενότητα της επαγγελματικής σας εμπειρίας (ή της εκπαίδευσης, αν δεν έχετε εμπειρία), για να τεκμηριώσετε την ύπαρξη αυτών των δεξιοτήτων, αναφέροντας πώς τις εξελίξατε ή πώς τις αξιοποιήσατε για να επιτύχετε μετρήσιμα αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider