ΔΕΠΑ Υποδομών: Τροπολογία «ξεκλειδώνει» την ολοκλήρωση της πώλησης

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΠΑ Υποδομών: Τροπολογία «ξεκλειδώνει» την ολοκλήρωση της πώλησης
Καταργείται η υποχρέωση για πιστοποίηση των τριών Εταιρειών Διανομής Αερίου από τη ΡΑΕ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την Italgas.

Την απεμπλοκή από τη χορήγηση πιστοποίησης των Εταιρειών Διανομής Αερίου από τη ΡΑΕ, κατά τη μεταβολή της μετοχικής σύνθεσης των Διαχειριστών, προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε την Παρασκευή, 24 Ιουνίου, στο σχέδιο νόμου για την αδειοδοτική απλοποίηση νέων ΑΠΕ και το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.

Με την άρση της χορήγησης πιστοποίησης, αίρονται και οι αστερίσκοι που υπήρχαν στις σχετικές αποφάσεις που έχει λάβει η ΡΑΕ για την ΕΔΑ Αττικής, την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης και τη ΔΕΔΑ, ενόψει της ολοκλήρωσης της μεταβίβασής τους (μέσω της μητρικής τους εταιρείας ΔΕΠΑ Υποδομών) στην Italgas, η οποία επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό. Καθώς οι αστερίσκοι αυτοί είχαν σύμφωνα με πληροφορίες προκαλέσει την αντίδραση της ιταλικής εταιρείας, μπλοκάροντας τη συναλλαγή, εκτιμάται ότι πλέον ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο για την αποπεράτωση της ιδιωτικοποίησης, που εκτιμάται μέσα στον Ιούλιο.

Η ρύθμιση στην τροπολογία απλοποιεί από ρυθμιστικής πλευράς τη διαδικασία μεταβολή της μετοχικής σύνθεσης των τριών Εταιρειών Διανομής Αερίου, αναφέρει ότι κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο που σκοπεύει να αποκτήσει, μεμονωμένα ή σε σύμπραξη με άλλα πρόσωπα, συμμετοχή σε Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου υποχρεούται πλέον μόνο να ενημερώσει προηγουμένως τη ΡΑΕ και να κοινοποιήσει σε αυτήν το ποσοστό της συμμετοχής του, αίροντας την προϋπόθεση για πιστοποίηση του Διαχειριστή υπό τη νέα μετοχική σύνθεση. Η υποχρέωση για ενημέρωση ισχύει και όταν αυξάνεται ήδη υφιστάμενη συμμετοχή.

Τα «αγκάθια» στις πιστοποιήσεις

Οι πιστοποιήσεις των τριών Εταιρειών Διανομής, ενόψει ολοκλήρωσης της μεταβίβασης της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ την Παρασκευή 24 Ιουνίου, την ίδια δηλαδή ημέρα με την κατάθεση της τροπολογίας. Τα «αγκάθια» που περιλαμβάνονται στις αποφάσεις, και για τα οποία φέρεται να είχε εκφράσει αντιρρήσεις η Italgas, αφορούσαν τη διατήρηση έως και για τρία έτη τόσο του υφιστάμενου οργανογράμματος στις τρεις ΕΔΑ, όσο και των μετοχών των εταιρειών (μέσω της ΔΕΠΑ Υποδομών) αποκλειστικά από την Italgas.

Αξίζει πάντως ότι στις αποφάσεις της η ΡΑΕ χρησιμοποιεί τον όρο «προσήκει» που δεν δηλώνει υποχρέωση. Έτσι, στην περίπτωση της διατήρηση των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών (και των ΕΔΑ) από την Italgas, η Αρχή σημειώνει ότι η επίτευξη σταθερής δομής και ομαλής λειτουργίας των Διαχειριστών, καθώς και η διευθέτηση των υφιστάμενων ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων οφείλουν να προτεραιοποιηθούν έναντι άλλων τυχόν εμπορικών επιδιώξεων του νέου (απώτερου) μετόχου του (ήτοι της Italgas NewCo) και επιβάλλεται, για λόγους γενικού συμφέροντος, η δράση και η στόχευση του νέου επενδυτή να επικεντρωθούν στην αναδιοργάνωση των Διαχειριστών και στην αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων τους.

«Για τους λόγους αυτούς, προσήκει η διατήρηση της εταιρικής δομής, κατά το σχήμα που αξιολογήθηκε κατά την παρούσα διερεύνηση, για το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την επαναφορά συνθηκών αξιόπιστης λειτουργίας και, σε κάθε περίπτωση, για μέγιστο χρονικό διάστημα έως τριών ετών. Κατά το διάστημα αυτό είναι σκόπιμο να μην εισέλθει στη ΔΕΠΑ Υποδομών ή στην εταιρεία ειδικού σκοπού – μέτοχο αυτής, τρίτος μέτοχος, ήτοι πρόσωπο που δεν συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τον αποκτώντα επενδυτή», προστίθεται στις πιστοποιήσεις.

Καταβολή του τιμήματος

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα σηματοδοτηθεί με τη μεταβίβαση των μετοχών και την καταβολή του τιμήματος από την ιταλική εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι η Italgas ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής για την απόκτηση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, με προσφορά η οποία ανήλθε στα 733 εκατ. ευρώ.

Στα τέλη Μαΐου, πηγές των ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ (στα οποία ανήκει το 65% και το 35% της ΔΕΠΑ Υποδομών αντίστοιχα) είχαν σχολιάσει τις δημοσιογραφικές πληροφορίες σχετικά με εμπλοκή στην πώληση στην Italgas. «Αντιλαμβανόμαστε ότι η πιστοποίηση των θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών από την ΡΑΕ, εν όψει της πώλησης στην Italgas, θα ολοκληρωθεί σύντομα. Η συγκεκριμένη πράξη αποτελεί και την τελευταία αναβλητική αίρεση σύμφωνα με την υπογεγραμμένη σύμβαση, οπότε αναμένουμε την ολοκλήρωση της συναλλαγής στο επόμενο χρονικό διάστημα», σημείωναν χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.