Λιακόπουλος: Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα σώζει ζωές 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λιακόπουλος: Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα σώζει ζωές 
Στη σημασία της ενημέρωσης και την αξία του προληπτικού ελέγχου για την υγεία του πνεύμονα, εστιάζει  η  πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής» που πραγματοποιεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με τη στήριξη της Johnson & Johnson.

Στη σημασία της ενημέρωσης και την αξία του προληπτικού ελέγχου για την υγεία του πνεύμονα, καθώς και στην ένταση των προσπαθειών για την διακοπή του καπνίσματος, εστιάζει η πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής» που πραγματοποιεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με τη στήριξη της Johnson & Johnson. “ Είμαστε σύμμαχοι σε αυτό το εγχείρημα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, αφού πρωτοβουλίες που αφορούν στην προστασία της υγείας αποτελούν σταθερή αξία στη μακρά ιστορία της εταιρείας μας”, δηλώνει ο Θεόδωρος Λιακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Johnson & Johnson MedTech Greece & Cyprus. “ Δυστυχώς”, τονίζει, “ τα δεδομένα δείχνουν ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα δεν έχει γίνει ακόμα συνείδηση στους Έλληνες και ακριβώς αυτό επιδιώκουμε να αλλάξουμε μέσω της ενημέρωσης”.

Σε ποιους απευθύνεται η «Ανάσα Ζωής» και πώς μπορεί κανείς να επωφεληθεί;

Δεδομένου ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους και συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα, η πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής» που πραγματοποιεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία εστιάζει στην ενημέρωση για την υγεία του πνεύμονα και την αξία του προληπτικού ελέγχου, καθώς επίσης και στην ένταση των προσπαθειών για τη διακοπή του καπνίσματος. Απευθύνεται στους συμπολίτες μας και κυρίως σε αυτούς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, που είναι ενεργοί και πρώην καπνιστές. Τους παρακινεί να επισκεφθούν έγκαιρα τον γιατρό τους, προχωρώντας στην εξέταση προληπτικού ελέγχου καθώς και να ενημερωθούν για τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος και τους τρόπους που μπορεί να υιοθετήσει κάποιος για να το διακόψει.

Πώς η Johnson & Johnson υποστηρίζει έμπρακτα την κοινωνική πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας;

Στην Johnson & Johnson υπηρετούμε την επιστήμη και την καινοτομία και εστιάζουμε στις ανάγκες των ασθενών, των επαγγελματιών υγείας και της κοινωνίας στο σύνολό της. Είμαστε πολύ περήφανοι που στηρίζουμε ενεργά, για δεύτερη χρονιά μία πρωτοβουλία, η οποία ενημερώνει αποτελεσματικά, υπεύθυνα και αξιόπιστα το ευρύ κοινό για σοβαρές νόσους όπως είναι ο καρκίνος του πνεύμονα. Είμαστε σύμμαχοι σε αυτό το εγχείρημα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, αφού πρωτοβουλίες που αφορούν στην προστασία της υγείας αποτελούν σταθερή αξία στη μακρά ιστορία της εταιρείας μας. Στόχος μας είναι να ενισχύουμε συνεχώς τη σημασία της πρόληψης και η «Ανάσα Ζωής» μας εκφράζει απόλυτα καθώς συνδυάζει αξίες και δράσεις που έχουν πραγματικό κοινωνικό όφελος και προστατεύουν την υγεία των πολιτών. Μαζί με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία δίνουμε τη μάχη αυτή καθώς μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα, για μία κοινωνία με υγιείς ανθρώπους απαλλαγμένους από την απειλή του καρκίνου του πνεύμονα.

Θεωρείτε ότι οι Έλληνες πολίτες είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τα προβλήματα που άπτονται της υγείας των πνευμόνων;

Δυστυχώς, τα δεδομένα δείχνουν ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα δεν έχει γίνει ακόμα συνείδηση στους Έλληνες και ακριβώς αυτό επιδιώκουμε να αλλάξουμε μέσω της ενημέρωσης. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος που γίνεται πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων, έχει σαν στόχο τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα σε αρχικά στάδια. Σε αυτά τα στάδια οι θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν είναι περισσότερες, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης. Μέχρι στιγμής, το πιο χρήσιμο εργαλείο για την πρώιμη διάγνωση είναι η αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης. Σκοπός της εξέτασης είναι η ανεύρεση μικρών περιφερικών πνευμονικών σκιάσεων σε πρώιμο στάδιο. Σε περίπτωση διάγνωσης καρκίνου του πνεύμονα, στόχος είναι η έγκαιρη και ριζική αντιμετώπιση.

Υπάρχει τρόπος να ανατραπούν τα αρνητικά ποσοστά του καρκίνου του πνεύμονα δεδομένου ότι είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ελλάδα; Πόση σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση, υπάρχει ελπίδα;

Είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι ο σημαντικότερος ρόλος για την προστασία της υγείας μας από τον καρκίνο του πνεύμονα ανήκει στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση. Σε αυτό στοχεύουμε μέσα από την πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής» να ενημερώσουμε τους πολίτες στην Ελλάδα ότι υπάρχει εξέταση που μπορεί να προλάβει τον καρκίνο, μειώνοντας τους θανάτους. Θέλουμε να δώσουμε στους συμπολίτες μας μια «Ανάσα Ζωής». Οι θεραπευτικές επιλογές είναι περισσότερες για τον κάθε ασθενή και το ποσοστό επιβίωσης αυξάνεται σημαντικά στην περίπτωση που ο καρκίνος εντοπιστεί έγκαιρα, σε πρώιμο στάδιο. Επιπλέον, είναι επιστημονικά αδιαμφισβήτητα και τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος. Όσο πιο γρήγορα το διακόψουμε, τόσο περισσότερο μειώνονται οι πιθανότητες να νοσήσουμε από καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Ποιος είναι ο στόχος της δημιουργίας της Χάρτας της Κοινωνικής Πρωτοβουλίας;

Η Χάρτα αποτελεί ένα έγγραφο ηθικής δέσμευσης της ΕΠΕ και της Johnson & Johnson, με το οποίο δεσμευόμαστε να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας κουλτούρας πρόληψης του καρκίνου του πνεύμονα, παροτρύνοντας την προληπτική εξέταση και ενθαρρύνοντας τη διακοπή του καπνίσματος. Στο πλαίσιο αυτό, προσκαλούμε να συνυπογράψουν όλοι οι θεσμοί, φορείς, οργανισμοί υγείας αλλά και οι πολίτες. Βρισκόμαστε δίπλα σε αυτό το εγχείρημα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και θεωρούμε ότι η στήριξη της πολιτείας και των κοινωνικών φορέων θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Ευχαριστούμε πολύ που βρίσκεται ήδη στο πλευρό μας την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγεία, κα. Μίνα Γκάγκα. Όλοι μαζί δίνουμε «Ανάσα Ζωής» με κοινό σκοπό να προστατεύσουμε την υγεία των συμπολιτών μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider