Τσαμάζ (ΟΤΕ): Πιο έτοιμοι από ποτέ για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσαμάζ (ΟΤΕ): Πιο έτοιμοι από ποτέ για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις
Στο 100% η πληθυσμιακή κάλυψη του 5G σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε 1 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις το FTTH, οι στόχοι για το 2022.

«Πιο έτοιμο από ποτέ για να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις και να παραμείνει στον δρόμο της ανάπτυξης» χαρακτήρισε τον ΟΤΕ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, κατά την 70η τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, και η οποία ενέκρινε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Τονίζοντας ότι οι επενδύσεις του Οργανισμού θα συνεχιστούν στηρίζοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων ο κ. Τσαμάζ επεσήμανε ότι οι έκρυθμες συνθήκες που παρατηρούνται παγκοσμίως, όπως οι πληθωριστικές πιέσεις, δεν αναμένεται να επηρεάσουν τα αποτελέσματα του Οργανισμού.

«Τα τελευταία χρόνια, η αλλαγή έχει γίνει η νέα κανονικότητα. Και τη χρονιά που πέρασε, ζήσαμε απότομες αλλαγές και αντιμετωπίσαμε νέες προκλήσεις, γεωπολιτικές και μακροοικονομικές, με τον πληθωρισμό να επηρεάζει το κόστος μας, ιδίως για ενέργεια, αλλά και το διαθέσιμο εισόδημα των πελατών μας. Έχοντας επενδύσει την περασμένη δεκαετία στο μετασχηματισμό του Ομίλου σε έναν σύγχρονο, ευέλικτο πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών, και έχοντας αντιμετωπίσει με επιτυχία αλλεπάλληλες κρίσεις, ο ΟΤΕ είναι σήμερα πιο έτοιμος από ποτέ για να απαντήσει στις νέες προκλήσεις, και να παραμείνει στο δρόμο της ανάπτυξης» σημείωσε στην αρχική τοποθέτησή του ο επικεφαλής του ΟΤΕ.

Αναφερθείς στην ισχυρή ανταγωνιστική θέση του ΟΤΕ, σημείωσε ότι αυτή αποτυπώθηκε στις επιδόσεις του 2021, οι οποίες κινήθηκαν ανοδικά, τρίμηνο με το τρίμηνο, καθ'όλη την περσινή χρονιά. «Ανακάμπτοντας από την πανδημία, κλείσαμε τη χρονιά με αύξηση πάνω από 3% στα έσοδα, 6% στη κερδοφορία EBITDA και 17% στις ελεύθερες ταμειακές ροές. Στην Ελλάδα, σημειώσαμε σημαντική πρόοδο σε όλες τις γραμμές εσόδων, με τα ετήσια έσοδα να αυξάνονται κατά 5%».

Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι η πρόοδος αυτή θα συνεχιστεί, δεδομένου ότι ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στην ανάπτυξη των δικτύων του μέλλοντος, και ο ΟΤΕ θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην αναβάθμιση της χώρας, στην Ελλάδα 2.0». Σε αυτό το πλαίσιο διευκρίνισε ότι στα άμεσα σχέδια του Οργανισμού περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των δικτύων για να προσφέρουν πιο γρήγορες και πιο αξιόπιστες ταχύτητες σε σταθερή και κινητή και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις σημαντικές αυξήσεις στη χρήση δεδομένων που παρατηρήθηκαν στην χώρα αρχής γενομένης της πανδημίας και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Fiber to the Home σε 1 εκατ. σπίτια κι επιχειρήσεις έως το τέλος του έτους

Επόμενος στόχος σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών ώστε η υποδομή Fiber-to-the-Home (FTTH) να καλύπτει σε πέντε χρόνια από σήμερα τα 2/3 της χώρας, δηλαδή περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. «Κλείσαμε το 2021 έχοντας δώσει πρόσβαση σε FTTH σε πάνω από 560 χιλιάδες σπίτια κι επιχειρήσεις. Σκοπεύουμε να φτάσουμε το 1 εκατομμύριο μέχρι το τέλος του 2022 και τα 3 εκατομμύρια έως το 2027. Έχουμε δεσμεύσει γι’ αυτό σημαντικούς πόρους, αυξάνοντας τις επενδύσεις μας σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ για την εξαετία. Οι επενδύσεις αυτές είναι το κλειδί για την επιτυχία μας, για τις μελλοντικές μας επιδόσεις και για τη συνεχή οικονομική πρόοδο της Ελλάδας. Ωστόσο δεν σταματάμε εδώ. Για να καλύψουμε ταχύτερα τις ανάγκες των καταναλωτών μας, αναβαθμίζουμε, εντελώς δωρεάν, τις ταχύτητες internet στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμη η υποδομή FTTH, όπου αυτό είναι εφικτό, βασιζόμενοι στην τεχνολογία FTTC» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Στο 80% η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του 5G ως το τέλος του 2022

Επιτάχυνση των επενδύσεων δρομολογεί ο ΟΤΕ σύμφωνα με τον επικεφαλής του, και στην περίπτωση της πέμπτης γενιάς δικτύων. Όπως επισημάνθηκε ο ΟΤΕ θα επιτύχει πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη 5G της τάξης του 80% έως το τέλος του έτους, ποσοστό που στην περίπτωση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μπορεί να προσεγγίσει και το 100% το ίδιο χρονικό διάστημα.

Επιπρόσθετα βέβαια o Όμιλος σχεδιάζει να συνεχίσει τις επενδύσεις του και στις λοιπές δραστηριότητες του, όπως στην συνδρομητική τηλεόραση (Cosmote TV), εμπλουτίζοντας αφενός το τηλεοπτικό περιεχόμενο κι αφετέρου την ίδια την Over The Top πλατφόρμα με νέες υπηρεσίες.

Κινήσεις αναμένονται ωστόσο και στις λοιπές δραστηριότητες του Ομίλου, όπως οι ψηφιακές αγορές των παραγγελιών φαγητού, οι ασφάλειες και ο πολλά υποσχόμενος τομέας των ψηφιακών πληρωμών, κάτι που επεσήμανε ο κ. Τσαμάζ χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Να θυμίσουμε ότι ειδικά για τον τομέα των πληρωμών και σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr η θυγατρική του Ομίλου Cosmote Payments, ετοιμάζεται να λανσάρει μια νέα χρεωστική τον Σεπτέμβριο

Πέρα από την ανάπτυξη κι εξέλιξη των υπηρεσιών ο Οργανισμός θα συνεχίσει και τον εσωτερικό του μετασχηματισμό, όπως προσέθεσε ο κ. Τσαμάζ. «Για να κάνουμε πράξη το όραμά μας, να είμαστε ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών στη χώρα, πρέπει να συνεχίσουμε να αλλάζουμε, μετασχηματίζοντας το επιχειρησιακό μας μοντέλο. Έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο μέχρι σήμερα, μετατρέποντας τον Όμιλο σε έναν ευέλικτο οργανισμό, ανοιχτό στις νέες τεχνολογίες, στελεχωμένο με νέους ανθρώπους με γνώσεις και όρεξη, με τους οποίους εξελισσόμαστε μαζί. Έχουμε όμως ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του Ομίλου έκλεισε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Όμιλος ΟΤΕ είναι έτοιμος για τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η στρατηγική που εφαρμόζουμε είναι η καλύτερη για τους πελάτες μας και τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε, για τους ανθρώπους μας και τους συνεργάτες μας, αλλά και για τους επενδυτές που μας εμπιστεύονται». «Τα κόστη σε όλες τις γραμμές δραστηριότητάς μας έχουν αυξηθεί και μας έχουν επηρεάσει ως ένα βαθμό. Ωστόσο επειδή είχαμε προβλέψει μερικά πράγματα, έχουμε καταφέρει η αύξηση αυτή των εξόδων να μην επηρεάσει πολύ τα αποτελέσματα και να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τους στόχους που είχαμε θέσει στις αρχές της χρονιάς. Δεν είναι εύκολη περίοδος, είναι δύσκολη περίοδος, από την άλλη πλευρά η εταιρεία είναι ώριμη και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις» κατέληξε, απαντώντας σε ερώτηση επενδυτή για την αύξηση του λειτουργικού κόστους του ΟΤΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΤΕ: Διανομή μερίσματος 0,558 ευρώ ενέκρινε η τακτική γενική συνέλευση

gazzetta
gazzetta reader insider insider