HDB-«Know your Customer»: Ετοιμάζεται η πλατφόρμα που συνδέει επιχειρήσεις με τράπεζες

Newsroom
Μοιράσου το
HDB-«Know your Customer»: Ετοιμάζεται η πλατφόρμα που συνδέει επιχειρήσεις με τράπεζες
Στα νέα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία που ετοιμάζει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αναφέρθηκε η πρόεδρός της Αθηνά Χατζηπέτρου στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ).

Στα νέα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία που ετοιμάζει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αναφέρθηκε η πρόεδρός της Αθηνά Χατζηπέτρου στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του επιμελητηρίου, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της τράπεζας αναφέρθηκε στη συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία, έχοντας χορηγήσει, όπως είπε, από το 2020 έως σήμερα, πάνω από 39.000 δάνεια αξίας άνω των 8,4 δισ. ευρώ. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Ε.Α.Τ., μέσω της δραστηριότητάς της σε προγράμματα δανειοδότησης στην Ελλάδα το 2020, υποστήριξε επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά 237.800 εργαζόμενους. Η συνολική συνεισφορά σε όρους ΑΕΠ ήταν 6,2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει, όπως σημείωσε, ότι κάθε 1 ευρώ χρηματοδότησης συνεισφέρει στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας με 2 ευρώ επιπλέον.

Με στόχο τη συνεχή στήριξη των επιχειρήσεων η Ε.Α.Τ. ετοιμάζει μια καινοτόμo πρόταση για τα ελληνικά δεδομένα, μια ενιαία πλατφόρμα Know your Customer (KYC), που θα λειτουργεί ως σύνδεσμος ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Θα προσφέρει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις που θέλουν να χρηματοδοτηθούν, να υποβάλουν στοιχεία και έγγραφα που θα πιστοποιούν την επιλεξιμότητά τους και την ενημερότητά τους, καθώς και το επιχειρηματικό τους πλάνο.

Επιπροσθέτως, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, η HDB, έχει δημιουργήσει τη δική του παγκόσμια κοινότητα δικτύωσης, με το όνομα «InnoAgora» powered by HDB, φτάνοντας τα 400 μέλη σε λίγους μήνες λειτουργίας, στη διεθνούς φήμης πλατφόρμα EuroQuity, η οποία αριθμεί περίπου 22.100 μέλη. Στόχος είναι η δημιουργία ενός εξειδικευμένου δικτύου επενδυτών και επιχειρηματιών, που προσφέρει τη δυνατότητα στις ελληνικές καινοτόμες εταιρείες να βρίσκουν ευκαιρίες χρηματοδότησης και γνώσης. Μέσω της InnoAgora, η HDB χτίζει μια μακροχρόνια σχέση με επενδυτές και επιχειρηματίες, παρέχοντας μη χρηματοδοτική υποστήριξη μέσα από δωρεάν υπηρεσίες διασύνδεσης, εκπαιδευτικά σεμινάρια και e-pitchingsessions.

Επίσης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΔΣ του επιμελητηρίου εξετάσθηκε το ενεργειακό κόστος και η λύση 3Α στην ενεργειακή κρίση που προτείνει ΕΒΕΠ.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Βασίλης Κορκίδης, αναφέρθηκε στην λύση «3 Α», που θα προτείνει το επιμελητήριο στην κυβέρνηση και στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η οποία συνάδει με την «ηλιακή στρατηγική» της ΕΕ. Πρόταση που επικύρωσε ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο, με τον κ. Κορκίδη, αναφερόμενο στην «Ηλιακή Στρατηγική», να επισημαίνει ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί το πλήρες δυναμικό της ηλιακής ενέργειας, ώστε να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Αναλυτικότερα, η πρόταση «3 Α», δηλαδή «Αυτοπαραγωγή, Αποθήκευση, Αυτοκατανάλωση», για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μπορεί να υλοποιηθεί με επιδότηση μέσω των κονδυλίων της πράσινης μετάβασης, αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων που αναφέρονται στην προσπάθεια μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αλλά και χρηματοδότησης των υποδομών εγκατάστασης και αποθήκευσης, που είναι το ακριβότερο σκέλος μιας επένδυσης 3Α, μέσω του GreenPortofolioGuarantee Fund. Τα κεφάλαια του προϊόντος μπορούν να αντληθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα κεφάλαια του δανείου, που σύναψε το Ελληνικό Δημόσιο με την EIB, με σκοπό την εκχώρησή τους στην ΕΑΤ. Επιπρόσθετα, οι ESCOs, που θα προσφέρουν τη μελέτη και τον απαραίτητο εξοπλισμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Φοροαπαλλαγές 30-50% για 9 χρόνια σε όλες τις νέες εταιρείες

Τη συνεδρίαση απασχόλησε, επίσης, το φορολογικό νομοσχέδιο συγχωνεύσεων και μετασχηματισμού επιχειρήσεων, «που κινείται στην ορθή κατεύθυνση» όπως επίσημάνθηκε. Μάλιστα, το ΕΒΕΠ προτείνει να δοθούν φοροαπαλλαγές σε ποσοστό 30-50% για διάστημα 9 ετών σε όλες τις νέες εταιρείες που θα δημιουργηθούν στη χώρα μας και θα προκύψουν από τη συγχώνευση, τόσο μεταξύ ελληνικών, όσο και μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Δηλαδή, να δοθούν κίνητρα σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να έρθουν στη χώρα μας και να συνεργαστούν με ελληνικές, ώστε να φέρουν τα κεφάλαια και μέρος του κύκλου εργασιών τους, για τα οποία θα αποδίδονται οι αναλογούντες μειωμένοι φόροι στο ελληνικό κράτος. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούν να υπάρξουν κλίμακες μείωσης, αλλά και ρήτρες, ανάλογα με το ύψος των νέων επενδύσεων, αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Επίσης, εξετάστηκε η πρόοδος των εργασιών δημιουργίας πλατφόρμας 5S Οικονομικής Γεωγραφίας ναυτιλιακών δραστηριοτήτων και έγινε ανασκόπηση της επιτυχούς διοργάνωσης Famagusta Business Forum, χάρη στο οποίο δημιουργήθηκε η βάση συνεργασίας ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων σε πλειάδα πεδίων της οικονομίας, αλλά και τέθηκαν οι κοινοί στόχοι, που θα επιδιώξουν να επιτύχουν από κοινού τα ΕΒΕ Πειραιώς και Αμμοχώστου στο μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

HDB: Πάνω από 39.000 δάνεια αξίας άνω των 8,4 δισ. ευρώ έχουν χορηγηθεί έως σήμερα

Χατζηπέτρου: Στην HDB το 47,8% του συνόλου των εργαζομένων και το 50% των διευθυντών και προϊσταμένων, είναι γυναίκες

Όλες οι ειδήσεις

23:53

Παρίσι: Στα 60 εκατ. ευρώ το κόστος των επισκευών στο Πύργο του Άιφελ ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

23:40

Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Μέχρι τις 8 Ιουλίου η παράταση των αιτήσεων

23:31

Πυρκαγιά στην Άμφισσα: Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες - Η εικόνα στα άλλα πύρινα μέτωπα

23:20

Deutsche Telekom: «Μπάσιμο» της KKR για την εξαγορά θυγατρικής - Έως και 20 δισ. δολάρια το τίμημα

23:04

Πυροβολισμοί στο Σικάγο: Μήνυμα στήριξης από τον Μπάιντεν

22:44

Ιταλία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 5 περιφέρειες λόγω της ξηρασίας

22:32

Την Τρίτη οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για νέα μέτρα ενεργειακής στήριξης

22:21

Ενημέρωση Παναγιωτόπουλου στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής

22:10

Καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς στην Ηλεία - Σε επιφυλακή οι αρχές λόγω των ανέμων

22:01

Διαψεύδονται δημοσιεύματα για νέο κλείσιμο στη Διώρυγα της Κορίνθου

21:51

Η Ρωσία απειλεί να τα βάλει με όλη την ΕΕ, για την απέλαση διπλωματών από τη Βουλγαρία

21:44

Μπακογιάννης: Το κλείσιμο του Ελαιώνα είναι σωστή πολιτική επιλογή

21:38

Γερμανία: Η ενεργειακή Uniper εξετάζει κρατική ενίσχυση, ύψους 9 δισ. ευρώ

21:26

Παπανδρέου: Ο πολίτης πληρώνει πολύ ακριβά την ακρίβεια στην ενέργεια

21:10

Πυρκαγιά στη Φωκίδα: Εντολή εκκένωσης για τη βόρεια Ιτέα - Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στην Ηλεία

20:59

Δανία: Σε ψυχιατρική πτέρυγα ο φερόμενος δράστης της χθεσινής επίθεσης στην Κοπεγχάγη

20:43

Πυροβολισμοί στο Σικάγο: Τουλάχιστον 6 νεκροί σε παρέλαση για την Ημέρα Ανεξαρτησίας

20:32

Βρετανία: Νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

20:27

Ουκρανία: Έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο άσκησαν 3 αιχμάλωτοι καταδικασθέντες σε θάνατο

20:16

ΔΕΣΦΑ: Οι προοπτικές του υδρογόνου στο ενεργειακό τοπίο της Ελλάδας

20:08

Συνεδρίασε η Επιτροπή Ρυθμιστικών Αρχών του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου

20:04

Στο «κυνήγι» των δόσεων της Εφορίας εκατομμύρια φορολογούμενοι

19:59

Τζόνσον: Κρίσιμος ο ρόλος της Τουρκίας για την ανάκτηση των ουκρανικών σιτηρών

19:54

Τζεντιλόνι: Ανοικτό το ενδεχόμενο μονιμοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης

19:37

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε προάστιο του Σικάγο στην παρέλαση της 4ης Ιουλίου - Αναφορές για 2 νεκρούς

19:33

Φωτιές: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Άμφισσα - Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Ηλεία, Ζάκυνθο, καλύτερη η εικόνα στο Σχηματάρι

19:30

Gazprom: Προτείνει πληρωμές σε ρούβλια και για τη διάθεση του LNG

19:20

Alpha Trust: Στις 5 Ιουλίου η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο ΧΑ - Στα 4,8 ευρώ η τιμή

19:10

Ουκρανία: Αδιάκοποι βομβαρδισμοί σε Σλοβιάνσκ, Κράματορσκ - Πλησιάζουν οι ρωσικές δυνάμεις

19:10

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Ισχυρή άνοδος για τις ενεργειακές μετοχές