Το 2025 σε πλήρη λειτουργία τα Data Center της Microsoft

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το 2025 σε πλήρη λειτουργία τα Data Center της Microsoft
To νέο χρονοδιάγραμμα για το mega project του Data Center Region που θα κατασκευάσει ο αμερικανικός κολοσσός στη χώρα μας.

Αντίστροφα μετρά πλέον η Microsoft για την υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης των Data Center, με τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Θεοδόση Μιχαλόπουλο, να επισημαίνει χθες στο πλαίσιο εκδήλωσης, ότι θα απαιτηθούν ακόμα 2 με 3 χρόνια για να τεθεί σε λειτουργία το Data Center Region που θα κατασκευάσει ο αμερικανικός κολοσσός στη χώρα μας.

Να θυμίσουμε ότι η εν λόγω επένδυση που έχει υπαχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, προβλέπει την κατασκευή τριών data center και η προστιθέμενη της αξία εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ σε βάθος 10ετίας. Όπως προκύπτει από το σχέδιο που εγκρίθηκε από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, η Microsoft θα δημιουργήσει ένα Συγκρότημα Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, αποτελούμενο από τρία Κέντρα Δεδομένων σε δύο περιοχές στον νομό Αττικής.

To επενδυτικό έργο του αμερικανικού κολοσσού βρίσκεται σήμερα στο στάδιο της έκδοσης των απαραίτητων αδειών, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει κάποιους μήνες ακόμα, προκειμένου το αργότερο το 2023 να ξεκινήσει η κατασκευή των κτιριακών υποδομών που θα φιλοξενήσουν τα data centers.

Σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμ, το οποίο καταρτίστηκε πρόσφατα μετά από συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και ο Senior Director of Global DC Land Development, κ. Aaron Bilyeu, η κατασκευή αναμένεται να διαρκέσει έναν και πλέον χρόνο και στόχος είναι τα Data Centers να ξεκινήσουν να παρέχουν μέρος των υπηρεσιών τους το 2024 και να είναι πλήρως λειτουργικά έως το 2025.

Βασική μέριμνα της Microsoft άλλωστε είναι, όπως επεσήμανε ο κ. Μιχαλόπουλος, η μεγάλη αυτή επένδυση να γίνει με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο καθώς οι συγκυρίες αναμένεται να αυξήσουν τις επενδύσεις σε τεχνολογία. «Η τεχνολογία δεν φρενάρει. Το ελληνικό Δημόσιο θα συνεχίσει την προκήρυξη μεγάλων ψηφιακών έργων ενώ και οι επιχειρήσεις παγκοσμίως ξεκινούν να επενδύουν στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό ώστε να επιτύχουν καλύτερες αποδόσεις. Εκτιμούμε ότι τα 3 data centers θα μπορούν να τους παρέχουν πλήρης κάλυψη» επεσήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων για υποδομές και υπηρεσίες Cloud είναι ήδη μεγάλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω επένδυση, φορέας υλοποίηση της οποίας είναι η Microsoft Operations Hellas, θυγατρική της Microsoft Corporation, αναμένεται να δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα ενισχύσει κι άλλο το «Data Gravity» της χώρας, προσελκύοντας τόσο εγχώριες όσο και διεθνείς επιχειρήσεις να μεταβούν, μέσω της χώρα μας, στο cloud. Μετάβαση που οι έκρυθμες υγειονομικές και οι γεωπολιτικές συνθήκες υπογράμμισαν ως αναγκαία το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο.

Σημειωτέον ότι η Microsoft έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα από το 1992, ενώ λειτουργεί παγκοσμίως περίπου 200 Data Centers, σε 34 χώρες, συνδεόμενα μεταξύ τους με περισσότερα από 165.000 μίλια υποθαλάσσιων, χερσαίων και εντός μητροπολιτικών περιοχών οπτικών ινών. Το Microsoft Cloud ήδη εξυπηρετεί τουλάχιστον ένα δισ. πελάτες και 20 εκατ. εταιρείες ανά τον κόσμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Microsoft: Θα καλύπτει τα έξοδα για τις εργαζόμενές της που επιθυμούν να υποβληθούν σε άμβλωση

Η Microsoft παρεμπόδισε προσπάθειες ηλεκτρονικών επιθέσεων από Ρώσους κατασκόπους

Στις στρατηγικές επενδύσεις το Data Center Region της Μicrosoft - Πού θα κατασκευαστούν τα 3 Data Center

gazzetta
gazzetta reader insider insider