Τράπεζες: Ο πληθωρισμός «χτυπάει» τα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά δεν αλλάζει το budget για τα νέα δάνεια

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
Τράπεζες: Ο πληθωρισμός «χτυπάει» τα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά δεν αλλάζει το budget για τα νέα δάνεια
Ανήσυχες οι τράπεζες για την άνοδο του πληθωρισμού που διευρύνει τις επιπτώσεις του σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους. Περιορίζουν τη ζήτηση για δανεισμό οι επιχειρήσεις. Προσεχώς (από Ιούλιο) αυξήσεις επιτοκίων. Η συγκυρία καθιστά ακόμη πιο κρίσιμη την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ανήσυχες για τις επιπτώσεις της ανόδου του πληθωρισμού στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, αλλά και αποφασισμένες να σταθούν στο πλάι τους στη νέα κρίση που αντιμετωπίζουν, είναι οι τράπεζες.

Τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Απρίλιο, που ανακοινώθηκαν χθες, όχι μόνο επιβεβαίωσαν τους φόβους για διψήφια αύξηση του πληθωρισμού, αλλά επικύρωσαν την ταχύτατη άνοδο που σημειώνει ο Γενικός Δείκτης Τιμών, ο οποίος με αφετηρία το 6,2% για τον πρώτο μήνα του 2022, ενισχύθηκε στο 7,2% τον Φεβρουάριο, στο 8,9% τον Μάρτιο και στο 10,2% τον Απρίλιο. Οι εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις πιέζουν περαιτέρω σε ανατιμήσεις των πρώτων υλών, περιορίζουν ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα προς κατανάλωση και μαζί με το δυσθεώρητο ενεργειακό κόστος, βάζουν βαθύτερα στην «διακεκαυμένη ζώνη» τις επιχειρήσεις και τις πιστώτριες τράπεζες.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο insider.gr, πλέον δεν υπάρχει επιχειρηματικός κλάδος που να βρίσκεται εκτός επιρροής της πληθωριστικής κρίσης (εξαιρουμένων των διυλιστηρίων, καθώς το περιθώριο διύλισης παραμένει υψηλό) και οι επιπτώσεις της ανόδου του πληθωρισμού θα αρχίσουν να διαχέονται και σε κλάδους όπως τα τρόφιμα ή ακόμη και ο τουρισμός. Ειδικά ο τελευταίος που παραμένει ιδιαίτερα ελπιδοφόρος για φέτος και αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στη στήριξη του ΑΕΠ, με τα νέα δεδομένα του πληθωρισμού, δύσκολα πλέον μπορεί να φτάσει τα κέρδη του 2019, έστω και αν φτάσει ή ξεπεράσει τις αφίξεις του. Τη διαπίστωση των τραπεζιτών επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την αύξηση των τιμών που είναι η ταχύτερη από το 1995 (καταγράφεται υψηλό 27 ετών), με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην ενέργεια, οι οποίες διαχέονται πλέον και στα είδη διατροφής, στον τουρισμό, στη διασκέδαση, στις μεταφορές και άλλους τομείς.

Οι εξελίξεις με τον πληθωρισμό και η αβεβαιότητα για τον χρονικό ορίζοντα του πολέμου στην Ουκρανία επιδεινώνει τις προοπτικές κερδοφορίας των επιχειρήσεων, χωρίς να κάνει εξαίρεση σε επιχειρήσεις υγιείς και με διεθνή παρουσία (π.χ. περίπτωση Πλαστικών Θράκης που έδειξαν μείωση κερδών 50% στο α΄ τρίμηνο 2022).

Η κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις και η αβεβαιότητα για το προσεχές μέλλον αναστέλλει τη ζήτησή τους για δανεισμό. Εξαίρεση στην υποτονική ζήτηση αποτελούν οι επιχειρήσεις ΑΠΕ, στις οποίες οι τράπεζες αναμένουν «κοσμογονία». Από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, υπάρχει μία κατηγορία υγιών επιχειρήσεων που λόγω της πιστωτικής επέκτασης το 2021 και το 2020 την οποία υποστήριξαν ουσιαστικά τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, βρίσκεται αυτή τη στιγμή με «κομπόδεμα» ρευστότητας. Λιγότερο υγιείς, όμως, επιχειρήσεις έχουν μειωμένες αντοχές ρευστότητας.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες γίνονται στην παρούσα συγκυρία πιο επιφυλακτικές, χωρίς όμως να αναστέλλουν την προσφορά δανεισμού. «Το budget είναι και παραμένει φιλόδοξο», αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της επιχειρηματικής τραπεζικής, επισημαίνοντας ότι θα σταθούν στο πλευρό των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας με κάθε τρόπο και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος.

Το μήνυμα αυτό έδωσε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας σε επιχειρήσεις και τοπικούς φορείς κατά την περιοδεία που πραγματοποιεί η Διοίκηση της Τράπεζας στη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο. «Σήμερα, εν μέσω διαδοχικών κρίσεων στη διεθνή οικονομία, παραμένουμε στο πλευρό των πελατών μας για να τους υποστηρίξουμε και να χρηματοδοτήσουμε τις ανάγκες τους, προκειμένου να ξεπεράσουμε από κοινού και τις νέες, ισχυρές, προκλήσεις. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που επισκεφθήκαμε διαθέτουν δυναμική σε κλάδους αιχμής, επιβεβαίωσαν με επιτυχία την ικανότητά τους για παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, και είναι έντονα ανταγωνιστικές, τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές», είπε ο κ. Καραβίας.

Η στήριξη των τραπεζών στις επιχειρήσεις είναι δεδομένη, ωστόσο, έχει να αντιμετωπίσει και την αύξηση των επιτοκίων την οποία προδιαγράφει ήδη η άνοδος των spread των κρατικών ομολόγων. Οι τράπεζες κάνουν λόγο για αύξηση των επιτοκίων στα επιχειρηματικά δάνεια από τον Ιούλιο και η προοπτική αυτή εντείνει τις προκλήσεις για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τις πιστώτριες τράπεζες. Στις συνθήκες αυτές και με θολό το τοπίο για την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, την εκτόνωση της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, αλλά και τα περιθώρια στήριξης της Ελλάδας από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, οι τραπεζίτες επισημαίνουν την κρισιμότητα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα. Ο στόχος αυτός δεν είναι θεωρητικός, αλλά θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην πραγματική Οικονομία, καθώς οι τράπεζες θα μπορέσουν να διατηρήσουν πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος για να την διοχετεύσουν με ευνοϊκούς όρους στις επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Αυξήσεις έως 0,40% στα νέα στεγαστικά σταθερού επιτοκίου τον Μάιο – Τι αναμένεται στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο

JP Morgan για ελληνικές τράπεζες: Η αλλαγή του «story» και οι νέες τιμές στόχοι

Επιτόκια: Σε τροχιά αύξησής τους από τις κεντρικές τράπεζες

Όλες οι ειδήσεις

23:53

Παρίσι: Στα 60 εκατ. ευρώ το κόστος των επισκευών στο Πύργο του Άιφελ ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

23:40

Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Μέχρι τις 8 Ιουλίου η παράταση των αιτήσεων

23:31

Πυρκαγιά στην Άμφισσα: Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες - Η εικόνα στα άλλα πύρινα μέτωπα

23:20

Deutsche Telekom: «Μπάσιμο» της KKR για την εξαγορά θυγατρικής - Έως και 20 δισ. δολάρια το τίμημα

23:04

Πυροβολισμοί στο Σικάγο: Μήνυμα στήριξης από τον Μπάιντεν

22:44

Ιταλία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 5 περιφέρειες λόγω της ξηρασίας

22:32

Την Τρίτη οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για νέα μέτρα ενεργειακής στήριξης

22:21

Ενημέρωση Παναγιωτόπουλου στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής

22:10

Καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς στην Ηλεία - Σε επιφυλακή οι αρχές λόγω των ανέμων

22:01

Διαψεύδονται δημοσιεύματα για νέο κλείσιμο στη Διώρυγα της Κορίνθου

21:51

Η Ρωσία απειλεί να τα βάλει με όλη την ΕΕ, για την απέλαση διπλωματών από τη Βουλγαρία

21:44

Μπακογιάννης: Το κλείσιμο του Ελαιώνα είναι σωστή πολιτική επιλογή

21:38

Γερμανία: Η ενεργειακή Uniper εξετάζει κρατική ενίσχυση, ύψους 9 δισ. ευρώ

21:26

Παπανδρέου: Ο πολίτης πληρώνει πολύ ακριβά την ακρίβεια στην ενέργεια

21:10

Πυρκαγιά στη Φωκίδα: Εντολή εκκένωσης για τη βόρεια Ιτέα - Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στην Ηλεία

20:59

Δανία: Σε ψυχιατρική πτέρυγα ο φερόμενος δράστης της χθεσινής επίθεσης στην Κοπεγχάγη

20:43

Πυροβολισμοί στο Σικάγο: Τουλάχιστον 6 νεκροί σε παρέλαση για την Ημέρα Ανεξαρτησίας

20:32

Βρετανία: Νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

20:27

Ουκρανία: Έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο άσκησαν 3 αιχμάλωτοι καταδικασθέντες σε θάνατο

20:16

ΔΕΣΦΑ: Οι προοπτικές του υδρογόνου στο ενεργειακό τοπίο της Ελλάδας

20:08

Συνεδρίασε η Επιτροπή Ρυθμιστικών Αρχών του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου

20:04

Στο «κυνήγι» των δόσεων της Εφορίας εκατομμύρια φορολογούμενοι

19:59

Τζόνσον: Κρίσιμος ο ρόλος της Τουρκίας για την ανάκτηση των ουκρανικών σιτηρών

19:54

Τζεντιλόνι: Ανοικτό το ενδεχόμενο μονιμοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης

19:37

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε προάστιο του Σικάγο στην παρέλαση της 4ης Ιουλίου - Αναφορές για 2 νεκρούς

19:33

Φωτιές: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Άμφισσα - Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Ηλεία, Ζάκυνθο, καλύτερη η εικόνα στο Σχηματάρι

19:30

Gazprom: Προτείνει πληρωμές σε ρούβλια και για τη διάθεση του LNG

19:20

Alpha Trust: Στις 5 Ιουλίου η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο ΧΑ - Στα 4,8 ευρώ η τιμή

19:10

Ουκρανία: Αδιάκοποι βομβαρδισμοί σε Σλοβιάνσκ, Κράματορσκ - Πλησιάζουν οι ρωσικές δυνάμεις

19:10

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Ισχυρή άνοδος για τις ενεργειακές μετοχές