Ελληνικό: Έρχονται εκτιμητές του ΥΠΟΙΚ για τις αξίες στις ζώνες εντός του Μητροπολιτικού Πόλου

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μοιράσου το
Ελληνικό: Έρχονται εκτιμητές του ΥΠΟΙΚ για τις αξίες στις ζώνες εντός του Μητροπολιτικού Πόλου
Το έργο των εκτιμητών περιλαμβάνει τη σύνταξη άρτιας και τεκμηριωμένης εισήγησης των τιμών εκκίνησης και αξιών οικοπέδων, αποκλειστικά για τις ζώνες που περιλαμβάνονται εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά. Τι «παίζει» σε γύρω περιοχές.

Μια εκκρεμότητα στον μητροπολιτικό πόλο του Ελληνικού σπεύδει να «κλείσει» το υπουργείο Οικονομικών την ώρα που προχωρά ο... σχεδιασμός της Lamda Development εντός του πολεοδομικού χώρου κι ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συναλλαγές στον οικιστικό τομέα, τουλάχιστον σε επίπεδο προ-κρατήσεων και προπωλήσεων, και μάλιστα με έντονους ρυθμούς, όπως η ίδια η διοίκηση της εισηγμένης έχει αναφέρει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, κ. Ν. Κουλοχέρη, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών απηύθυνε «Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος από πιστοποιημένους εκτιμητές, εγγεγραμμένους στο Μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών στο πεδίο ακινήτων του Υπουργείου Οικονομικών, για σύνταξη εισήγησης για τον καθορισμό τιμών του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων στην περιοχή του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου, της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 41 του ν. 1249/1982».

Το έργο των εκτιμητών περιλαμβάνει τη σύνταξη άρτιας και τεκμηριωμένης εισήγησης των τιμών εκκίνησης και αξιών οικοπέδων ανά ζώνη, αποκλειστικά για τις ζώνες που περιλαμβάνονται εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά και υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ πρόκειται για μια διαδικασία που πρέπει να πραγματοποιηθεί καθώς πλέον η έκταση έχει αλλάξει χαρακτήρα, προωθούνται σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις - αναπτύξεις, ιδίως στον τομέα της κατοικίας (να σημειωθεί βέβαια ότι προβλέπονται και ζώνες με χρήσεις γραφειακές – επαγγελματικές, εμπορικές, αθλητικές, τουριστικές, ψυχαγωγίας κ.α.), ενώ ήδη καταγράφονται και οι πρώτες συναλλαγές σε επίπεδο προ-κρατήσεων, με τη Lamda να έχει σχέδια και για πρόσθετες κατοικίες και άλλες αναπτύξεις.

Να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις αφορούν αποκλειστικά τις ζώνες που περιλαμβάνονται εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά καθώς για τις εκτός του χώρου περιοχές ήδη υπάρχουν οι σχετικές ζώνες αντικειμενικών αξιών για τους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου. Μένει να φανεί πόσο χρόνο θα πάρει αυτή η διαδικασία αλλά και πόσο κοντά ή μακριά θα είναι οι αντικειμενικές αξίες εντός του χώρου με αυτές εκτός αυτού. Προφανώς, οι αξίες εντός της ζώνης αναμένεται να είναι υψηλότερες από αυτές εντός του Δήμου ή κοντινών περιοχών. Να αναφέρουμε ότι οι αντικειμενικές στο Ελληνικό ανέρχονται (βάσει σχετικά πρόσφατων στοιχείων) από 2.200 έως 2.650 ευρώ/τ.μ. και π.χ. στη Γλυφάδα από 2.150 έως 4.600 ευρώ/τ.μ.

Σημειώνεται ότι ο CEO της Lamda, Οδ. Αθανασίου, έχει αναφέρει ότι τα διαμερίσματα στους κάτω ορόφους του «Marina Tower» (Πύργος Κατοικιών) κυμαίνονται στα 7.000 με 8.000 ευρώ/τ.μ., ενώ ο πάνω όροφος (ρετιρέ) φτάνει στα 25.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Βέβαια, οι αντικειμενικές αξίες (που αποτελούν τη βάση για τη φορολόγηση) απέχουν από τις εμπορικές, ωστόσο, θα έχει ενδιαφέρον που θα «κάτσει η μπίλια» για το μεγάλο project εντός του Μητροπολιτικού Πόλου του Ελληνικού, ποια διαφορά θα διαμορφωθεί ανάμεσα σε αντικειμενικές και εμπορικές αλλά και πώς θα επηρεαστούν οι τιμές στις γύρω περιοχές (ήδη αυτό έχει συμβεί με ανοδική τάση).

Υπενθυμίζεται ότι αναφορικά με τις προκαταβολές πελατών για τη μελλοντική απόκτηση Οικιστικών Αναπτύξεων, όπως η ίδια η διοίκηση της Lamda έχει αναφέρει, σε σχέση με τις κρατήσεις κατοικιών–διαμερισμάτων για τη μελλοντική απόκτηση διαμερισμάτων επί του Πύργου Κατοικιών της Μαρίνας αλλά και των Παραλιακών οικοπέδων για ανέγερση βιλών, τα δυνητικά μελλοντικά έσοδα που αντιστοιχούν στις κατατεθειμένες προκαταβολές πελατών μέχρι στιγμής ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις της εταιρίας. O Όμιλος, έχει εισπράξει για την κράτηση από υποψήφιους αγοραστές κατοικιών και διαμερισμάτων που πρόκειται να κατασκευαστούν, βάσει του εγκεκριμένου επιχειρηματικού πλάνου στο παράκτιο μέτωπο συνολικά 22,7 εκατ. ευρώ μέχρι 31.12.2021.

Για τα διαμερίσματα του Πύργου Κατοικιών της Μαρίνας, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για περίπου ¾ της πωλούμενης επιφάνειας, οι οποίες αντιστοιχούν σε δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους 374 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών.

Για τις Βίλες, έχουν κατατεθεί προκαταβολές πελατών για όλα τα οικόπεδα, με τα αντίστοιχα δυνητικά μελλοντικά έσοδα από την πώληση των οικοπέδων να υπολογίζονται σε 190 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωση των αντίστοιχων αγοραπωλησιών. Το κόστος κατασκευής αναλαμβάνεται από τους αγοραστές των οικοπέδων, ενώ τα σχέδια και η επίβλεψη της κατασκευής από την ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ.

Για τα συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών / διαμερισμάτων (condos) στο παραλιακό μέτωπο, ξεκίνησαν στα τέλη Φεβρουαρίου 2022 οι σχετικές επαφές με ενδιαφερόμενους αγοραστές, με το ενδιαφέρον να είναι ιδιαίτερα ισχυρό από την πλευρά τους.

Παρά τη σύντομη διάρκεια των επαφών με δυνητικούς αγοραστές, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών που αντιστοιχούν σε δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους 42 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτελούν περίπου 15% των συνολικών εκτιμώμενων μελλοντικών εσόδων από τις εν λόγω οικιστικές αναπτύξεις.

Το ΥΠΟΙΚ ζητάει από πιστοποιημένους εκτιμητές, που είναι εγγεγραμμένοι και τηρούν τις προϋποθέσεις παραμονής τους στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών στο πεδίο των ακινήτων του Υπουργείου Οικονομικών να υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από σήμερα Παρασκευή 29 – 04 – 2022 μέχρι και τις 06 – 05 – 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda – Ελληνικό: Οι «κλεισμένες» συμφωνίες, η «κλειδωμένη» χρηματοδότηση και οι ανάρπαστες κατοικίες

Lamda Development - Ελληνικό: Ένας νέος τρόπος ζωής ανοιχτός για όλους γίνεται πραγματικότητα

Όλες οι ειδήσεις

12:59

Μεντβέντεφ: Το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει τα 300-400 δολάρια το βαρέλι αν εφαρμοστεί ανώτατο όριο στην τιμή

12:58

Motor Oil: Στα 0,66949 ευρώ το καθαρό υπόλοιπο μέρισμα - Στις 13 Ιουλίου η πληρωμή

12:54

Δασικές πυρκαγιές: Παραμένει ο υψηλός κίνδυνος για αναζωπυρώσεις - Οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα

12:37

Καραμανλής: Προχωρά η υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας - Νωρίτερα η παράδοση της παράκαμψης Αμφιλοχίας

12:31

Ξέσπασε φωτιά στο Πόρτο Γερμενό

12:26

ICAP CRIF: Αύξηση της απασχόλησης το 2021 - Σε ανοδική τροχιά κινήθηκε η ελληνική οικονομία

12:20

Ελ. Βενιζέλος: Η επιβατική κίνηση πλησιάζει στα επίπεδα του 2019

12:16

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Οι μισοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν αν έχουν το φθηνότερο ρεύμα

12:14

Σε χαμηλά 20 ετών το Ευρώ έναντι του δολαρίου

12:09

Στόλτενμπεργκ - NATO: Με 32 έθνη θα είμαστε ακόμη πιο ισχυροί και οι λαοί μας ακόμη πιο ασφαλείς

12:08

Η SKY express στο Aviation Event για τις προκλήσεις του κλάδου στη μετά-covid εποχή

12:06

Η Μόσχα κατηγορεί την Ουκρανία ότι βασάνισε αιχμαλώτους πολέμου

12:03

Ιταλία: Σημαντική μείωση του ελλείμματος στο 9% του ΑΕΠ κατά το α' τρίμηνο

12:02

EY: Πέντε νέοι εταίροι στην ΕΥ Ελλάδος

11:56

ΗΠΑ: Προσφέρουν αμοιβή για πληροφορίες σχετικά με παράνομα φορτία στη Μέση Ανατολή

11:48

Μητσοτάκης στο Ευρωκοινοβούλιο: Προτροπή στην ΕΕ για παρέμβαση στο ρεύμα - «Οι διαφωνίες δεν λύνονται με νταηλίκια» το μήνυμα στην Τουρκία

11:33

Economist 2022 - Ζελένσκι: Να υιοθετηθούν 100% όλες οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, χωρίς εξαιρέσεις

11:32

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά 16 μηνών παραμένει ο σύνθετος PMI - Ανησυχία για το γ' τρίμηνο

11:28

Δένδιας: Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

11:25

Ουκρανία: Πρώην αξιωματούχος της FSB, επικεφαλής της κυβέρνησης στην κατεχόμενη Χερσώνα

11:23

Η PwC Ελλάδας ενισχύει τη διοικητική της ομάδα

11:20

Αναγνωστόπουλος: Μέχρι τις 15/7 θα έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές για το Power Pass

11:15

Ρωσία και Νορβηγία αυξάνουν τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου

11:13

Σακελλαροπούλου σε Ζελένσκι: Αμέριστη και έμπρακτη υποστήριξη της Ελλάδας στον ουκρανικό λαό

11:06

H Βρετανία ενισχύει τη νομοθεσία προστασίας του διαδικτύου κατά της ρωσικής παραπληροφόρησης

11:04

Θεοδωρικάκος: 2.500 αστυνομικοί επιχειρούν καθημερινά στην Αττική - Μείωση της εγκληματικότητας

10:58

Η αεροπορική SAS ζητάει να τεθεί υπό καθεστώς χρεοκοπίας στις Ηνωμένες Πολιτείες

10:51

Economist Intelligence Unit: Aμετάβλητη στο 4% η πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022

10:47

Χάνονται οι 800 μονάδες στο Χρηματιστήριο - Νέες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο

10:45

Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων: Εκδόθηκε η απόφαση επί της προσφυγής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε κατά του ΟΣΕ Α.Ε