ΙΟΝ – Θεοδωρόπουλος: Πώς φτάσαμε στο πιο «γλυκό» deal του επιχειρείν

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΙΟΝ – Θεοδωρόπουλος: Πώς φτάσαμε στο πιο «γλυκό» deal του επιχειρείν
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. Το παρασκήνιο, η επόμενη μέρα για την ιστορική σοκολατοβιομηχανία και το όραμα του ακούραστου επιχειρηματία

«Η συμφωνία με την ΙΟΝ δεν είναι απλώς μία ακόμη συμφωνία», σχολίασε χθες ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, στο πλαίσιο των δηλώσεων που συνόδευσαν τις επίσημες ανακοινώσεις για το νέο deal που ήρθε να… γλυκάνει το εγχώριο επιχειρείν. Ο πολυσχιδής και ακούραστος επιχειρηματίας χαρακτήρισε την ιστορική σοκολατοβιομηχανία, αυτό που πράγματι είναι. Ένα κεφάλαιο που χρήζει σεβασμού. Ένα κεφάλαιο που ταυτίζεται με τη σύγχρονη ιστορία της χώρας, μεγαλώνοντας ολόκληρες γενιές και πρωταγωνιστώντας σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας του Έλληνα.

Η είσοδος του Σπύρου Θεοδωρόπουλου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΙΟΝ - αποκτώντας αρχικά το 45% των μετοχών της και με δυνατότητα μελλοντικά να αποκτήσει και την πλειοψηφία τους - έρχεται 45 μέρες μετά τις αρχικές διαψεύσεις πως οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις κι ενώ στο πρόσφατο παρελθόν ο επιχειρηματίας είχε χτυπήσει ξανά την πόρτα της ΙΟΝ. Ήταν το 2016 όταν το επιχειρηματικό του δαιμόνιο τον οδήγησε στα σκαλοπάτια τα σοκολατοβιομηχανίας, με τα όποια σχέδια να μπαίνουν τελικά στο συρτάρι και να βγαίνουν ξανά τώρα, υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες. Έξι χρόνια μετά από εκείνη τη προσέγγιση που έπεσε σε τοίχο, ο πρώην… Mr Chipita έχει προχωρήσει στην πώληση της Chipita στον αμερικανικό κολοσσό Mondelēz, σε ένα από τα πιο ηχηρά deals που έχουν ποτέ καταγραφεί στην εγχώρια επιχειρηματικότητα και ξεδιπλώνει, με ταχύτατους ρυθμούς, το νέο του όραμα. Τη δημιουργία ενός πανίσχυρου ομίλου που θα δραστηριοποιείται στον κλάδο των τροφίμων και θα καταστεί γρήγορα ο νέος εθνικός «leader».

Η στρατηγική συνεργασία

Το νέο κεφάλαιο που ανοίγεται για την ΙΟΝ - τη σοκολατοβιομηχανία που δίδαξε στον Έλληνα να τρώει σοκολάτα - περιλαμβάνει την περαιτέρω δυναμική της ανάπτυξη και επέκταση στις αγορές του εξωτερικού, καθώς και τη διαιώνιση της ελληνικής ταυτότητας της εταιρείας. Η ενίσχυση άλλωστε του διεθνούς προσανατολισμού μιας εταιρείας είναι ένα πεδίο που γνωρίζει από πρώτο χέρι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μετά την επιτυχημένη πορεία της Chipita στο εξωτερικό. Το όραμα, η μαχητικότητα, η επιμονή και το ανήσυχο πνεύμα του επιχειρηματία θα αποτελέσουν βασικά συστατικά κατά τη χάραξη της στρατηγικής για την επόμενη μέρα της ΙΟΝ. Το τίμημα της συμφωνίας δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό, ενώ η διοίκηση της εταιρείας θα συνεχιστεί από τους σημερινούς της μετόχους. Στο τιμόνι της γνωστής σοκολατοβιομηχανίας βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η Τίνα Κωτσιοπούλου.

Μια γλυκιά ιστορία 92 ετών

Ήταν το μακρινό 1930, στο Νέο Φάληρο στην οδό Πειραιώς, όπου αρχίζει η πιο γλυκιά ιστορία, από μία ομάδα μετόχων που έχουν ως όνειρο να γίνουν σοκολατοποιοί. Με σήμα το ευωδιαστό «ίον», ήτοι ο μενεξές - από όπου πήρε το όνομά της - γεννιέται η ΙΟΝ, με το πρώτο καταστατικό της εταιρείας να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 23 Σεπτεμβρίου του 1930. Ακόμη και σήμερα, η έδρα της εταιρείας βρίσκεται ακόμη εκεί όπου όλα ξεκίνησαν! Οκτώ χρόνια μετά,η ΙΟΝ αποκτά ένα καραμελένιο «αδερφάκι», την εταιρεία ΝΑΣΚΟ Α.Ε., που θα δημιουργήσει αργότερα τις χαρακτηριστικές καραμέλες ΙΟΝ και τις γεμιστές καραμέλες ΝΑΣΚΟ!

Η πραγματική ωστόσο άνθιση της εταιρείας ήρθε το 1947 με το πιο αναγνωρισμένο κλαδί αμυγδαλιάς της Ελλάδας! Εκείνη τη χρονιά δημιουργείται η ΙΟΝ Αμυγδάλου, για όλους μας «η πρώτη αγάπη και παντοτινή». Η εταιρεία αναπτύσσεται διαρκώς, ενώ το 1956 μπαίνουν οι βάσεις για να δημιουργηθεί το δίκτυο πωλήσεων και διανομής της ΙΟΝ με την ίδρυση της εταιρείας «Αδελφοί Ι. Κωτσιόπουλοι». Στο κέντρο της Αθήνας ανοίγει το πρώτο κατάστημα, ενώ η ΙΟΝ μεγαλώνει και αφομοιώνει τη ΝΑΣΚΟ Α.Ε. Την περίοδο 1960-1970 τα διαφημιστικά μηνύματα της εταιρείας γράφουν ιστορία. Η ΙΟΝ βγαίνει πρώτη μπροστά στην επικοινωνία με τις έντυπες διαφημίσεις της, κάνοντας το κοινό να τη λατρέψει γιατί… «πιο γάλακτος δεν γίνεται!».

Το 1975 μία νέα σελίδα ανοίγει, με τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της ΙΟΝ στην Άρτα. Εκεί, ξεκινά η γραμμή παραγωγής γκοφρέτας, ενώ ένα χρόνο αργότερα η λαχταριστή σοκολάτα ΙΟΝ αγκαλιάζει ένα ολόκληρο φουντούκι κι όλα μαζί τυλίγονται στην κλασική κι αγαπημένη πράσινη Noisetta. Δύο χρόνια μετά τη δημιουργία του εργοστασίου παραγωγής γκοφρέτας στην Άρτα, γεννιέται μια νέα ιδέα: σοκολάτα ΙΟΝ και γκοφρέτα γίνονται ένα στη Σοκοφρέτα και η Ελλάδα αποκτά το αγαπημένο της γλυκό σνακ. Συνεχίζοντας στο δρόμο της καινοτομίας, το 1986 η ΙΟΝ δημιουργεί τη Break, την πρώτη τετράγωνη σοκολάτα που παράγεται στην Ελλάδα. Το 1998 η ΙΟΝ ανοίγει την επιχειρηματική της δραστηριότητα στο εξωτερικό και γίνεται μία ελληνική σοκολατοβιομηχανία με διεθνή πορεία, ενώ το 2006 και σε συνεργασία με τη βιομηχανία γάλακτος ΚΡΙ-ΚΡΙ, η ΙΟΝ Αμυγδάλου και η ΙΟΝ Γάλακτος αποκτούν διάσταση παγωτού. Το 2015 η στέβια συναντά τη σοκολάτα και δημιουργείται η σειρά ΙΟΝ με στέβια, που κρύβει μέσα της τη γνωστή γεύση ΙΟΝ, χωρίς τη ζάχαρη.

Η ΙΟΝ σήμερα και τα σχέδια του Σπύρου Θεοδωρόπουλου

Σήμερα, η ΙΟΝ είναι μία επιχείρηση 100% ελληνική που μεγαλώνει και εξελίσσεται, αποτελώντας εκείνη την εταιρεία «διαμάντι» που χρειάζεται ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ώστε να «στήσει» γύρω της τον νέο ισχυρό όμιλο τροφίμων που οραματίζεται. Και μπορεί η ΙΟΝ να είναι μια εταιρεία υγιής με ισχυρούς ισολογισμούς και να κατατάσσεται στις 60 μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες, ωστόσο το μεγαλύτερο της ατού είναι το brand της. Η σοκολάτα ΙΟΝ έχει ταυτιστεί με τον καταναλωτή όσο λίγα προϊόντα, κατορθώνοντας να δημιουργήσει μια υπεραξία που δύσκολα αμφισβητείται. Η εταιρεία διαθέτει τρεις υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα, ενώ για το 2020 εμφάνισε καθαρή θέση ύψους 77,29 εκατ. ευρώ, κύκλο εργασιών 118,90 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη προ φόρων 11,69 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει βάλει μπροστά τις (επενδυτικές) μηχανές και τρέχει. Πριν από 15 μόλις μέρες προχώρησε στη γέννηση του νέου του «παιδιού», της Βespoke SGA Holdings, που δημιουργήθηκε προκειμένου να αποτελέσει ορμητήριο για νέες, φιλόδοξες επενδύσεις. Η εταιρεία, με έδρα την Κηφισιά, έχει ως αντικείμενο τις δραστηριότητες εταιρειών χαρτοφυλακίου (holding), καθώς και την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών, ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ.

Τους τελευταίους μήνες, με στοχευμένες και καλά προετοιμασμένες κινήσεις, ο γνωστός επιχειρηματίας συμπληρώνει το «παζλ» για έναν εθνικό leader στον κλάδο των τροφίμων, προχωρώντας σε σημαντικές εξαγορές. Τον Φεβρουάριο απέκτησε τις εταιρείες Έδεσμα και Αμβροσία, ενώ από κοινού με το επενδυτικό κεφάλαιο EOS Capital Partners που διαχειρίζεται ο Απόστολος Ταμβακάκης, ήρθαν σε κατ' αρχήν συμφωνία με τους μετόχους της εταιρείας Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ για την από κοινού τους συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο. Και ας μην ξεχνάμε πως στα χέρια του Σπύρου Θεοδωρόπουλου βρίσκεται η αλλαντοβιομηχανία Νίκας, ενώ το περασμένο καλοκαίρι μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της ΜΕΒΓΑΛ, με ένα ποσοστό οριακά υψηλότερο του 21%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΙΟΝ: Έκλεισε το deal με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Με ορμητήριο τη Βespoke SGA Holdings βάζει πλώρη για νέες επενδύσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider