Προ των πυλών η διαβούλευση για αποθήκευση ηλ. ενέργειας και επιτάχυνση των «πράσινων» επενδύσεων

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προ των πυλών η διαβούλευση για αποθήκευση ηλ. ενέργειας και επιτάχυνση των «πράσινων» επενδύσεων
Την επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η υποβολή σχολίων για το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ με τη δεύτερη φάση αδειοδοτικής απλοποίησης νέων έργων ΑΠΕ και το πλαίσιο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε στη συνέχεια το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή

Θέμα ημερών είναι η έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για τη δεύτερη φάση απλοποίησης της αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ και για το πλαίσιο ανάπτυξης μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με την υποβολή σχολίων και προτάσεων από πολίτες και φορείς για το σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ να εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Με το εν λόγω σχέδιο νόμου, πρώτος σκοπός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να επιταχυνθούν οι απαιτούμενες «πράσινες» επενδύσεις, ώστε να επιτευχθούν οι αναθεωρημένοι στόχοι για τη διείσδυση των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα – η επίτευξη των οποίων μάλιστα έχει καταστεί ακόμη πιο απαραίτητη, με δεδομένη την αναγκαιότητα απεξάρτησης όσο το δυνατόν πιο σύντομα από το ρωσικό αέριο.

Οι στόχοι αυτοί αφορούν την εγκατάσταση νέων «πράσινων» σταθμών συνολικής ισχύος 12 GW, που «μεταφράζονται» σε επενδύσεις 10 δισ. ευρώ. Για την επίσπευση της υλοποίησής τους, στόχος είναι η διαδικασία της αδειοδότησης να μειωθεί σε λιγότερο από δύο χρόνια, έναντι των 5 ετών που είναι τώρα. Προς αυτή την κατεύθυνση, τα αδειοδοτικά στάδια θα περιοριστούν από 7 σε 5.

Παράλληλα, με την ψήφιση του νόμου, το σύνολο των απαιτούμενων ενεργειών για την απόκτηση άδειας θα διενεργείται ψηφιακά, ενώ τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλουν οι επενδυτές μειώνονται από 91 σε μόλις 54. Επίσης, θα θεσπισθεί Υπηρεσία μιας Στάσης στο ΥΠΕΝ, ενώ θα δημιουργηθεί και ειδικό πληροφοριακό σύστημα, για την παρακολούθηση όλης της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για έργα αποθήκευσης

Από την άλλη πλευρά, η θεσμοθέτηση πλαισίου για την αδειοδότηση και λειτουργία έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελέσει σημαντικό «εργαλείο» για την ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, καθώς η αποθήκευση αποτελεί αντίδοτο της στοχαστικότητας της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής. Παράλληλα, το πλαίσιο αυτό έρχεται να «απαντήσει» στο μεγάλο ενδιαφέρον που έχει ήδη εκδηλωθεί για την ανάπτυξη ανάλογων έργων.

Είναι ενδεικτικό ότι, έως τα τέλη του Ιανουαρίου, έχουν λάβει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) άδεια παραγωγής 134 υποψήφιες επενδύσεις, συνολικής ισχύος 12.677 MW. Από τις επενδύσεις αυτές, τα 120 πρότζεκτ αφορούν μονάδες αμιγούς αποθήκευσης (μπαταρίες), με συνολική ισχύ 9.641 MW. Επίσης, άδεια παραγωγής έχουν λάβει 14 έργα αντλησιοταμίευσης, συνολικής ισχύος 3.037 MW.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση τριών κατηγοριών αδειών για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ξεκινώντας από τους μεμονωμένους σταθμούς αποθήκευσης. Στην περίπτωση των έργω ΑΠΕ με μονάδες αποθήκευσης, θα γίνεται κατηγοριοποίηση σε σταθμούς ΑΠΕ που συνδυάζονται με μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες δεν απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο (η αποθήκη είναι πίσω από τον σταθμό ΑΠΕ), καθώς και σε σταθμούς ΑΠΕ με μονάδες αποθήκευσης που μπορούν τόσο να εγχέουν όσο και να απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο.

Τα πρώτα έργα θα είναι επιλέξιμα για λήψη ενίσχυσης μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας με βάση το κοινοποιημένο καθεστώς ενίσχυσης έργων ΑΠΕ, ενώ η δεύτερη κατηγορία έργων δεν θα μπορεί να λαμβάνει ενίσχυση. Στην περίπτωση των καταναλωτών με ενσωματωμένη μονάδα αποθήκευσης, τα έργα και πάλι θα κατηγοριοποιούνται σε σχέση με τη δυνατότητα έγχυσης ή μη ενέργειας στο δίκτυο. Για την πρώτη περίπτωση έργων θα είναι αναγκαία η αδειοδότηση της μονάδας αποθήκευσης, ενώ για τη δεύτερη όχι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider