Πώς είδαν τα αποτελέσματα της Alpha Bank, JP Morgan - Deutsche Bank

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς είδαν τα αποτελέσματα της Alpha Bank, JP Morgan - Deutsche Bank
Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις στις βασικές γραμμές των αποτελεσμάτων της Alpha Bank ολοκληρώθηκε το 2021.

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις στις βασικές γραμμές των αποτελεσμάτων της Alpha Bank, ολοκληρώθηκε το 2021 με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα 0,33 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το business plan της τράπεζας, ενώ με την ταχύτερη από την αναμενόμενη πρόοδο στο σκέλος της εξυγίανσης, ο δείκτης NPE υποχώρησε στο 13% έναντι του αρχικού στόχου του 18% για το 2021.

Σύμφωνα με τη JP Morgan, αυτό θέτει τις προϋποθέσεις για την επίτευξη ενός μονοψήφιου δείκτη NPE μέχρι τα μέσα του έτους και μια πιο ορατή επιτάχυνση των εκταμιεύσεων νέων δανείων, με την Alpha Bank να στοχεύει σε διπλασιασμό της καθαρής πιστωτικής επέκτασης, φέτος έναντι του 2021. Ταυτόχρονα, το guidance για τα καθαρά κέρδη (για το 2022) στα 0,33 δισ. είναι ελαφρώς πιο χαμηλά από τον στόχο των 0,37 δισ. ευρώ του business plan, με σημαντική διαφορά στις προοπτικές για τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) στα 1,15 δισ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου των 1,3 δισ. ευρώ περίπου, για να αντισταθμιστεί εν μέρει από την καλύτερη απόδοση του κόστους και το χαμηλότερο κόστος κινδύνου (CoR). Να επισημανθεί πως η JP Morgan έχει θέσει τιμή στόχο στα 1,60 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank με σύσταση «overweight». Η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται με δείκτη P/E για φέτος στο 6,3x 2022 και δείκτη P/B στο 0,38x για εκτίμηση ROTE για το 2023 στο 7,4%.

Το consensus αναμένει για το 2022 καθαρά κέρδη στα 319 εκατ. ευρώ, τα οποίο είναι ελαφρώς χαμηλότερα από το guidance της διοίκησης της τράπεζας. Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες υποβαθμίσεις που θα προκύψουν από την τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια, καθώς και από τις κατώτερες κατευθυντήριες γραμμές της τράπεζας για τα NII για φέτος, όπως σημειώνει η JP Morgan.

Από τη μεριά της η Deutsche Bank αναφέρει πως τα μεγέθη της Alpha Bank για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 ήταν πολύ πιο αρνητικά από ό,τι αναμενόταν λόγω των υψηλότερων προβλέψεων που προέκυψαν από την εξυγίανση. Οι υποκείμενες τάσεις δεν διαφοροποιήθηκαν σημαντικά, αλλά ήταν κάπως αδύναμες στο σύνολό τους. Η κύρια ανησυχία του γερμανικού οίκου προέρχεται από την υψηλότερη πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους, που αντισταθμίζεται από τις προμήθειες, τις συναλλαγές και τα ελαφρώς καλύτερα υποκείμενα κόστη. Υπό το πρίσμα της επιτάχυνσης στις πωλήσεις NPEs, η διοίκηση άλλαξε το μείγμα των στόχων του 2022 έναντι του στρατηγικού σχεδίου με αποτέλεσμα το ROTE να είναι περίπου στο 6% έναντι του 7% προηγουμένως, και πλέον ευθυγραμμίζεται με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις της. Η Deutsche Bank διατηρεί την τιμή στόχο στα 1,55 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider