Βηματισμό αναζητά η Coca-Cola HBC μετά την απόφαση της μητρικής για αναστολή δραστηριοτήτων στη Ρωσία

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βηματισμό αναζητά η Coca-Cola HBC μετά την απόφαση της μητρικής για αναστολή δραστηριοτήτων στη Ρωσία
Πώς θα διαχειριστεί την παύση πώλησης προϊόντων της μητρικής στη Ρωσία η Coca-Cola HBC. Το χρονικό των αποφάσεων μέσα σε δύο εβδομάδες πολέμου στην Ουκρανία.

Τον βηματισμό της αναζητά η Coca-Cola HBC μετά την απόφαση της μητρικής της, The Coca-Cola Company, να αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία κι ενώ αύριο συμπληρώνονται δύο εβδομάδες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

«Θα σταματήσει η πώληση προϊόντων της Coca-Cola στη Ρωσία και αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε για τις λεπτομέρειες της υλοποίησής της», σχολιάζει πηγή της Coca-Cola HBC στο insider.gr, λίγη ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας πως θα εναρμονιστεί με την απόφαση της μητρικής.

Οι λεπτομέρειες ωστόσο παραμένουν άγνωστες μέχρι στιγμής, με την εταιρεία να αποφασίζει μεν να σεβαστεί την απόφαση της The Coca-Cola Company, να πρέπει να χαράξει δε τη στρατηγική της σε ένα εξαιρετικά θολό και αβέβαιο τοπίο στη σκιά της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης.

Να σημειωθεί εδώ πως η Coca Cola HBC διατηρεί 10 εργοστάσια σε ολόκληρη τη Ρωσία.

Το χρονικό των αποφάσεων

Όπως τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση της Coca-Cola HBC που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί «μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της The Coca-Cola Company να αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, σεβόμαστε την απόφαση και εργαζόμαστε για την πλήρη εναρμόνιση της εφαρμογής της. Θα εξετάσουμε προσεκτικά τα συμφέροντα των υπαλλήλων, των πελατών και των προμηθευτών μας στη Ρωσία. Η σχέση μας με την The Coca-Cola Company παραμένει ισχυρή και συνεχίζουμε να είμαστε σε στενή συνεργασία σε όλες τις υπόλοιπες αγορές μας.

Η καρδιά μας είναι με όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν από την αφάνταστη τραγωδία στην Ουκρανία. Συνεχίζουμε να παρέχουμε υποστήριξη σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό. Είμαστε ευγνώμονες για όλους τους υπαλλήλους μας, ιδιαίτερα αυτούς που παρείχαν προσωπική υποστήριξη. Προσθέτουμε τη φωνή μας στους πολλούς που θέλουν απεγνωσμένα να επιστρέψει η ειρήνη στην Ουκρανία».

Είχε προηγηθεί, χθες το βράδυ, η ανακοίνωση της The Coca-Cola Company πως αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, καθώς «οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους που υφίστανται τα αποτελέσματα ασυνείδητων επιλογών στην Ουκρανία». «Θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να αξιολογούμε την κατάσταση που διαμορφώνεται», τονιζόταν στην ίδια ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι με πρότερη ανακοίνωσή της στις 3 Μαρτίου η Coca-Cola HBC γνωστοποίησε πως σταματά το guidance για το έτος, στη σκιά του πολέμου. «Με την δημοσίευση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων ολόκληρου του έτους του 2021 στις 22 Φεβρουαρίου, η Coca-Cola HBC έδωσε τις εκτιμήσεις της (guidance) για το έτος σε ένα ευρύ φάσμα που λαμβάνει υπόψη τους γεωπολιτικούς κινδύνους, καθώς και πιθανές αντιξοότητες από εμπορεύματα και νομίσματα.

Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα η κατάσταση στην οποία εμπλέκονται Ουκρανία και Ρωσία έχει εξελιχθεί σαφώς περισσότερο και ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν. Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ποσοτικοποιηθεί ο αντίκτυπος που θα έχει η εξελισσόμενη γεωπολιτική κρίση και οι αναπτυσσόμενες αντιδράσεις πολλών κυβερνήσεων στην κρίση, στις δραστηριότητές μας ή στα αποτελέσματα ολόκληρου του έτους 2022… Δεν πιστεύουμε πλέον ότι είναι συνετό να παρέχουμε guidance για το τρέχον οικονομικό έτος του ομίλου μας», αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από έξι ημέρες.

«Συνεχίζουμε να εκτελούμε καλά σε κάθε τομέα όπου έχουμε τον έλεγχο και θα επικεντρωθούμε σε παράγοντες που μπορούν να μετριάσουν τους αρνητικούς παράγοντες. Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε ενέργειες διαχείρισης της αύξησης των εσόδων, συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησης, για να αντισταθμίσουμε την υποτίμηση του νομίσματος και το υψηλότερο κόστος εισροών. Είμαστε επίσης έτοιμοι να ανακατανείμουμε τις δαπάνες μάρκετινγκ και τις επενδύσεις κεφαλαίου σε άλλες αγορές. Η διαχείριση των λειτουργικών εξόδων είναι ενσωματωμένη στην επιχείρησή μας και θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό στοιχείο των σχεδίων μας για το έτος», τονιζόταν επίσης.

Επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά, στις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα έναρξης της ρωσικής εισβολής σε ουκρανικό έδαφος, η Coca Cola HBC ανακοίνωσε ότι κλείνει το εργοστάσιό της στην Ουκρανία, απευθύνοντας έκκληση στους εργαζόμενους να παραμείνουν στο σπίτι τους και δηλώνοντας πως η ίδια παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

«Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, τότε σίγουρα θα υπάρξει αναπροσαρμογή στο guidance για το 2022», δήλωνε μόλις δύο ημέρες πριν τη ρωσική εισβολή ο Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola HBC, Zoran Bogdanovic, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών του 2021 και αποκαλύπτοντας πως ο όμιλος έχει καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Χρειάστηκαν μόλις εννέα ημέρες για να γνωστοποιηθεί πως δεν θα δοθεί guidance, λόγω της σφοδρότητας της κατάστασης…

Να σημειωθεί εδώ ότι η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν δύο πολύ σημαντικές αναδυόμενες αγορές για τη Coca-Cola HBC, εξασφαλίζοντας παραδοσιακά μια ισχυρή δυναμική οικονομικών επιδόσεων και μεριδίων αγοράς για τον Όμιλο. Από τις δύο αυτές χώρες προήλθε, μάλιστα, το 20% του όγκου πωλήσεων και τα EBIT για το 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Coca Cola HBC: Η σχέση μας με την The Coca-Cola Company παραμένει ισχυρή

gazzetta
gazzetta reader insider insider