ΤΑΙΠΕΔ: Τι «δείχνει» ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του λιμένα «Φίλιππος Β'» στην Καβάλα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: Τι «δείχνει» ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του λιμένα «Φίλιππος Β'» στην Καβάλα
Ποια είναι η μοναδική κοινοπραξία που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για την υπο-παραχώρηση του περιφερειακού asset. Διευρύνει το αποτύπωμά της η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η συνέχεια, τα νέα δεδομένα και τα υπόλοιπα λιμάνια.

Μπορεί τελικά να κατατέθηκε μία μόνο προσφορά, από την κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS KAVALA, για την υπο-παραχώρηση του λιμένα «Φίλιππος Β΄» στην Καβάλα, ωστόσο, αποτελεί μια… πραγματικότητα ότι εισέρχεται στην τελική ευθεία πρώτη απόπειρα - προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην προσέλκυση επενδυτών με στόχο την αξιοποίηση περιφερειακών assets τέτοιου τύπου και μάλιστα λιμενικών υποδομών.

Χτες, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), γνωστοποίησε ότι παρέλαβε μία δεσμευτική προσφορά από την κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS KAVALA, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP - EFA GROUP - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄ του «Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Α.Ε.» (ΟΛΚ Α.Ε.).

Για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βέβαια δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις, καθώς είναι ένας μεγάλος ελληνικός όμιλος, με δραστηριότητες στους περισσότερους τομείς των υποδομών, από το κλασσικό κατασκευαστικό αντικείμενο και τις παραχωρήσεις, έως την παραγωγής προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας από θερμικές πηγές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας(ΑΠΕ), τη διαχείριση απορριμμάτων καθώς την ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων κ.α. Με ανεκτέλεστο στα 4,5 δισ. ευρώ και ακόμα μεγαλύτερο ενεργητικό και επενδυτικό πλάνο (συν το Καζίνο στο Ελληνικό), πλέον εισέρχεται σε ένα νέο μέτωπο, αυτό της αξιοποίησης και εκμετάλλευση ενός σημαντικού περιφερειακού λιμένα. Να σημειωθεί ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει μειοψηφικό ποσοστό στην κοινοπραξία.

Ο όμιλος Black Summit Financial είναι μια εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων με εμπειρία στην παροχή χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, καθώς και σε υπηρεσίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων εστιασμένες στη διατήρηση και ανάπτυξη της περιουσίας των πελατών της, μέσα από εξατομικευμένες επενδυτικές στρατηγικές.

Η EFA GROUP είναι ένας όμιλος εταιρειών που προσφέρει μια σειρά από εξειδικευμένες υπηρεσίες, όπως προϊόντα και συστήματα υψηλής τεχνολογίας, υπηρεσίες διαχείρισης συμβάσεων/έργων, τεχνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας στους τομείς της αεροδιαστημικής, της άμυνας, της ασφάλειας και των αγορών υψηλής τεχνολογίας. Ο όμιλος EFA GROUP λειτουργεί σε διεθνή κλίμακα σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η διαδικασία αξιολόγησης της δεσμευτικής προσφοράς, ώστε να διαπιστωθεί η πλήρωση των προβλεπόμενων κριτηρίων, θα εκκινήσει άμεσα, ενώ στη συνέχεια, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ θα αποσφραγιστεί η οικονομική προσφορά, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Να σημειωθεί ότι λογικά, όπως συνέβη και σε άλλους διαγωνισμούς, το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει βελτιωμένη πρόταση από την κοινοπραξία ανεξάρτητα αν πρόκειται για μία και μόνο συμμετοχή. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία, μπορεί εν τέλει να είχαμε μόνο μία δεσμευτική προσφορά, ωστόσο, φαίνεται ότι κάποιοι εκ των ενδιαφερόμενων είτε αναθεώρησαν λόγω… ευρύτερου γεωπολιτικού κλίματος, είτε έχουν βάλει κυρίως στο στόχαστρό τους άλλες περιπτώσεις λιμένων, καθώς έπονται διεργασίες και εξελίξεις στα μέτωπα της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου κ.α.

Πάντως, η περίπτωση της Καβάλας αποτελεί το πρώτο πετυχημένο παράδειγμα παραχώρησης (όταν ολοκληρωθεί βέβαια ο διαγωνισμός και φτάσουμε στις υπογραφές) περιφερειακού λιμένα από το ΤΑΙΠΕΔ, στο μοτίβο που αναπτύσσει το Ταμείο για αξιοποίηση περιφερειακών υποδομών με οφέλη οικονομικά – κοινωνικά και σε τοπικό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι η υπο-παραχώρηση του λιμένα Φίλιππος Β΄ περιλαμβάνει:

- τον υφιστάμενο προβλήτα με επιστρωμένη έκταση, εμβαδού περίπου 117.000 τ.μ.,

- μια πρόσθετη μη επιστρωμένη από αποκατάσταση έκταση, εμβαδού περίπου 165.000 τ.μ.,

- τον αποσπασμένο μώλο/κυματοθραύστη

- την εμπορική δραστηριότητα (γενικό φορτίο, ξηρό χύδην φορτίο και περιστασιακά εξυπηρέτηση εμπορευματοκιβωτίων) και

- συγκεκριμένα αντικείμενα του υπάρχοντος εξοπλισμού του λιμανιού.

Η διάρκεια της υπο-παραχώρησης θα είναι για 40 έτη. Να αναφέρουμε ότι το εν λόγω λιμάνι είναι εκτός της πόλης της Καβάλας, ενώ υπάρχει και το κεντρικό, αυτό που είναι στην πόλη. Μάλιστα, στο Ταμείο έχουν «διπλή στόχευση», δηλαδή όσο είναι εφικτό να αναπτυχθεί και το κεντρικό λιμάνι, μαζί με τον φορέα ΟΛΚ, ώστε να αποκτήσουν οι υποδομές της πόλης περαιτέρω ώθηση. Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Δ. Πολίτης, πρόσφατα «ανέβηκε» στην Καβάλα όπου είχε επαφές, μεταξύ άλλων, και με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας αλλά και του ΟΛΚ ακριβώς για αυτό το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό είχαν προεπιλεγεί αντίστοιχα τα εξής επενδυτικά σχήματα: Quintana Infrastructure & Development, Ένωση Εταιρειών Imerys GREECE SA - Goldair Cargo A.E. & Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάδος ABEE, Κοινοπραξία International Port Investments Kavala (η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group - Euroports -EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Πλέον, όσον αφορά στα λιμάνια, όπως και πρόσφατα ανέφερε το insider, το ενδιαφέρον θα μεταφερθεί στον λιμένα Αλεξανδρούπολης, με τη διαδικασία της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών να πηγαίνει, κατά πληροφορίες, για τις αρχές Μαΐου 2022. Σε κάθε περίπτωση, να σημειωθεί ότι πλέον έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Μέσα στο καλοκαίρι, και μάλλον προς τα τέλη Ιουνίου (και σε αυτήν την περίπτωση με τα μέχρι τώρα δεδομένα), θα δοθεί η μάχη για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (τουλάχιστον 67%) του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας. Πάντως, μέσα στον Μάρτιο (κατ’ εκτίμηση) ενδέχεται να έχουμε διεργασίες και σε ένα άλλο μέτωπο, που δεν είναι τόσο ώριμο όσο τα υπόλοιπα. Για την αξιοποίηση του λιμένα Ηρακλείου ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος «ωρίμανσης», ωστόσο, αναμένονται άλλου είδους εξελίξεις καθώς το ΤΑΙΠΕΔ εκτιμάται ότι σύντομα θα ανακοινώσει ποιοι ενδιαφερόμενοι περνούν στην επόμενη φάση της διαδικασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:15

Σαλβίνι: Η Ρωσία δεν θα επηρεάσει τις εκλογές στην Ιταλία

13:07

Κίεβο: Η Ρωσία σχεδιάζει να αποσυνδέσει τις μονάδες παραγωγής της Ζαπορίζια από το ουκρανικό δίκτυο

13:03

Η αναταραχή στις αγορές είναι ευκαιρία για την Pimco - Έδωσε 2 δισ. δολάρια για την αγορά χρεών από επιχειρήσεις

12:52

Αλγερία: Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκαν οι πολύνεκρες δασικές πυρκαγιές

12:44

Ουκρανία: Ο Ερντογάν θα θέσει το θέμα του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στον Πούτιν

12:41

ΟΔΔΗΧ: Στις 24 Αυγούστου δημοπρασία εντόκων με στόχο την άντληση 625 εκατ. ευρώ

12:33

Η Samsung επενδύει 15 δισ. δολάρια στους ημιαγωγούς μέχρι το 2028

12:26

ΥΠΑΑΤ: Τελευταία παράταση ως τις 30/11 για τα σχέδια βελτίωσης

12:20

Τράπεζες: Ραγδαία μείωση στις προβλέψεις έφερε η υποχώρηση των κόκκινων δανείων

12:17

ΕΕΕΠ: Προκήρυξε διαγωνισμό για σύμβουλο σε διαγωνισμούς και δημόσιες συμβάσεις

12:10

Βιομηχανία: Αύξηση του κύκλου εργασιών 43,1% τον Ιούνιο

12:03

Πετρέλαιο: Υψηλές τιμές παρά την πτώση για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις

12:02

Αεροπορικές: Ακυρώσεις 1.700 πτήσεων από την SAS λόγω απεργιών και καθυστερήσεων στις παραδόσεις

11:52

Κορονοϊός: Δύο στους τρεις ασθενείς είναι μεταδοτικοί ακόμα και 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων

11:45

Bed Bath & Beyond: «Ναυάγιο» για τη μετοχή, με απώλειες 44%, μετά από την αποχώρηση του Ράιαν Κοέν

11:35

Alpha Αστικά Ακίνητα: Τη διανομή μεικτού μερίσματος 3,42 ευρώ προτείνει το δσ

11:32

Βρετανία: Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για την αυτόνομη οδήγηση μέχρι το 2025

11:22

Σε κατάσταση ξηρασίας κηρύχθηκε τμήμα της Ουαλίας

11:13

ΤτΕ: Αυξημένες 224,5% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιούνιο - Ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019

11:06

Ένταση στον καταυλισμό φιλοξενίας μεταναστών του Ελαιώνα - Πέντε προσαγωγές

11:04

Η Κίνα Νο1 στον κόσμο σε αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων με τη μεγαλύτερη απήχηση- Ξεπέρασε τις ΗΠΑ

10:57

Αλ. Πατέλης στο Bloomberg: Η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος ενδέχεται να ξεπεράσει τις προβλέψεις

10:57

Σε χαμηλό μήνα το ευρώ έναντι του δολαρίου - Αναζωπύρωση των ανησυχιών για ύφεση

10:51

Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ θα συμμετέχουν κανονικά στη σύνοδο της G20 τον Νοέμβριο

10:45

ΑΑΔΕ: 14 επιχειρήσεις εστίασης απέκρυψαν εισόδημα 5,2 εκατ. ευρώ μέσω delivery!

10:40

Περιορισμένες κινήσεις από τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο

10:32

Pizza Hut: Στρέφεται στις πίτσες από... ρύζι για να γλιτώσει από το ακριβό σιτάρι

10:32

JustEat: Παραχωρεί το 33% των μετοχών στην iFood για 1,8 δισ. ευρώ

10:20

Κλίμα αρνητικό στις ευρωαγορές, αναμένοντας το Τζάκσον Χολ

10:15

Η Β. Κορέα αρνήθηκε οικονομική βοήθεια από τη Σεούλ με αντάλλαγμα την αποπυρηνικοποίηση